Nye fristende eplekaker

Nye fristende eplekaker

Apéritifs konkurranse med eplekake som tema har båret mange gode frukter. Her er en håndfull fristende oppskrifter.
Aase E. Jacobsen
28 November 2013 - 17:59

Innsendingsfristen i høstens eplekakeoppskriftkonkurranse er utløpt og vi har fått inn mange gode oppskrifter.

Mens juryen jobber

Juryen er i gang med å vurdere de innsendte oppskriftene. Mens mesterkonditor Sverre Sætre og vår egen kakebaker Anne Brith Davidsen plukker ut de tre beste, kan du gjøre tester i ditt eget kjøkken.

Dette er de første sju oppskriftene vi presenterer.

Vinneren belønnes med en Magimix foodprocessor. 

Les mer om konkurransen

De tre beste bidragene deltar i finalen som finner sted på Det Norske Teater 9. desember.

Les mer om arrangementet og meld deg på - gratis adgang

Foto: Hanne Buxrud

God gammeldags eplekake

God gammeldags eplekake

Fremgangsmåte

Finn fram og smør en 22 cm springform.

Skru ovnen på 175 grader. Visp eggedosis av egg og sukker til det er lett og luftig. Smelt smøret og tilsett eplemosten. Sikt inn en blanding av mel og bakepulver i eggedosisen og rør forsiktig med en slikkepott. Rør inn creme fraiche og det smeltede smøret med eplemosten.

Hell halvparten av røren i en smurt kakeform og legg skiver av eple over røren. Hell resten av røren over før du legger et siste lag med epler på toppen. Strø over sukker og kanel og stek i ovnen i 45 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig ved å stikke den inn i kaken og se om det er deig på den når du tar den ut. Er det deig på den, bør den steke litt til.

Server varm eplekake til vaniljeis, det smaker kjempegodt.

Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Mariann Straume-Smith

Vurder oppskriften

Eplemuffins som du vil elske

Eplemuffins som du vil elske

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.

Rør inn eggene, ett og ett om gangen.

Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.

Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.

Bruk is-skje og fordel deigen i muffinsformer slik at alle blir like store.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.

Trykk eplebåter ned i deigen.

Riv marsipanen grovt og strø over muffinsene.

Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.

Stekes i ca 20 min midt i ovnen på 175 grader.

Mange flere opp skrifter på eplekaker og ikke minst gode råd

Les mer om norske epler

Her finner du mange andre oppskrifter på muffins

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Astrid Eng

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eplekake med mer

Eplekake med mer

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 170 grader. Legg et ark med bakepapir i bunnen av en springform (23-24 cm) og fest i formen. Smør innsiden på formen.

Hvis dadlene er veldig tørre, kok opp eplejuice og la dem trekke 1 times tid. Er de ganske ferske, kan du la dem ligge i 15-20 minutter i kald væske, til alt det andre er klart.

Sikt mel, bakepulver, salt, sukker, kanel og muskat i en stor bolle.

Smelt smør og hell det i sammen med dadlene.

Hell over i det tørre sammen med eggene. Bland godt. Røren er tykk som grøt, men det skal den være.

Ha i eplebiter og bland godt. Jeg stakk noen biter ned tilslutt, men i den siste jeg laget, blandet jeg alt i med en gang - det gikk bra og kaken ble supersaftig.

Stek i midten av ovnen, i 50-60 minutter, sjekk med en trepinne (grillpinne) om den er klar. Pinnen skal ikke ha våte deigrester på seg.

Avkjøl litt og server med vaniljeis, vaniljekesam etc. Jeg blandet Synnøve Finden sin nye naturell yoghurt med TINE vaniljekesam og ekstra hjemmelaget vaniljesukker.

Tips:
Kaken er saftig i flere dager hvis du ikke klarer å spise den opp med en gang.
 

Sendt inn av Hanne Buxrud

Vurder oppskriften

Sprø eplekake

Sprø eplekake

Fremgangsmåte

Egg og sukker piskes godt, før det tørre og våte tilsettes om hverandre.

Etter at røren er helt i formen, stikkes eplebitene på skrå ned i røren.

Bland kanel, sukker og kjeks med en stavmikser. Strøs over kaken.

Stek ved 200 grader i 30 minutter i en liten langpanne som måler 27 x 38 cm.

Serveres med pisket krem.

Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Tove Holter

Vurder oppskriften

Eplekake med rom-rosin

Eplekake med rom-rosin

Fremgangsmåte

Ha rosinene i en skål og hell over romen. Dette skal stå og trekke mens du lager kaken.

Sett ovnen på 180 grader. Kaken skal stekes på nederste rille i ca 45 min.

Ta ut kjernene og skrell eplene. Del dem i båter.

Ha kanel og sukker i en stor plastpose og ha eplebåtenene oppi. Rist godt så båtene blir dekket av blandingen.

Smelt smøret og la det stå og kjøle seg litt.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.

Bland mel og smør litt og litt inn i eggedosisen.

Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm-form, og smør kantene.

Ha røren i formen.

Tøm romen av rosinene og strø dem over røren.

Legg eplene i formen. Jeg pleier å legge dem i ringer. Jo flere eplebåter du får plass til, jo bedre.

Til slutt strør du over perlesukker og steker kaken på nederste rille i ca 45 min.

Jeg serverer kaken varm med vaniljeis til. Og kanskje med litt hjemmelaget eggelikør over. Blir det noe igjen, er kaken også veldig god kald, dagen etter den er bakt.

Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Siw Borgersen

Vurder oppskriften

Nijeveense eplekake

Nijeveense eplekake

Fremgangsmåte

Stekeplate 36x36 cm.

Mel, sukker, muesli og smør blandes i en stor bolle. Tilsett evt. litt melk om deigen blir for tykk.

Fordel deigen utover stekeplaten dekket med bakepapir. Trykk ned med hendene.

Trykk sidekantene litt ned med gaffel slik at de ikke «vokser» over kanten under stekingen.

Strø over litt kanel og rosiner.

Fordel revne epler på toppen.

Stek ved 175 grader, midt i ovnen i omtrent 50 - 60 minutter.

Kaken er myk nå. Etter omtrent 15 minutter: Trekk kaken forsiktig av papiret og over på et skjærebrett.

Skjær nå i 30 til 36 stykker. Om kantene er litt for høye eller harde, skjærer du dem bort.

Tips:
Kaken blir best om den fryses først for da blir den litt seig når den tines opp. Ellers er den ganske hard.
 

Sendt inn av Mieke Martens

Vurder oppskriften

Myk eplekake

Myk eplekake

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.

Rør inn eggene, ett og ett om gangen.

Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.

Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.

Ha røren over i en form, 24 cm i diameter eller en liten langpanne, 20x30 cm.

Riv marsipanen grovt og strø over deigen.

Legg eplene i et pent mønster ovenpå kakedeigen. Trykk de gjerne litt ned i deigen.

Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.

Stekes på nederste rille i forvarmet ovn (175 grader) i ca 50 minutter.

Server lun/varm eplekake med is eller krem. Dryss gjerne litt melis over eplekaken før servering.

Tips: Denne oppskriften kan man også lage eplemuffins av. Bruk is-skje og fordel deigen slik at alle blir like store. Antall ca 15 stk. Stekes i ca 12-15 min midt i ovnen på 175 grader. (Eplene kan også byttes ut med annen frukt eller bær.)
 

 

Sendt inn av Astrid Eng

Vurder oppskriften

Kardemomme- og eplekake

Kardemomme- og eplekake

Fremgangsmåte

Kake:
Sett ovnen på 175 grader, og pisk smør og sukker hvitt.

Pisk inn eggene i smørblandingen, ett om gangen, og ha i vaniljeekstrakt.

Bland sammen mel, malte mandler, malt kardemomme og bakepulver i en bolle.

Rør inn kremfløte og melblanding om hverandre, og ikke rør mer enn at du akkurat får blandet sammen ingrediensene. Hell over i en springform (24 cm).

Skrell eplene og skjær i tynne skiver. Sett bitene ned i røra tett i tett, og strø over sukker og kardemommefrø.

Stek i 30-40 minutter til kaka er gjennomstekt.

Krem:
Pisk creme fraiche med en håndmikser til den begynner å bli fast. Ha i eplemost og litt melis og pisk videre til du får en ganske fast krem. Smak til med kardemomme og evt. mer melis.

 

Sendt inn av Trine Færaas

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner: 31. januar i Oslo

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock

Det blir en smaksopplevelse uten like når 8 enestående viner fra Rhône-dalen blir satt til Stocks spesialkomponerte 5-retters meny denne vinterkvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her