Drikke
Moden vin til god ferskvarepris

Moden vin til god ferskvarepris

Denne snart ti år gamle chiantien har fått noen ekstra år på seg uten at du må betale mer.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2015 - 01:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Nå er det stort sett 2011 som gjelder for viner fra Chianti. Slik vin smaker da også fortreffelig som ung og relativt fersk. Men etter noen år i kjelleren forandres vinen, den blir bløtere og sekundære og sågar tertiære lagringsaromaer kommer fra.

Nå er Casale Chianti Riserva 2005 (12300) ikke veldig moden, men etter drøyt ni år har den oppnådd en alder som gjør at den kan vise mer enn bare ungdommelig intensitet.

Den rimeligste holder også godt mål

Den eksotiske karakteren, sødmen og elegansen også fra de fine slanke tanninene gjør den til en super matvin, til alt fra klassisk oksesteik til forseggjorte viltretter. Rett og slett en nydelig vin som har mange gode år foran seg.

Den har en fem år yngre lillebror, Casale Chianti 2010 (21660), som er preget av nettopp ungdommelig

intensitet. Den har også mer av det forventete naturvinspreget med litt gjenværende co2 (det som prikker på tunga) siden vinen ikke filtreres og dermed fortsatt kan ha noen aktive gjærrester igjen. Dessuten har den litt stallaroma som gjerne kommer fra gjærsoppen brettanomyces, en sideeffekt av blant annet lite svovelbruk. Produsenten Casale jobber nemlig etter biodynamiske prinsipper med bruk av naturgjær og lite svovel.  

Les mer om hvordan Casale jobber

Men med luft åpner vinens fruktige karakter seg mer og disse andre sidene blir mindre merkbare og etter hvert «integrert» i vinens duft og smak. Det gjelder også for Casales «enkleste» vin, Casale Sangiovese 2012 (12308). Den har for øvrig nylig byttet årgang fra 2013 til 2012. Årsaken er at produsenten mente 2012 trengte lengre tid i hans kjeller.

Foto: Roger Kolbu (flasker)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her