Dagens rett

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Når det er høst, trenger vi ekstra trøst i matfatet - denne retten gjør susen

Når det er høst, trenger vi ekstra trøst i matfatet - denne retten gjør susen

Når du har en tykk og deilig ostesaus, trenger du ikke kjøtt. Denne retten er derfor like mektig som enhver kjøttrett - og klart bedre.
12 Oktober 2021 - 23:00

I en klassisk Mornaysaus som rett og slett er en bechamelsaus (hvitsaus) tilsatt revet ost,  brukes gruyere- og parmesanost. Den første er fetere og av sveitsisk opprinnelse, og den andre er som kjent tørrere - derfor skaper de magi sammen.

Men du kan godt bruke norske alternativer som cheddar eller annen lettsmeltende ost, og annen vellagret ost. 

Sjekk nettsiden med norske oster

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Ovnsbakt blomkål med gruyere-ostesaus, kjørvel og olivenolje

Fremgangsmåte

Ovnsbakt blomkål:
Del og rens blomkålene i fire deler hver. Bland olivenolje, sitronsaft, finrevet sitronskall og knust hvitløk, smak til med salt og pepper. Vend blomkålbitene i blandingen. Fordel på et bakebrett og stek ved 200 grader i 15 minutter. Dryss over finhakket kjørvel.

Gruyere-ostesaus:
Bland inn muskatnøtt, litt salt og pepper i melet.

Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Dryss melet over - gjerne gjennom en sikt - og rør konstant for å unngå klumper og la koke i et par minutter for å unngå melsmaken. Tilsett melken i en tynn stråle mens du pisker jevnt. La småkoke i 5 minutter etter at all melken er tilsatt for at den skal tykne. 

Tilsett den revne osten og rør til jevnt. Hold varm.

Servering:
Hell ostesaus på tallerkenen og legg en kvart blomkål eller mer på hver tallerken. Du kan også servere ostesausen ved siden av. Dryss over mer kjørvel. Drypp over din beste olivenolje.

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her