Dagens rett

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Når det er høst, trenger vi ekstra trøst i matfatet - denne retten gjør susen

Når det er høst, trenger vi ekstra trøst i matfatet - denne retten gjør susen

Når du har en tykk og deilig ostesaus, trenger du ikke kjøtt. Denne retten er derfor like mektig som enhver kjøttrett - og klart bedre.
12 Oktober 2021 - 23:00

I en klassisk Mornaysaus som rett og slett er en bechamelsaus (hvitsaus) tilsatt revet ost,  brukes gruyere- og parmesanost. Den første er fetere og av sveitsisk opprinnelse, og den andre er som kjent tørrere - derfor skaper de magi sammen.

Men du kan godt bruke norske alternativer som cheddar eller annen lettsmeltende ost, og annen vellagret ost. 

Sjekk nettsiden med norske oster

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Fremgangsmåte

Ovnsbakt blomkål:
Del og rens blomkålene i fire deler hver. Bland olivenolje, sitronsaft, finrevet sitronskall og knust hvitløk, smak til med salt og pepper. Vend blomkålbitene i blandingen. Fordel på et bakebrett og stek ved 200 grader i 15 minutter. Dryss over finhakket kjørvel.

Gruyere-ostesaus:
Bland inn muskatnøtt, litt salt og pepper i melet.

Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Dryss melet over - gjerne gjennom en sikt - og rør konstant for å unngå klumper og la koke i et par minutter for å unngå melsmaken. Tilsett melken i en tynn stråle mens du pisker jevnt. La småkoke i 5 minutter etter at all melken er tilsatt for at den skal tykne. 

Tilsett den revne osten og rør til jevnt. Hold varm.

Servering:
Hell ostesaus på tallerkenen og legg en kvart blomkål eller mer på hver tallerken. Du kan også servere ostesausen ved siden av. Dryss over mer kjørvel. Drypp over din beste olivenolje.

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her