Myk start på året

Striskjorte og havrelefse erstattes av myke, fylte og fyldige pannekaker, så blir ikke overgangen fra god jul til godt nytt år så stor. Vi unner oss selvsagt noe godt å drikke til.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2004 - 11:46

Siden havrelefse ikke lenger er en del av norsk kosthold og siden meningen bak uttrykket striskjorte og havrelefse ikke peker i retning av matglede og nytelse, bytter vi ut lefsa med pannekaker som vi fyller med noe riktig godt. Og denne gangen tenker vi ikke kalorier selv om det er tema mange steder akkurat nå.

Pannekakene er altså ikke kalorifattige, men hvis du er nødt til å telle, kan du nøye deg med én og heller fylle på med salat. Slanking handler (dessverre) om fornuft og nøysomhet. Pannekaker er dessuten mat som de yngste i familien alltid jubler over selv om valget av ost til fyllet kanskje bør tilpasses deres smak.

Enten du velger å spise pannekakene til middag ellers som kveldskos, trenger denne retten med både fet ost og fløte et glass vin til. Ikke bare blir smaksopplevelsen større men maten fordøyes også lettere. Siden vi har valgt en blåmuggost i sausen, kan vi ikke velge en hvilken som helst vin. Er den rød, bør den være saftig og bærpreget med bra syrer og bløte tanniner.  Men den må ikke være for jordlig eller rustikk da det vil kræsje med denne ostens spesielle smak. Ei heller for enkel. Går du for hvitt, må du velge en vin som har god fylde eller noe restsødme.

Siden lommeboka er ganske så tom etter jul, foretrekker vi rimelige viner. Og da gjelder det å holde tunga rett i munnen for i den gruppen er det mye rart - eller mindre godt. Spanske Pasadoble 2001 (50331)  derimot har akkurat hva vi trenger, lav pris og bra kvalitet. Dessuten passer den svært godt til retten på grunn av sin saftighet. Det vil den også gjøre til eksempelvis kylling, pasta, pizza eller torsk. Allsidig med andre ord.

Det er også det hvite alternativet, J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315) som er et enda bedre kjøp selv om prisen er noe høyere. En frisk, fruktig og usedvanlig innbydende vin i dette prissjiktet som ikke bare er som skapt til denne retten, men til en lang rekke andre med fisk, skalldyr eller lyst kjøtt. Forklaringen ligger i god frukt, gode syrer og en tanke restsødme som møter utfordringen fra blåmuggosten uten problemer. 

Siden vi skriver januar, tar vi også med et par alternativer i boks. Men ikke de aller billigste. Trénel Beaujolais 2002 (46504) er likevel en av de rimeligste beaujolaisene her til lands. En saftig vin med alle de røde bæraromaene en beaujolais skal ha. Sammen med maten blir den faktisk enda bedre siden den får "brukt" litt av bærsødmen sin på ostesmaken. En ganske fleksibel vin som også tåler krydrete retter og ikke å forglemme siden fiskediskene bugner av god torsk for tiden, kan det være smart å ha en slik boks på lur. 

Den aller smarteste boksen er imidlertid Bouchard Bourgogne Côtes d'Auxerre Chardonnay (46872) , for dette er virkelig god vin. Flott fruktighet i retning gule og røde epler og en del jordsmonn. Fylden er god og ettersmaken er lang og preget av epler og mineraler. Et godt valg til så vel pannekakene som til de fleste fisk- og skalldyrretter samt lyst kjøtt. Her kommer begrepet allround virkelig til sin rett.

Produsenten er Pascal Bouchard som er velrenommert for sine chablis'er. Og innholdet i boksen kommer også fra området som gir disse berømte vinene. Årsaken til at betegnelsen  Côtes d'Auxerre er valgt er nok at da står produsenten friere til å blande viner fra ulike deler av området. Dessuten er ikke årgangen oppgitt på boksen, men det er sannsynlig at en stor andel er fra 2002 som jo var et supert år i Chablis.

 

Fylte pannekaker med fiken og blåmuggost

Fylte pannekaker med fiken og blåmuggost

Fremgangsmåte

  1. Pannekaker:
  2. Pisk eggene lett. Tilsett melk og hvetemel vekselvis. Bland godt. Ha i salt, pepper og smør. Bruk en stor stekepanne samt relativt sterk varme og stek tynne pannekaker. Hold dem varme.     

  3. Fyllet:
  4. Kok potetene. Avkjøl og skrell dem og kutt deretter i skiver. Skjær baconskivene i strimler og sprøstek dem. Ta dem ut og legg på kjøkkenpapir. Hell bort fettet og ha olje i pannen. Stek sjalottløken til den er myk. Smak til med salt og pepper.
  5. Kok opp fløten. Tilsett osten og rør til den er løst opp. Ha poteter, sopp, bacon og grovhakkete friske urter i sausen. Smak eventuelt til med salt og pepper.
  6. Legg sausen på midten av hver pannekake. Brett inn flikene som på bildet. Legg på tallerkener eller på et serveringsfat. Pynt med fersk fiken. Server med grønn salat .

Tips: 
Til pannekaker med salt fyll er det godt med grove pannekaker. Om du vil ha sukker i dem, er opp til deg.

Her finner du mange spennende oppskrifter på pannekaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her