Matkunstnerens jul

Tre ganger Norgesmester i kokkekunst, Trond Moi, gleder seg til jul og all matlagingen den medfører. Her deler han to av sine favorittoppskrifter med deg.
Redaksjonen
10 November 1998 - 02:53

Juleinspirert satayspyd

Juleinspirert satayspyd

Fremgangsmåte

Skjær opp ben- og fettfritt kjøtt av svin, i svært tynne skiver av 2x10 cm.

Bland alle ingrediensene til marinaden sammen. Hell over kjøttet og la ligge i kjøleskap natten over.

Tre kjøttbitene på trepinner. Stek spydene i smør, ca ett minutt på hver side.

Skyll godt og riv opp assortert salat, som lollo, rapid, frisé eller det du har for hånden. Legg det i en haug på tallerkene. Bland sammen alle ingrediensene til vinaigretten og smak til med salt og pepper. Drypp vinaigretten over salaten.

Ha alle ingrediensene til dipsausen i en foodprosessor og kjør den sammen. Ha den i en kaserolle og gi den et oppkok, smak til med salt og rør i en klump smør.

Sausen fordeles i små skåler som settes på hver tallerken slik at spydene kan dyppes oppi. Skjær agurk i staver og rødløk i ringer.

Anrett som på bildet og server med jasminris hvis den skal brukes som hovedrett. Passer like godt som for- eller smårett.

En smaksrik rett og en motpol til svinekjøtt i ribbeform. Perfekt mat for den litt matleie.

Her finner du mye annet godt å servere til jul

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Trond Moi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Krydderstekt torsk med blåskjellsaus

Krydderstekt torsk med blåskjellsaus

Fremgangsmåte

Skjær fine serveringsstykker, à 200 g, av torskefileten. Behold skinnet på.

Vend fiskestykkene i en blanding av gammeldagse krydder som malt kummin, allehånde og koriander.

Stek fisken først med skinnsiden ned og litt på kjøttsiden. Kok mandelpoteter med skallet på og med mye salt i vannet.

Del de varme potetene i to, ikke skrell dem, salte og legg på en smørklump på hver potethalvdel. Fordel dem på tallerkener og legg fiskestykkene oppå. På den måten utveksler fisk og poteter aromaer.

Damp blåskjell med en klype safrantråder og sjalottløk i skiver. Når blåskjellene er klare, siles kraften fra, tilsettes 3 dl fløte og kokes inn til det tykner, smak til med pepper.

Hell sausen over fisken og potetene. Damp litt purreløk i skiver. Anrett purreløk og blåskjell på toppen av fisken.

Kok inn balsamico-eddik til siruptykkelse. Rør inn 2 ss smør. Hell sausen i en tynn stråle rundt fisketårnet.

Du kan godt utelate blåskjellene. Da må du lage en annen kjempegod saus: Kok opp 3 dl fløte med 1 finhakket sjalottløk og evt. en klype safrantråder. Rør inn 200 g smør. Smak evt. til med salt.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Trond Moi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her