Moden vin til god ferskvarepris

Moden vin til god ferskvarepris

Denne snart ti år gamle chiantien har fått noen ekstra år på seg uten at du må betale mer.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Nå er det stort sett 2011 som gjelder for viner fra Chianti. Slik vin smaker da også fortreffelig som ung og relativt fersk. Men etter noen år i kjelleren forandres vinen, den blir bløtere og sekundære og sågar tertiære lagringsaromaer kommer fra.

Nå er  Casale Chianti Riserva 2005 (12300) ikke veldig moden, men etter drøyt ni år har den oppnådd en alder som gjør at den kan vise mer enn bare ungdommelig intensitet.

Den rimeligste holder også godt mål

Den eksotiske karakteren, sødmen og elegansen også fra de fine slanke tanninene gjør den til en super matvin, til alt fra klassisk oksesteik til forseggjorte viltretter. Rett og slett en nydelig vin som har mange gode år foran seg.

Den har en fem år yngre lillebror, Casale Chianti 2010 (21660) , som er preget av nettopp ungdommelig

intensitet. Den har også mer av det forventete naturvinspreget med litt gjenværende co2 (det som prikker på tunga) siden vinen ikke filtreres og dermed fortsatt kan ha noen aktive gjærrester igjen. Dessuten har den litt stallaroma som gjerne kommer fra gjærsoppen brettanomyces, en sideeffekt av blant annet lite svovelbruk. Produsenten Casale jobber nemlig etter biodynamiske prinsipper med bruk av naturgjær og lite svovel.  

Les mer om hvordan Casale jobber

Men med luft åpner vinens fruktige karakter seg mer og disse andre sidene blir mindre merkbare og etter hvert «integrert» i vinens duft og smak. Det gjelder også for Casales «enkleste» vin, Casale Sangiovese 2012 (12308) . Den har for øvrig nylig byttet årgang fra 2013 til 2012. Årsaken er at produsenten mente 2012 trengte lengre tid i hans kjeller.

Foto: Roger Kolbu (flasker)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Casale Chianti Riserva 2005

Produsent:
Az. Agr. Casale
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
1230001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Casale Chianti 2010

Produsent:
Az. Agr. Casale
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
2166001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Casale Sangiovese 2012

Produsent:
Az. Agr. Casale
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
1230801
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen