Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen
Foto: (CentralITAlliance)

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.
03 Oktober 2022 - 00:13

Med store bekymringer rundt renter, strøm- og matvarepriser, er det kanskje tid for å ta en kikk på eget matforbruk, for mat må man ha og her er det en del å spare. Det er nemlig slik at den gjennomsnittlige, norske forbruker kaster hver åttende handlepose rett i søppelet.

Miljøutfordring
Dette tilsvarer 390 000 tonn i året, noe som ikke bare er sløsing med ressurser og penger, men det er også en av verdens aller største miljøutfordringer. For en hel tredjedel av all mat som produseres, kastes.

En tredel av all mat som produseres, kastes.
Hver åttende handlepose kastes. (Foto: Roman Mykhalchuk)

Vi er blitt mer kravstore til kvalitet og er samtidig mindre bevisst hvor mye vi spiser, og dermed kjøper, lager og forsyner oss vi med for mye mat. Resultatet er at restemat, halvslappe grønnsaker og tørre boller havner i søppelet, selv om de fremdeles er fullt spiselige og kan bli til de lekreste retter.

De fleste av har gode intensjoner og ønsker å leve klimavennlig, men det er ikke alltid lett å vite hvordan. Et svært enkelt skritt er å ta vare på rester, og det å pakke dem inn, holder dem friskere. For å unngå plast er et smart triks å bruke voksduker til å pakke inn restene, eksempelvis Beeskin som også kommer i poseform. Beeskin består av bomull som er dekket i et lag bivoks, harpiks og jojobaolje, og er formbar slik at duken enkelt kan pakkes rundt det meste.

Beeskin, voksduker som holder maten frisk.
Beeskin-voksposer holder maten frisk og reduserer plastbruk. (Foto: Motion Oslo)

En app mot matsvinn
Det er også penger å spare og mat som kan reddes ved å endre handlerutiner.  Det sies at det finnes en app for alt, og Too Good To Go er den som hjelper deg med nettopp dette. Brukerne av appen får mulighet til å kjøpe prisredusert mat som butikker eller spisesteder ellers ville kastet.

Du kjøper såkalte «forundringsposer» som så hentes i en restaurant, butikk, kafé eller et bakeri når det nærmer seg stengetid. Posene kan inneholde varme frokoster fra hoteller, bakevarer som ikke kan selges dagen etter, frukt og grønnsaker med skavanker, pålegg og kjøtt som nærmer seg utløpsdato, og mye mer.

Too Good To Go-appen hjelper deg med å redde mat
Med Too Good To Go-appen kan du kjøpe forundringsposer som hindrer matsvinn. (Foto: Too Good To Go)

Den som har prøvd Too Good To Go, vet at innholdet i posene kan være svært variert, men at du også plutselig kan få en bærepose full av boller. Igjen har du mye mat du ikke vet hva du skal gjøre med, og sjansene er store for at mye kastes.

Men det finnes ting du kan gjøre for å bruke opp alt du har i kjøleskapet eller Too Good To Go-posen, og her har vi samlet flere tips for å gjøre det enklere for deg.

Brød:
- Fukt hele brødet og stek det i ovnen på 120 grader i 10 minutter. Etterpå vil brødet være godt og saftig med knasende skorpe.

- Del brødet opp i biter som tørkes og smørstekes med for eksempel salt og hvitløk. Vips, så har du krutonger til salater eller supper.

- Lag kjøttfrie kjøttkaker.

- Tørk brødet og kjør det i en blender til pulver som deretter siktes. Alt etter hvor finmalt det er, kan det brukes til jevninger i sauser og supper, som ingrediens i nytt brød og kaker, eller til panering og fritering.

- Lag brødchips ved å halvveis fryse brødet, skjære det i tynne skiver, og steke det i ovn med olje.

- Lag ostesmørbrød og arme riddere

Boller:
- Del dem opp i biter og tørk dem. Smørstek dem så med kanel og sukker, og bruk dem på smuldrepai, på is, eller i andre desserter.

- Tørk bollene og kjør dem til nytt «mel» som kan brukes som ingrediens i eksempelvis brownies eller kjeks. - Rabanadès - Arme riddere 

Grønnsaker:
- Ovnsbakte grønnsaker, gratenger, gryter og supper

- Grove grønnsaksmuffins

- Sylting – nesten alle grønnsaker egner seg godt til å syltes.

- Vegetarisk vri på bacalao, grønnsaker à brás.

- Stekes grønnsaker raskt i olje, forlenges holdbarheten godt.

- Mange grønnsaker blir sprø og friske igjen om de legges i isvann ca. 10 minutter.

Frukt:
- Fruktsalat eller som ingrediens i salat.

- Syltetøy eller marmelade

- Tropisk banansuppe

- Frys dem og bruk dem i milkshake, smoothie eller «nice cream».

- Banankake eller -pannekaker

Eplekake eller muffins med bær Tilslørte bondepiker 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her