Nordafrikansk marinert kylling

Prøv en ny og enkel vri på kyllingen eller lammekotelettene: En marinade som blir til en smaksrik saus er løsningen når du må prioritere effektivitet uten at det skal gå utover den hjemmelagde følelsen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Kyllinglår som du slenger i en enkel marinade før du legger deg, blir til det reneste festmåltid dagen etter. En meget effektiv måte å få ut mest mulig smak på. Resten ordner du mens lårene steker. Og du behøver slett ikke velge kylling: Lammekjøtt i form av koteletter er også velegnet, og veldig godt akkurat nå.

Hva du drikker til blir det samme enten du velger det ene eller andre kjøttet, for her er det sausen som gjør susen. Den kraftige smaken av grønne oliven setter preg på hele retten og gjør at vinen ikke må være for elegant eller delikat, ei heller for enkel. Den må tåle en trøkk, og må ha noe fylde, god fruktsødme, bra syrer og ikke for tøffe tanniner.

Sørfranske Pierre De Marca 2007 (13254) (og i underkant av 300 kroner for en boks) er veldig bra i så måte. Saftig og krydret med fint bærpreg, og dermed en bløt og god vin til maten. Noen kroner billigere er italienske Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo 2013 (45146) som får et skikkelig løft sammen med maten. Alene virker vinen litt lukket med mørkere bæraromaer, bedre syrer og tydeligere tanniner enn den andre. Men sammen med maten blir den saftigere.

Skikkelig godteri i glasset, og en god sødmekontrast til de litt tørre olivenaromaene og syrene i sausen, får du med søritalienske Trevino Primo Merlot-Primitivo 2004 (50149) . Den vinner definitivt sjarmetappen denne gang med sine søte mørke aromaer. Men den kan bli for mye kontrast. Langt mer klassisk er spanske Marqués de Monistrol Merlot 2009 (13006) i 1998-årgang. Moden, men ikke overmoden, med lær og jordpreg i tillegg til de lett utviklede bæraromaene. Den har akkurat nok fruktsødme til å møte sausen.

Men det har toscanske Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) enda mer av, og er dermed den mest forførende vinen til denne retten. Prisen kan imidlertid virke avskrekkende på noen, men mange er villige til å betale ekstra for litt fortryllelse utover det vanlige. Prøv du også.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch:
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Nordafrikansk kylling

Fremgangsmåte

Bland marinaden og ha kjøttet i. Sørg for at det er godt dekket. Etter minst 1 times marinering, tas kjøttet opp og tørkes. Ta vare på marinaden. Stek kyllinglårene i varm panne til pent brune. Dryss litt salt over. Etterstek i ovn ved 160 grader i 15 minutter. La hvile minst 5 minutter før de serveres.

Kok opp marinaden og la den koke i 10 minutter. Sil den godt og tilsett 2 ss hakkede sultanrosiner (de lyse store). Kok videre til ca 1 dl gjenstår Rør ut 2 ss timiansmør i sausen og server.

Rør smøret mykt og bland ingrediensene. La stå ved romtemperatur til det skal brukes. Oppbevar i kjøleskap deretter. Holder seg fint i minst en uke. Supert til så vel oksebiff som lammekoteletter.

Server kyllinglårene med saus og kokt bulgur eller couscous og en grønn salat.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen