Noma tilbake i teten

Noma tilbake i teten

Med Noma øverst på pallen står Skandinavia fortsatt sterkt blant verdens beste restauranter. Norge og Maaemo er også innenfor med en 79. plass.
Aase E. Jacobsen
29 April 2014 - 00:04

Men det er altså Noma som igjen rankes som verdens beste restaurant, for fjerde gang siden 2010. Først under årets prisutdeling hadde Rene Redzepi ifølge ham selv "guts" nok til å lese takketalen fra den gang.

Norge og Maaemo er med

Det var tydelig at han var preget av spenningen foran årets kåring. I fjor ble Noma nemlig dyttet ned et hakk av El Celler de Can roca som nå er tilbake på andreplass.

Dette er El Celler de Can Roca

Ellers er det ikke de helt store overraskelsene. Bortsett fra at Norge igjen er på listen over verdens 100 beste med Maaemo på 79. plass.

Dette er Norges beste restaurant

Danmark har også Geranium blant de 50 beste, nærmere bestemt på 43. plass.

Solid svensk innsats

Fäviken rett nord for Åre er beste skandinav etter Noma på en imponerende 19. plass.

Og dette er svenskenes beste restaurant

Når Franzen i Stockholm i tillegg kaprer 23. plassen må Sverige krediteres for en veldig solid innsats på verdens gastronomiske scene.

Mens den skandinaviske/nordiske bølgen antas å ha nådd et metningspunkt, er det søramerikanske kjøkkenet på frammarsj.

Slik er mattrendene i 2014

I alt fire av verdens 20 beste restaurantkjøkkener ligger i Latin-Amerika, og to av dem i Peru. Spania holder også stand med tre blant de 20 beste.

I Barcelona får du mange smakebiter av den latinamerikanske mattrenden

Verdens 20 beste restauranter

  1. Noma, København, Danmark

  2. El Celler de Can Roca, Girona, Spania

  3. Osteria Francescana, Modena, Italia

  4. Eleven Madison Park, New York, USA

  5. Dinner by Heston Blumenthal, London, England

  6. Mugaritz, San Sebastián, Spania

  7. D.O.M, Sáo Paulo, Brazil

  8. Arzak, San Sebastián, Spania

  9. Alinea, Chicago, USA

  10. The Ledbury, London, England

  11. Mirazur, Menton, Frankrike

  12. Vendôme, Bergisch Gladbach, Tyskland

  13. Nahm, Bangkok, Thailand

  14. Narisawa, Tokyo, Japan

  15. Central, Lima, Peru

  16. Steiereck, Wien, Østerrike

  17. Gaggan, Bangkok, Thailand

  18. Astrid y Gastón, Lima, Peru

  19. Fäviken, Järpen, Sweden

  20. Pujol, Mexico City, Mexico

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her