Nye fristende eplekaker

Apéritifs konkurranse med eplekake som tema har båret mange gode frukter. Her er en håndfull fristende oppskrifter.

Innsendingsfristen i høstens eplekakeoppskriftkonkurranse er utløpt og vi har fått inn mange gode oppskrifter.

Mens juryen jobber

Juryen er i gang med å vurdere de innsendte oppskriftene. Mens mesterkonditor Sverre Sætre og vår egen kakebaker Anne Brith Davidsen plukker ut de tre beste, kan du gjøre tester i ditt eget kjøkken.

Dette er de første sju oppskriftene vi presenterer.

Vinneren belønnes med en Magimix foodprocessor. 

Les mer om konkurransen

De tre beste bidragene deltar i finalen som finner sted på Det Norske Teater 9. desember.

Les mer om arrangementet og meld deg på - gratis adgang

Foto: Hanne Buxrud

God gammeldags eplekake

Antall porsjoner

12

Ingredienser

3 stk
3.5 dl
150 g
1 dl
lett creme fraiche

Fremgangsmåte

Finn fram og smør en 22 cm springform.

Skru ovnen på 175 grader. Visp eggedosis av egg og sukker til det er lett og luftig. Smelt smøret og tilsett eplemosten. Sikt inn en blanding av mel og bakepulver i eggedosisen og rør forsiktig med en slikkepott. Rør inn creme fraiche og det smeltede smøret med eplemosten.

Hell halvparten av røren i en smurt kakeform og legg skiver av eple over røren. Hell resten av røren over før du legger et siste lag med epler på toppen. Strø over sukker og kanel og stek i ovnen i 45 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig ved å stikke den inn i kaken og se om det er deig på den når du tar den ut. Er det deig på den, bør den steke litt til.

Server varm eplekake til vaniljeis, det smaker kjempegodt.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplemuffins

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Muffins
4 stk
1.5 ts
bakebulver
Fyll
5 stk
1 ss

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.

Rør inn eggene, ett og ett om gangen.

Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.

Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.

Bruk is-skje og fordel deigen i muffinsformer slik at alle blir like store.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.

Trykk eplebåter ned i deigen.

Riv marsipanen grovt og strø over muffinsene.

Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.

Stekes i ca 12-15 min midt i ovnen på 175 grader.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplekake med mer

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 170 grader. Legg et ark med bakepapir i bunnen av en springform (23-24 cm) og fest i formen. Smør innsiden på formen.

Hvis dadlene er veldig tørre, kok opp eplejuice og la dem trekke 1 times tid. Er de ganske ferske, kan du la dem ligge i 15-20 minutter i kald væske, til alt det andre er klart.

Sikt mel, bakepulver, salt, sukker, kanel og muskat i en stor bolle.

Smelt smør og hell det i sammen med dadlene.

Hell over i det tørre sammen med eggene. Bland godt. Røren er tykk som grøt, men det skal den være.

Ha i eplebiter og bland godt. Jeg stakk noen biter ned tilslutt, men i den siste jeg laget, blandet jeg alt i med en gang - det gikk bra og kaken ble supersaftig.

Stek i midten av ovnen, i 50-60 minutter, sjekk med en trepinne (grillpinne) om den er klar. Pinnen skal ikke ha våte deigrester på seg.

Avkjøl litt og server med vaniljeis, vaniljekesam etc. Jeg blandet Synnøve Finden sin nye naturell yoghurt med TINE vaniljekesam og ekstra hjemmelaget vaniljesukker.

Tips:
Kaken er saftig i flere dager hvis du ikke klarer å spise den opp med en gang.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sprø eplekake

Antall porsjoner

20

Ingredienser

5 stk
2 dl
6 dl
2 ts
5 stk
Bixit-kjeks

Fremgangsmåte

Egg og sukker piskes godt, før det tørre og våte tilsettes om hverandre.

Etter at røren er helt i formen, stikkes eplebitene på skrå ned i røren.

Bland kanel, sukker og kjeks med en stavmikser. Strøs over kaken.

Stek ved 200 grader i 30 minutter i en liten langpanne som måler 27 x 38 cm.

Serveres med pisket krem.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplekake med rom-rosin

Fremgangsmåte

Ha rosinene i en skål og hell over romen. Dette skal stå og trekke mens du lager kaken.

Sett ovnen på 180 grader. Kaken skal stekes på nederste rille i ca 45 min.

Ta ut kjernene og skrell eplene. Del dem i båter.

Ha kanel og sukker i en stor plastpose og ha eplebåtenene oppi. Rist godt så båtene blir dekket av blandingen.

Smelt smøret og la det stå og kjøle seg litt.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.

Bland mel og smør litt og litt inn i eggedosisen.

Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm-form, og smør kantene.

Ha røren i formen.

Tøm romen av rosinene og strø dem over røren.

Legg eplene i formen. Jeg pleier å legge dem i ringer. Jo flere eplebåter du får plass til, jo bedre.

Til slutt strør du over perlesukker og steker kaken på nederste rille i ca 45 min.

Jeg serverer kaken varm med vaniljeis til. Og kanskje med litt hjemmelaget eggelikør over. Blir det noe igjen, er kaken også veldig god kald, dagen etter den er bakt.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nijeveense eplekake

Antall porsjoner

30-36

Ingredienser

250 g
muesli (uten frukt og cornflakes)
200 g

Fremgangsmåte

Stekeplate 36x36 cm.

Mel, sukker, muesli og smør blandes i en stor bolle. Tilsett evt. litt melk om deigen blir for tykk.

Fordel deigen utover stekeplaten dekket med bakepapir. Trykk ned med hendene.

Trykk sidekantene litt ned med gaffel slik at de ikke «vokser» over kanten under stekingen.

Strø over litt kanel og rosiner.

Fordel revne epler på toppen.

Stek ved 175 grader, midt i ovnen i omtrent 50 - 60 minutter.

Kaken er myk nå. Etter omtrent 15 minutter: Trekk kaken forsiktig av papiret og over på et skjærebrett.

Skjær nå i 30 til 36 stykker. Om kantene er litt for høye eller harde, skjærer du dem bort.

Tips:
Kaken blir best om den fryses først for da blir den litt seig når den tines opp. Ellers er den ganske hard.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Myk eplekake

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.

Rør inn eggene, ett og ett om gangen.

Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.

Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.

Ha røren over i en form, 24 cm i diameter eller en liten langpanne, 20x30 cm.

Riv marsipanen grovt og strø over deigen.

Legg eplene i et pent mønster ovenpå kakedeigen. Trykk de gjerne litt ned i deigen.

Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.

Stekes på nederste rille i forvarmet ovn (175 grader) i ca 50 minutter.

Server lun/varm eplekake med is eller krem. Dryss gjerne litt melis over eplekaken før servering.

Tips:
Denne oppskriften kan man også lage eplemuffins av. Bruk is-skje og fordel deigen slik at alle blir like store. Antall ca 15 stk. Stekes i ca 12-15 min midt i ovnen på 175 grader. (Eplene kan også byttes ut med annen frukt eller bær.)

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kardemomme- og eplekake

Fremgangsmåte

Kake:
Sett ovnen på 175 grader, og pisk smør og sukker hvitt.

Pisk inn eggene i smørblandingen, ett om gangen, og ha i vaniljeekstrakt.

Bland sammen mel, malte mandler, malt kardemomme og bakepulver i en bolle.

Rør inn kremfløte og melblanding om hverandre, og ikke rør mer enn at du akkurat får blandet sammen ingrediensene. Hell over i en springform (24 cm).

Skrell eplene og skjær i tynne skiver. Sett bitene ned i røra tett i tett, og strø over sukker og kardemommefrø.

Stek i 30-40 minutter til kaka er gjennomstekt.

Krem:
Pisk creme fraiche med en håndmikser til den begynner å bli fast. Ha i eplemost og litt melis og pisk videre til du får en ganske fast krem. Smak til med kardemomme og evt. mer melis.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Slik ble Barcelona et ølmekka

Når noe først får grep i Barcelona, så skjer det raskt. Øl er på kort tid blitt en av de hotteste trendene i verdensbyen. De nye bryggeriene innenfor bygrensene vender derfor blikket hjemover etter å ha gjort seg bemerket utenlands. Les hele saken

Herfra kommer det steinbra viner

Frankens gammelmodige flaskevalg til tross, er innholdet i de beste flaskene med silvaner og riesling noe av det fremste som produseres i Tyskland. Og de historiske “Steinweine” er fortsatt blant regionens beste. Les hele saken

Til toppen