Oversett delikatesse fra fjæra

Det beste i livet er gratis, og det gjelder ikke minst norske strandsnegler som bare venter på å bli høstet, året rundt.

Aprilsola gir oss en forsmak på sommer, mens sjøfuglene i vekslende munterhet debatterer hverandres mangel på køkultur. Tidevannet er på vei ut, og om ikke lenge vil blankskurte svaberg og muddersletter igjen blottlegge sine skatter og hemmeligheter. En stresset krabbe søker gjentatte ganger eksil blant tare og tang. Men før den rekker å finne et egnet skjulested, inviterer en gråmåke den med på lunsj.

Sjenert og tallrik
Vår oppmerksomhet rettes mot rur og albueskjell. Der disse klamrer seg fast til steiner og svaberg, finnes også en brunlig og litt sjenert skapning. I et sparsomt innredet hus bor det som skal bli kveldens store gastronomiske opplevelse. Strandsneglene finnes overalt langs kysten vår, og de er svært tallrike. Mens måkene skeptisk gransker sine nye næringskonkurrenter i strandsonen, fyller vi raskt en plastbøtte med store, brune snegler. De urnorske strandsneglene lar seg heller ikke påvirke av giftalger og andre ulumskheter i sjøen. De er derfor helt trygge å plukke og spise i motsetning til for eksempel blåskjell.

Eksperimentell
Fiskerestauranten Havfruen har ennå ikke satt norske strandsnegler på sin meny. Likevel er restauratør Thomas Larsen og kokk Kay Magne Stensønes åpne for litt eksperimentering når vi dukker opp i deres atmosfæriske restaurant i Trondheim. Stensønes forteller at de franske sneglene stort sett smaker salt, og han er spent på om de norske bløtdyrene kan gi større glede for ganen. Han innleder med å koke opp vann tilsatt litt hvitvin, og heller deretter sneglene i kasserollen og lar de trekke inntil en halv time. Etter dette starter den møysommelige oppgaven med å pirke sneglene ut av husene. Til dette bruker han en pinsett.

En ny smak
De ferdig dampede sneglene får nå hvile mens Stensønes går i gang med det som skal ledsage bløtdyrene til magen. Han bruker gresskar, fennikelstilker, pasjonsfrukt, epler og pinjekjerner. Og tre lekre retter tar form.
Først blir vi presentert gresskarsuppe, pyntet med noen av de dampede sneglene. Disse har en ikke uventet smak av hav, og kan minne noe om både reker og blåskjell, men sneglene har likevel et visst særpreg som plasserer dem i en egen klasse.

Atlanterhavssmak
Neste rett domineres av fennikel. Stensønes bruker stilkene for å oppnå en spennende konflikt mellom det søtlige og det salte. Han bruker pasjonsfrukt for å ytterligere understreke effekten. Dette blir suksess. Sneglene kommer virkelig til sin rett, og gir en spennende munnfull. I denne retten domineres smaken mye av pasjonsfrukt og fennikel, men det er fullt mulig å kjenne Atlanterhavets preg på retten.

Stensønes vil avslutte snegleaftenen med en frisk salat basert på lollo rosso, frisé og spinat. Sammen med resten av de dampede sneglene smaker salaten fortreffelig. En frisk dressing spisser opplevelsen ytterligere, og dette er en rett som vil kunne falle i smak hos de fleste.

Artikkel publisert første gang: 16. september 2003.
 

Gresskarsuppe med strandsnegler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
0.5 stk
stk
dampede strandsnegler uten skall

Fremgangsmåte

Finhakk løk, purre, gulrot og gresskar. Kokes opp i hvitvin og kyllingkraft tilsatt tomatpuré.

Reduseres til halv mengde før fløten tilsettes. Smak til med salt, pepper og sitron, og eventuelt mer tomatpuré.

Suppen serveres i små suppeskåler. Sneglene stikkes på trespyd og legges over skålene.

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frisésalat med hvitvinsdampede strandsnegler

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk
lollo rosso-salat
hvitvinsdampede strandsnegler
Dressing
1 fedd

Fremgangsmåte

Riv salatbladene og legg de luftig på serveringstallerken. Pynt med snegler. Kjør ingrediensene til dressingen i en hurtigmikser, og tøm over salaten rett før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Strandsnegler med fennikel og pasjonsfrukt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

150 g
dampede strandsnegler uten skall
3 stk
fennikelstilker

Fremgangsmåte

Snitt det skrelte eplet i små terninger. Legg så bitene i en varm panne for å unngå at bitene blir brune.

Finsnitt fennikelstilkene, og bland disse sammen med epleterningene og hakket pasjonsfrukt (fjern frøskallene ved å presse massen gjennom en sikt).

Blandingen smakssettes med soyasaus, og danderes med de hvitvinsdampede sneglene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen