Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Mens vi venter på ribba

Ingen tøyser med ribba på julaften. Men siden akkurat ribbe er manges favoritt, er det jo fristende å servere den flere ganger i løpet av adventstiden. Gjerne med uvante smaker. Og da kan du nyte den sammen med noe helt annet til enn den vanlige duoen øl
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2004 - 13:57

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Butikkjedenes heftige tilbudsannonsering av ribbe gjør den til noe av det rimeligste du kan servere på denne tiden av året. Så hvorfor ikke utnytte dette forholdet? Ribbe er så godt at du behøver ikke frykte for at du og dine omgivelser skal gå lei ribbesmaken før julaften. Til det er variasjonsmulighetene for mange.

Den eneste ulempen med ribbe for den travle er at den trenger sine timer i ovnen. Men så klarer den seg fint så snart den er vel plassert der. Ribbestekingen er altså ikke noe hokus-pokus, spesielt ikke hvis du dropper målsetningen om sprø svor. Du kan rett og slett skjære bort hele svoren, så er du kvitt den bekymringen, og det uten at det går ut over sluttresultatet. Det er særlig aktuelt å gjøre hvis du velger å la den godgjøre seg i en soyadominert marinade et døgn eller to. Marinaden vil gjøre at svoren lettere blir karamellisert og dermed brent hvis ribba ikke overvåkes kontinuerlig. Dessuten trenger marinaden bedre inn i kjøttet når svoren er borte.

Denne måten å piffe opp ribba på resulterer i en eksotisk "julelukt" i huset mens stekingen pågår. Da er det naturlig at også tilbehøret gis en ekstra dytt i samme retning. Rødkålen får en anelse av kardemomme som ytterligere understreker julens komme.

Også drikkefølget har klare assosiasjoner til jul. Som Santa Rita 120 Merlot 2003/2004 (13118) med sine toner av røde bær og solbær, gløggkrydder, eukalyptus, mokka og sjokolade. En skikkelig saftig og sødmefylt julevin som hamler fint opp med sødmen, soyaaromaene og fettet i denne ribberetten.

Hvis du ikke overkjører med saus, gjør også en annen chilener, Santa Digna Cabernet Sauvignon 2004 (5768) en vel så god jobb for også her er det rikelig med solbær, julekrydder, einer og sjokolade, og i tillegg noe bedre tanniner som kan trengs hvis du er en riktig storspiser av ribbe.

Viktigere enn julearomaer er imidlertid balansen mellom bærsødme og syre når den optimale vinen til denne retten skal velges. Og den finnes i Ch. la Décelle Cuvée Harmonie 2003 (47311). Den har en deilig saftighet som renser grundig opp etter fettet og et godt bitt som bryter fint gjennom sødmen og soyaen.

Selv om vi holder oss unna øl og akevitt-duoen denne gangen, overser vi ikke det faktum at øl fungerer perfekt til denne ribbeversjonen. Men ikke et hvilket som helst øl. Her må vi nemlig opp på øverste hylle i fylde og sødme. Ringnes Julebokk (32650) er en fullrigger av et øl som fyller hele munnen. Den store sødmen fra maltet og de 9,9 alkoholprosentene er godt balansert av en flott bitterhet og et silkeaktig skum. Men dette er mektige saker, så det lønner seg absolutt å servere vann ved siden av.

Friskere og fruktigere men fortsatt på den rike malt- og krydderpregete siden er belgiske Gauloise Christmas Bocq (41564) (for 75cl) som selges i helflaske med "champagnekork". Et øl som definitivt vil falle i smak rundt bordet. Noe lavere alkohol og lettere fylde men ikke mindre velegnet er Frydenlund Bokkøl (2637) - som riktignok ikke har juleetikett.
 

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Teryakimarinert svineribbe med rødvinskokt rødkål, smørdampet spinat og grevinnepoteter

original.jpg

Fremgangsmåte

Skjær bort svoren på ribba og legg den i marinaden minst over natta eller gjerne to døgn. Ta den opp og tørk godt av. Legg ribba på alu-folie på en rist (nedre del av ovnen) og langtidstek ved 150 grader i ca 2 timer. La den hvile i minst 15 minutter før du skjærer ribba opp i skiver.

Sil marinaden og sett den til side. Like før servering kokes den opp og reduseres noe. Pass imidlertid på at sausen ikke blir for salt. Jevn med litt maizena (pisk 1 ss maizena ut i 3 ss kaldt vann). Rør godt. Smak eventuelt til med mer limesaft og sukker.

Teryakimarinade:
Kok opp appelsin- og limesaft, vin og skallene. La trekke ved middels varme i 10 minutter. Avkjøl og sil. Tilsett soya, teryakisaus, honning, chili, hvitløk og korianderen. Hell over ribba.

Rødvinskokt rødkål:
Del opp rødkålen og skjær bort den groveste delen rundt stilken. Skjær i tynne strimler eller riv på et jern. Gjør det samme med rødløken. Legg kåplstrimlene i en kjele og hell over rødvin, vann, eddik, korianderfrø, honning og salt. Kok til kålen er mør, ca 30-40 minutter. Tilsett svisketerningene. Like før servering varmes den opp igjen. Rør inn smøret. Smak til med salt og pepper.
 
Gratinerte potettopper:
Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet og mos med fløten. Rør inn eggeplommene, krydder og ost. Fyll mosen i en kremsprøyte eller lag et kremmerhus av matpapir. Sprøyt topper på størrelse med en peppernøtt på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett kaldt. Like før servering gratineres potetene i 7-10 minutter ved 250 grader til de er pent gylne.

Smørdampet spinat:
Varm smør i en panne og vend spinaten ned i det varme smøret. Rør helt til spinaten er falt sammen. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her