Drikke
Sommerens chianti-kupp

Sommerens chianti-kupp

Denne chiantien er virkelig en godbit. Dessuten smaker den slik chianti egentlig skal smake, og det selv om den ikke er en chianti.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

For det står ikke chianti på etiketten, men Casale Sangiovese 2012 (12308) oppfyller kravene for en slik vin og mer til.

Kjøttfull og innsmigrende

Men på grunn av at noe av druene kommer fra den delen av vingården som ikke tilhører Chianti Colli Senesi DOCG, må produsenten å nøye seg med IGT. Dette til tross, vinen har alle sangioveses gode sider. At den er IGT gjør at du får den til en svært gunstig pris.

Den er nemlig meget kjøttfull med flott sødmefylt og innsmigrende moden kirsebærkarakter, veldig god syre og bra tanninbitt. En strålende matvin som faktisk smaker aller best sammen med mat.

Lagringsdyktig og tradisjonsrik

Det gjør også Casale Chianti Riserva 2005 (12300)som altså har fått sju ekstra år på seg, inkludert et par år i fat. En lekkerbisken som er deilig i dag, men som tåler ytterligere lagring i minst 10.

Casale er en virkelig tradisjonsrik Chianti-eiendom med aner tilbake til forrige tusenårsskifte, men selve vingården ble etablert i 1770. Det som gjør at Casale skiller seg ut fra mengden er at de jobber biodynamisk. Allerede i 1980 la de om, noe de den gang var så å si helt alene om.

Det finnes noen flere chiantiprodusenter i denne kategorien

Det innebærer at vinen gjæres uten tilsetting av gjær. Bruken av svovel er også minimal, derfor har vinene en viss touch av det jeg i alle fall kaller «naturvinpreg». Det kan best beskrives slik: Om du lar et glass med rødvin stå i flere timer vil det få en svak oksidativt preg. Men altså ikke oksidert som (oftest) betyr at vinen er ødelagt.

Også hvitt

Casale har tilhold utenfor det gode selskap i Chianti Classico. Men denne delen av Chianti, de såkalte Colli Senesi, har svært lange tradisjoner med å lage kvalitetsvin. Og forholdene er aldeles utmerkete takket være blant annet et veldig godt og karaktersterkt jordsmonn med mye fossiler.

Men med en gang det kommer Classico på etiketten blir prisene høyere, uten at det alltid betyr høyere kvalitet. Derfor kan vi fortsatt finne godbiter som vinene fra Casale.

Les mer om Chianti Classico

Aller mest kjent er nok denne delen av Chianti for tårnene og vinen i San Gimignano – hvitvinen herfra var den første i sitt slag som fikk DOCG-stempel, en betegnelse det nå har gått inflasjon i.

Les mer om Vernaccia di San Gimignano

Casale lager også hvitvin, men det er utvilsomt rødvin de behersker aller best. Den hvite porteføljen består av en noe søt med bobler, en «vanlig» som er litt uvanlig og en oransjevin som er enda lengre unna det du eventuelt er vant med av toscansk hvitvin.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her