Nordafrikansk marinert kylling

Prøv en ny og enkel vri på kyllingen eller lammekotelettene: En marinade som blir til en smaksrik saus er løsningen når du må prioritere effektivitet uten at det skal gå utover den hjemmelagde følelsen.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2003 - 14:35

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Kyllinglår som du slenger i en enkel marinade før du legger deg, blir til det reneste festmåltid dagen etter. En meget effektiv måte å få ut mest mulig smak på. Resten ordner du mens lårene steker. Og du behøver slett ikke velge kylling: Lammekjøtt i form av koteletter er også velegnet, og veldig godt akkurat nå.

Hva du drikker til blir det samme enten du velger det ene eller andre kjøttet, for her er det sausen som gjør susen. Den kraftige smaken av grønne oliven setter preg på hele retten og gjør at vinen ikke må være for elegant eller delikat, ei heller for enkel. Den må tåle en trøkk, og må ha noe fylde, god fruktsødme, bra syrer og ikke for tøffe tanniner.

Sørfranske Pierre De Marca 2007 (13254) (og i underkant av 300 kroner for en boks) er veldig bra i så måte. Saftig og krydret med fint bærpreg, og dermed en bløt og god vin til maten. Noen kroner billigere er italienske Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo 2013 (45146) som får et skikkelig løft sammen med maten. Alene virker vinen litt lukket med mørkere bæraromaer, bedre syrer og tydeligere tanniner enn den andre. Men sammen med maten blir den saftigere.

Skikkelig godteri i glasset, og en god sødmekontrast til de litt tørre olivenaromaene og syrene i sausen, får du med søritalienske Trevino Primo Merlot-Primitivo 2004 (50149). Den vinner definitivt sjarmetappen denne gang med sine søte mørke aromaer. Men den kan bli for mye kontrast. Langt mer klassisk er spanske Marqués de Monistrol Merlot 2009 (13006) i 1998-årgang. Moden, men ikke overmoden, med lær og jordpreg i tillegg til de lett utviklede bæraromaene. Den har akkurat nok fruktsødme til å møte sausen.

Men det har toscanske Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) enda mer av, og er dermed den mest forførende vinen til denne retten. Prisen kan imidlertid virke avskrekkende på noen, men mange er villige til å betale ekstra for litt fortryllelse utover det vanlige. Prøv du også.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch:
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Nordafrikansk kylling

Nordafrikansk kylling

Fremgangsmåte

Bland marinaden og ha kjøttet i. Sørg for at det er godt dekket. Etter minst 1 times marinering, tas kjøttet opp og tørkes. Ta vare på marinaden. Stek kyllinglårene i varm panne til pent brune. Dryss litt salt over. Etterstek i ovn ved 160 grader i 15 minutter. La hvile minst 5 minutter før de serveres.

Kok opp marinaden og la den koke i 10 minutter. Sil den godt og tilsett 2 ss hakkede sultanrosiner (de lyse store). Kok videre til ca 1 dl gjenstår Rør ut 2 ss timiansmør i sausen og server.

Rør smøret mykt og bland ingrediensene. La stå ved romtemperatur til det skal brukes. Oppbevar i kjøleskap deretter. Holder seg fint i minst en uke. Supert til så vel oksebiff som lammekoteletter.

Server kyllinglårene med saus og kokt bulgur eller couscous og en grønn salat.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her