Restefest

Rester fra søndagssteika blir rask og god kveldskos uka etter. Har du noen vinskvetter stående, finner de også lett sin make.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2005 - 15:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er kanskje ikke så mye som minner om det klassiske roastbeef-smørbrødet med remulade og sylteagurk, men denne lammesandwichen har i alle fall alle ingrediensene til å bli like vel mottatt samtidig som det er både sunt og mettende. Praktisk også hvis du har rester av søndagens lammesteik liggende på vent i fryseren.

Kald lammesteik, renskåret for det litt krevende sauefettet, er i denne konteksten lett å samarbeide med hva drikkefølge angår. Det er i større grad tilbehøret som salaten og dressingen med sine elementer av mynte og koriander som vil ha det siste ordet i den saken. Ditt favorittøl (trolig av typen norsk pilsner) vil fungere ganske bra til, i det letteste laget selvsagt siden de aller fleste i denne kategorien oppfører seg slik når de serveres til noe mer avansert enn snacks. Det gjelder for så vidt også andre mørkere ølsorter som er mer beregnet på å nytes alene enn sammen med mat.

Men det finnes hederlige unntak som har nok friskhet og en passe dose bitterhet til å gjøre enn minneverdig jobb. Som Hansa Bayer -meget godt og ikke altfor mørkt i tonene, her er det fin balanse mellom malt, humle og frukt. Svært velegnet følge til lammesandwichen. Fruktig, passe fyldig og friskt til er også Frydenlund Bayer. Og skulle du ikke ha drukket opp påskeforsyningen av Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er dette riktig tidspunkt. Et fruktig og leskende øl med god fylde som imidlertid ikke er for nybegynnere (til det er overgangen fra lettdrikkelig pilsner noe stor).

De fleste vinskvettene i norske kjøkkenskap skriver seg fra de evinnelige treliters boksene som stort sett kjøpes inn for å kunne nytes uten matfølge - når lysten på et glass rødvin melder seg. Innholdet i mange (men slett ikke alle) av disse boksene gjør imidlertid en habil figur overfor et smørbrød som dette. De kjennetegnes ofte av ungdommelig sødmefylt bærfrukt, behagelig syre og bløte tanniner - akkurat det som trengs denne gangen.

Som Cuvée Christer Berens M d'A (45622) - en saftig og ganske velkomponert boksvin som også kan nytes til retter som vårt lammesmørbrød. Det kan også Engelstads Franske Vinbok (14893) som har noe mer tyngde på grunn av ørlite mer kompleksitet hvis vi kan snakke om det på dette nivået. Mer bærsødme finner vi i Banrock Station Shiraz Mataro (45485) som er ekstra bløt og rund men som klarer seg fint likevel.

Det finnes selvsagt mange gode kandidater i flaske også. Vi behøver slett ikke gå høyt opp i pris. Den rimelige australieren Quarry Hill Shiraz 2005/2006 (15074) fungerer på grunn av sin saftighet og lettdrikkelighet veldig fint.

Selv om du må ut med noen kroner mer, er toscanske Sabazio Rosso di Montepulciano 2003 (20361) på grunn av sin overload av unge saftige og søte røde bær enda mer sjarmerende til.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Lammesmørbrød

Lammesmørbrød

Fremgangsmåte

Myntemarinert hjertesalat:
Del hjertesalaten i åtte båter. Fjern eventuelt stilken. Varm opp eddik og pisk inn sukker og salt til det er løst opp. Tilsett tabasco og rosiner. Avkjøl litt og rør inn mynte og olje. Hell blandingen over salatbåtene og la stå 10 minutter. Like før servering deler du avocadoen i to og skjærer hver halvdel i skiver på langs.

Yoghurt- og rømmedressing med revne gulrøtter:
Hell yoghurten i et kaffefilter og la den renne av seg i 10 minutter.
Rist kumminfrøene i en panne. Avkjøl og knus lett i en morter. Knus deretter hvitløksfeddet i morteren sammen med litt salt. Bland med de øvrige ingrediensene. Smak til. La stå i minst 20 minutter.

Rist eller grill brødskivene slik at de blir lysebrune men ikke brente. Drypp med extra virgin olivenolje. Legg skiver av lammesteik oppå to av dem. Fordel avocadoskiver, salat og dressing jevnt og topp med de to siste brødskivene. Pynt med mynte- og/eller korianderkvister.

Wraps for enhver smak

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her