Med snaps som veiviser

Akkurat som Frankrike har sin Route de Vin, Tyskland sin Weinstrasse og Skottland The Whisky Trail, har Limfjorden i Danmark fått sin Snapserute. Restaurant- og hotellnæringen nyter godt av at turister valfarter til området.

Snaps servert som aperitiff eller avec er ukjent for nordmenn flest. Det ønsker ildsjelene bak Snapseruten å gjøre noe med. Siden 1996 har ti tradisjonsrike kroer og 20 såkalte kulturelle holdepunkter, som for eksempel klostre og urtehager, vært knutepunktene langs den 64 mil lange ruten rundt Limfjorden.

Spesielt utvalgte
Området regnes for å være Danmarks snapsvugge. Ideen bak å lage ruten til en turistattraksjon bygger på å bruke naturen, kulturen og næringslivet i området for å få flest mulig turister dit. Så langt har de lykkes.

- Snapserutens kroer og hoteller er en viktig del av alle opplevelsene som Snapseruten byr på. De er alle omhyggelig utvalgt etter kriteriene: god mat, hyggelig atmosfære og en særegen beliggenhet, sier en av rutens pådrivere, Birthe Ladefoged. Hun er utdannet blomsterbinder, og har egen urtehage som ligger langs ruten hvor folk kan lage sin egen kryddersnaps.

- Vi ønsket å lage et turisttilbud hvor ulike næringsvirksomheter fra distriktet bidro. Fellesnevneren er at alle kroene, hotellene og de kulturelle holdepunktene må kunne tilby gjestene noe spesielt under oppholdet, for eksempel svært god mat eller en spesiell historisk forankring. Målet er å lære folk om snaps mens de er i drikkens historiske og kulturelle miljø, forteller Ladefoged.

God, gammel dansk
I dag koster det 10 000 danske kroner i året for kroene å være medlem av Snapseruten, men beløpet vil øke til 20 000 kroner i løpet av 2003. De kulturelle holdepunktene betaler 1000 kroner årlig. Prisen inkluderer blant annet omtale i alt brosjyremateriell og markedsføring av ruten.

Og initiativtakerne til ruten mener at snapsen trenger mer fokus. Den mest kjente danske snapsen her til lands er nok Gammel Dansk som er laget av 29 ulike urter, krydder og blomster. Og her ligger kjernen i Snapseruten; folk skal reise i området, sanke egne krydder, urter og blomster, stoppe på bestemte steder og lage sin egen snaps eller ganske enkelt smake nye snapstyper mens de inntar et bedre måltid.

- Dagens unge drikker mest øl og vin. Vi ønsker å ta vare på den danske snapstradisjonen ved å fokusere på drikkens historiske forankring, samtidig som vi vil vise de mange variasjonsmulighetene, forteller hun.

Turistene kommer
Å benytte ulike sider av næringslivet for å promovere Snapseruten, som for eksempel tradisjonsrike kroer, gamle klostre eller bugnende urtehager, har gitt gode resultater i form av stadig høyere besøkstall fra blant annet Norge og Sverige.

- Vi har for eksempel inngått et samarbeid med et av fergeselskapene som seiler fra Norge til Danmark, slik at folk hører om muligheten til å oppleve Snapseruten når de er ombord. Vi har også hatt god respons fra tyske turister som bruker dette som et alternativ til vinruten i Frankrike, forklarer Ladefoged.

Hvalpesund Færgekro på Farsø er en av de ti medlemskroene av Snapseruten, og krovert Jan Pedersen er fornøyd med deltagelsen, men mener mye fremdeles kan gjøres.
- Jeg tror ruten muligens mangler troverdighet i Norge. Mange tror dette dreier seg om å reise fra sted til sted og drikke seg fulle på snaps, noe som ikke er tilfellet. Vi ønsker å vise gjestene dansk kultur og mattradisjoner. For eksempel tar vi utgangspunkt i danske råvarer når vi lager mat, og forklarer gjerne hvordan snapsen hører inn i dansk matkultur, sier krovert Pedersen.

Uendelige muligheter
Det finnes det nesten ikke grenser for hva en snaps kan tilsettes - lyng, valnøtter, rognebær, blåbær - det er bare å velge etter smak og behov.
- Fremstillingen av kryddersnaps kan gjøres til en vitenskap og en lidenskap, men det er langt fra nødvendig. Det er opplevelsen av at du selv har plukket og funnet urter og bær, og laget sin egen snaps, som teller, mener Ladefoged.

Foruten smakstilsetningene i snapsen, er dansk snaps hovedsaklig laget av akevitt. I motsetning til den norske akevitten, som er potetbasert, er den danske laget av hvete. Et alternativ til akevitt er en smaksnøytral vodka eller gin. En tommelfingerregel er at snapsen ikke bør være sterkere enn 40 prosent alkohol.
- Ønsker du å lage din egen snaps, bør spriten være så lite krydret som mulig for ikke å dekke over urte- og bærsmaken, som for eksempel Blå Aalborg, sier Ladefoged.

Utvid bruken
Også bruksområdene til snaps er mange. I Norge har vi tradisjon for å drikke snaps i forbindelse med julehøytiden; øl og akevitt hører for mange samme med både pinnekjøtt og ribbe. Snapseruten vil at vi skal nyte drikken også ellers i året. Ikke bare til middag, men også til lunsj, som aperitiff eller i stedet for likør og cognac.

- I Danmark hører "en lille en" med i et hyggelig lag, gjerne i forbindelse med en tradisjonell lunsj bestående av bløtkokt egg, sild og rugbrød. Øl og snaps utfyller hverandre, men også her til lands utvides bruksområdet, forteller Ladefoged. - Myntesnaps som appetittvekker før en bedre middag, dillsnaps til fisk og skalldyrsretter, øl og rosmarinsnaps til lam, og hvorfor ikke avslutte et måltid med en jordbærsnaps til kaffen i stedet for likør, foreslår hun.

Ladefoged mener de som jobber med servering av alkohol i Norge bør lære mer om snapsens bruksområder. - Ikke bare fordi det smaker godt, men fordi det er godt for helsen. En liten snaps får for eksempel fart på blodomløpet, sier hun.

Hun mener også at Snapseruten viser at det er mulig å skape nye turistattraksjoner: - Lokale mat- og drikketradisjoner er populært for tiden, noe våre stigende besøkstall bekrefter. Kanskje det vi har fått til, kan gi grobunn for norske ideer.

Sprit 24 timer i døgnet
Også den største produsenten av akevitt, De Danske Spritfabrikker i Aalborg, er med på Snapseruten. Her kan folk komme og få en guidet tur i hvordan fabrikkens 15 ulike akevitter, samt en juleakevitt, fremstilles 24 timer i døgnet - året rundt.Danmarks mest populære snaps - Rød Aalborg eller Taffel Akevitt - produseres her. Fabrikkens motto er at det finnes en snaps for alle ganer, enten du foretrekker en akevitt som er relativ anonym i smaken, som for eksempel Blå Aalborg, eller en mer smakssterk type som Brøndums Snaps.

I takt med økt fokus på snaps, eksperimenterer fabrikken stadig med å utvikle nye smaker.
- Dillakevitten vår er et resultat av at det stadig skjer nye ting i forhold til snaps, sier Carlo Asp Laursen, guide ved fabrikken.

Les mer om snapseruten på: www.snapseruten.dk

Fiskefrikadeller

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

1 kg
hakket torskekjøtt
4 stk
2.5 ss
2.5 ss
8 skiver

Fremgangsmåte

Bland eggene, løken, mel, melk, salt og pepper sammen med det hakkede torskekjøttet.

Stek baconet til det blir sprøtt, knus det i små biter og bland det sammen med fiskefarsen. La farsen stå i kjøleskapet en times tid før du steker fiskekakene i smør eller olje i pannen.

Server med poteter og sesongens grønnsaker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Røkt makrell med steinbitrogn

Fremgangsmåte

Fjern skinn og ben fra makrellene og mos dem med en gaffel. Bland fennikel og rødløk sammen med makrellen og dressingen. Smak eventuelt til med salt, pepper og sitronsaft.

Anrett i små metallringer eller bruk en kopp (som legges på midten av tallerken). Legg litt steinbittrogn oppå. Legg spinatblader eller ruccolasalatblader rundt fiskefarsen, drypp olivenolje og sitron over bladene. Server med ristet rugbrød.

Dressingen:
Rør majonesen myk med akevitten, tilsett den finhakkede dillen, og smak dressingen til med sitronsaft, salt og pepper.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Slik lager du din egen snaps
Tilsett de krydrene, bærene eller urtene du har lyst på -  bruk fantasien.
Det finnes ingen eksakte mål  for mye krydder, urter, bær eller blomster som behøves - det er en smakssak - men  pass på at spriten (ikke sterkere enn 40 prosent) dekker ingrediensene.

Jordbær-og myntesnaps

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Hell akevitten i et glass med lokk. Tilsett nok hele jordbær til at de dekkes av akevitten. Ha noen blader frisk mynte opp. Rør rundt. Ha på lokket og la stå i romtemperatur i to-tre dager før den serveres.

God som en aperitiff, eventuelt som avslutning på et måltid. Holdbar i tre-fire uker. Jordbærene vil med tid miste farge på grunn av alkoholen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Genever

Fremgangsmåte

Krydderene tilsettes en helflaske vodka eller akevitt (eks. Blå Aalborg).

Serveringsklar etter åtte dager.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Sloegin

Ingredienser

litt
slåpebær
200 g

Fremgangsmåte

En håndfull slåpebær (fås kjøpt dypfrosset) og 200 g sukker tilsettes en helflaske gin eller akevitt. La trekke på lukket beholder  i tre måneder. Rist jevnlig.

Kan drikkes før tre måneder er gått, men smaker best når væsken er blitt svakt lyserød. En populær drikk i England, hvor den drikkes som likør. I stedet for gin kan akevitt (f.esk. enebær) brukes.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Landsbyen Sebbesund ligger langs snapseruten mellom Nibe og Løgstør. Følgende oppskrift gir et kraftig ekstrakt som kan fortynnes etter smak:

Sebbersund Mumle Snaps

Fremgangsmåte

La trekke i en helflaske akevitt i et par dager før den serveres. Oppbevares mørkt, i romtemperatur og i en tett flaske.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Bo Mathisen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen