Dagens rett
Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi
Foto: (nata_vkusidey)

Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi

Den har nemlig en svært stor betydning i arabisk matkultur. Ris, linser og løk - sammen med veldig god olivenolje - mer trenger du ikke.
06 Mars 2024 - 00:00

Navnet på denne retten kan oversettes med "kvise-arr" all den tid linsene skal se ut som dette der de dukker opp mellom riskornene. Likevel har denne retten en veldig stor historisk betydning for områdene øst i Middelhavet. 

At "en mann er villig til å selge sjelen for en skål med mujadara", forteller alt. Den første nedtegningen av retten stammer fra en kokebok fra 1226, ifølge Wikipedia. Den knyttes også til begrepet å selge sin fødselsrett for et måltid, slik Esau gjorde til broren Jacob i følge det gamle testamentet. 

Når en rett er så viktig, så må den smake godt. Når en rett med så få ingredienser kan oppnå en slik status, så må den også lages av de beste råvarer. Her er olivenoljen essensiell. Og olivenoljen fra Palestina har ikke uventet en veldig lang tradisjon - vi snakker om mer enn 3000 år - men også et sterkt renomme. I Norge er den ikke så lett å få tak i, men Palestinabutikken er ett sted i hvert fall. Deres olje tilfredsstiller kravene til aller høyeste kvalitet som måles i syre, som er lavere enn 0,3 prosent. 

I fravær av palestinsk extra virgin olivenolje, som riktignok lages av lokale olivensorter, kan du velge gresk olivenolje som er lettere å få tak i. 

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Varm halvparten av oljen i en høy stekepanne.
  2. Tilsett løkstrimlene og stek i 15 minutter ved middels høy varme.
  3. Rør til løken er karamellisert, men ikke brent.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Ta løken ut av pannen.
  6. Varm resten av oljen. Tilsett finhakket hvitløk og stek under omrøring i 1 minutt.
  7. Rør inn spisskummen, kokt ris og linser.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Stek videre i noen minutter.
  10. Bland inn hakket persille og legg løken på toppen.
  11. Server med godt brød og labneh eller hummus ved siden av.

Her finner du mange deilige vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her