Nordafrikansk marinert kylling

Prøv en ny og enkel vri på kyllingen eller lammekotelettene: En marinade som blir til en smaksrik saus er løsningen når du må prioritere effektivitet uten at det skal gå utover den hjemmelagde følelsen.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2003 - 13:35

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Kyllinglår som du slenger i en enkel marinade før du legger deg, blir til det reneste festmåltid dagen etter. En meget effektiv måte å få ut mest mulig smak på. Resten ordner du mens lårene steker. Og du behøver slett ikke velge kylling: Lammekjøtt i form av koteletter er også velegnet, og veldig godt akkurat nå.

Hva du drikker til blir det samme enten du velger det ene eller andre kjøttet, for her er det sausen som gjør susen. Den kraftige smaken av grønne oliven setter preg på hele retten og gjør at vinen ikke må være for elegant eller delikat, ei heller for enkel. Den må tåle en trøkk, og må ha noe fylde, god fruktsødme, bra syrer og ikke for tøffe tanniner.

Sørfranske Pierre De Marca 2007 (13254) (og i underkant av 300 kroner for en boks) er veldig bra i så måte. Saftig og krydret med fint bærpreg, og dermed en bløt og god vin til maten. Noen kroner billigere er italienske Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo 2013 (45146) som får et skikkelig løft sammen med maten. Alene virker vinen litt lukket med mørkere bæraromaer, bedre syrer og tydeligere tanniner enn den andre. Men sammen med maten blir den saftigere.

Skikkelig godteri i glasset, og en god sødmekontrast til de litt tørre olivenaromaene og syrene i sausen, får du med søritalienske Trevino Primo Merlot-Primitivo 2004 (50149). Den vinner definitivt sjarmetappen denne gang med sine søte mørke aromaer. Men den kan bli for mye kontrast. Langt mer klassisk er spanske Marqués de Monistrol Merlot 2009 (13006) i 1998-årgang. Moden, men ikke overmoden, med lær og jordpreg i tillegg til de lett utviklede bæraromaene. Den har akkurat nok fruktsødme til å møte sausen.

Men det har toscanske Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) enda mer av, og er dermed den mest forførende vinen til denne retten. Prisen kan imidlertid virke avskrekkende på noen, men mange er villige til å betale ekstra for litt fortryllelse utover det vanlige. Prøv du også.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch:
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Nordafrikansk kylling

Nordafrikansk kylling

Fremgangsmåte

Bland marinaden og ha kjøttet i. Sørg for at det er godt dekket. Etter minst 1 times marinering, tas kjøttet opp og tørkes. Ta vare på marinaden. Stek kyllinglårene i varm panne til pent brune. Dryss litt salt over. Etterstek i ovn ved 160 grader i 15 minutter. La hvile minst 5 minutter før de serveres.

Kok opp marinaden og la den koke i 10 minutter. Sil den godt og tilsett 2 ss hakkede sultanrosiner (de lyse store). Kok videre til ca 1 dl gjenstår Rør ut 2 ss timiansmør i sausen og server.

Rør smøret mykt og bland ingrediensene. La stå ved romtemperatur til det skal brukes. Oppbevar i kjøleskap deretter. Holder seg fint i minst en uke. Supert til så vel oksebiff som lammekoteletter.

Server kyllinglårene med saus og kokt bulgur eller couscous og en grønn salat.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her