Restefest

Rester fra søndagssteika blir rask og god kveldskos uka etter. Har du noen vinskvetter stående, finner de også lett sin make.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Det er kanskje ikke så mye som minner om det klassiske roastbeef-smørbrødet med remulade og sylteagurk, men denne lammesandwichen har i alle fall alle ingrediensene til å bli like vel mottatt samtidig som det er både sunt og mettende. Praktisk også hvis du har rester av søndagens lammesteik liggende på vent i fryseren.

Kald lammesteik, renskåret for det litt krevende sauefettet, er i denne konteksten lett å samarbeide med hva drikkefølge angår. Det er i større grad tilbehøret som salaten og dressingen med sine elementer av mynte og koriander som vil ha det siste ordet i den saken. Ditt favorittøl (trolig av typen norsk pilsner) vil fungere ganske bra til, i det letteste laget selvsagt siden de aller fleste i denne kategorien oppfører seg slik når de serveres til noe mer avansert enn snacks. Det gjelder for så vidt også andre mørkere ølsorter som er mer beregnet på å nytes alene enn sammen med mat.

Men det finnes hederlige unntak som har nok friskhet og en passe dose bitterhet til å gjøre enn minneverdig jobb. Som Hansa Bayer -meget godt og ikke altfor mørkt i tonene, her er det fin balanse mellom malt, humle og frukt. Svært velegnet følge til lammesandwichen. Fruktig, passe fyldig og friskt til er også Frydenlund Bayer. Og skulle du ikke ha drukket opp påskeforsyningen av Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er dette riktig tidspunkt. Et fruktig og leskende øl med god fylde som imidlertid ikke er for nybegynnere (til det er overgangen fra lettdrikkelig pilsner noe stor).

De fleste vinskvettene i norske kjøkkenskap skriver seg fra de evinnelige treliters boksene som stort sett kjøpes inn for å kunne nytes uten matfølge - når lysten på et glass rødvin melder seg. Innholdet i mange (men slett ikke alle) av disse boksene gjør imidlertid en habil figur overfor et smørbrød som dette. De kjennetegnes ofte av ungdommelig sødmefylt bærfrukt, behagelig syre og bløte tanniner - akkurat det som trengs denne gangen.

Som Cuvée Christer Berens M d'A (45622) - en saftig og ganske v elkomponert boksvin som også kan nytes til retter som vårt lammesmørbrød. Det kan også Engelstads Franske Vinbok (14893) som har noe mer tyngde på grunn av ørlite mer kompleksitet hvis vi kan snakke om det på dette nivået. Mer bærsødme finner vi i Banrock Station Shiraz Mataro (45485) som er ekstra bløt og rund men som klarer seg fint likevel.

Det finnes selvsagt mange gode kandidater i flaske også. Vi behøver slett ikke gå høyt opp i pris. Den rimelige australieren Quarry Hill Shiraz 2005/2006 (15074) fungerer på grunn av sin saftighet og lettdrikkelighet veldig fint.

Selv om du må ut med noen kroner mer, er toscanske Sabazio Rosso di Montepulciano 2003 (20361) på grunn av sin overload av unge saftige og søte røde bær enda mer sjarmerende til.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Lammesmørbrød

Fremgangsmåte

Myntemarinert hjertesalat:
Del hjertesalaten i åtte båter. Fjern eventuelt stilken. Varm opp eddik og pisk inn sukker og salt til det er løst opp. Tilsett tabasco og rosiner. Avkjøl litt og rør inn mynte og olje. Hell blandingen over salatbåtene og la stå 10 minutter. Like før servering deler du avocadoen i to og skjærer hver halvdel i skiver på langs.

Yoghurt- og rømmedressing med revne gulrøtter:
Hell yoghurten i et kaffefilter og la den renne av seg i 10 minutter.
Rist kumminfrøene i en panne. Avkjøl og knus lett i en morter. Knus deretter hvitløksfeddet i morteren sammen med litt salt. Bland med de øvrige ingrediensene. Smak til. La stå i minst 20 minutter.

Rist eller grill brødskivene slik at de blir lysebrune men ikke brente. Drypp med extra virgin olivenolje. Legg skiver av lammesteik oppå to av dem. Fordel avocadoskiver, salat og dressing jevnt og topp med de to siste brødskivene. Pynt med mynte- og/eller korianderkvister.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen