Tex mex

Meksikansk kjøkken

Slik er det ekte meksikanske kjøkkenet

Slik er det ekte meksikanske kjøkkenet

Fylte små maistortillas, fisk i mangosaus og maisgelé med jordbærmousse. Den kulinariske reisen i samtidens og fortidens Mexico er en eksotisk appetittvekker.
27 Februar 2017 - 08:55

Utfartsstedet er gourmetrestauranten, El Jardín de las Mariposas, sommerfuglenes hage, i Oaxaca sør i Mexico. Som lette sommerfuglvinger berøres smaksløkene av den karakteristiske maissmaken. Vingeslagenes intensitet øker når chilisausen treffer tungen.

Chilien er normalt svært til stede i det meksikanske kjøkkenet, men hovedretten José Luis Cruz Villegas serverer oss er chilifri. Mexicos matkultur er like rik som mangosausen er frisk. Fundamentalt er riktignok maisen som setter en ekstra spiss på desserten kokken serverer oss.

Her finner du mange meksikanske retter

Hybrid matkultur

Det meksikanske kjøkkenet er en blanding av arven fra indianerkulturene og de spanske mattradisjonene conquistadorene tok med seg fem hundre år tilbake.

- En viktig forandring spanjolene brakte med seg var matoljen og det å steke maten i fett, forteller José Luis. - Indianerne kokte eller grillet maten.

Ingredienser som ris, hvete og sitrusfrukter fant også veien over havet fra det europeiske kontinentet, men hovedingrediensene i de mange meksikanske kjøkkenene er foruten mais og chili, også bønner og tomater, råvarer som alle har blitt dyrket i området i fem tusen år.

Forretten José Luis lager til oss kalles chalupitas. Denne består av små maistortillas eller memelitas som de kalles lokalt. En liten bit maisdeig legges mellom to plastikklag. Med en liten presse som alle tortillabakere har, får de sin runde form og jevne størrelse.

- Du kan også bruke ei kjevle eller en tallerken til å jevne dem ut med, sier José Luis.

Det ønskede resultatet er en memelita som er ti centimeter i diameter og tre millimeter tykk.

De små tortillaene stekes på en takke som er varmet opp av gass. En skorpe dannes på den ene siden etter omtrent to minutter på den glohete takken. På den stekte siden, klyper José Luis langs kanten slik at den får en rand som senere holder fyllet på plass mens skorpen tar form på tortillaens andre side.

Chililandet

  Neste trinn er salsaen som aldri mangler på Mexicos matbord. Tomater, chili og hvitløk grilles og skrelles før de får en omgang i blenderen. 

- Smaken av grillet tomat og chili er typisk førcolumbiansk, forklarer José Luis. 

Han forbereder to typer salsa, en med grønn tomat, hvitløk og habanerochili, den sterkeste chilien som finnes i Mexico. Den andre salsaen består av vanlig rød tomat, grønn chili og hvitløk.

- Chili som har tykt skall, må skrelles, sier vår meksikanske kokk. Trikset for at skallet lettere rives av, er å legge den i en lukket plastpose i ti minutter etter at det er grillet. Nervene og frøene i chiliene skrapes også bort fordi det er her den sterkeste smaken sitter, spesielt i nervene. 

Mexico er chililandet fremfor noe. I alt finnes det 140 typer chili her i alle regnbuens farger, og hver av de 31 statene i landet har sin egen chili som karakteriserer dem. José Luis bruker vanligvis ti forskjellige chilier i de ulike rettene han tilbereder.

- Salsa kan du lage med hvilken som helst chili, presiserer han. - Hvis chilien er tørket, må den i stedet for å grilles, kokes slik at den bløtes opp. Hver av de tre memelitas får et lag med salsa. De fylles deretter av en blanding som består av en cottage cheese-lignende ost og kuttet koriander. Øverst dekoreres det med amarantblader som er stekt i olje med løk og hvitløk før de settes i stekeovnen.

Mangofisken

Vi er nå klare for hovedretten, huachinangofisk med mangosaus og vodka. - Jeg liker å kokkelere med vin og brennevin, sier José Luis.

- Selv om alkoholen fordamper, synes jeg den setter farge og litt ekstra spiss på maten. De meksikanskproduserte agavedrikkene tequila og mezcal, er sterke og vanskeligere å kombinere enn vodkaen som kokken foretrekker i dette tilfellet.

José Luis kutter opp mango og løk i firkanter før han heller i litt vodka og bruner det hele. Etterpå moses alt i mikseren og finhakket grønn paprika gjør sausen mer fargerik.

Huachinangofisken er typisk på det meksikanske markedet, men alle fisker med hvitt kjøtt passer i følge kokken sammen med mangosausen. Også fisken får sitt anstrøk av vodka. Den flamberes i de edle dråpene etter å ha blitt rullet i hvetemel. Kokte spinatblader og et par skiver brie setter ekstra smak på retten.

José Luis og kokkekollegene i Mexico har et rikt univers å velge mellom når de skal eksperimentere med nye smaker og sammensetninger. Frukt- og grønnsaksutvalget er enormt. I Mexico gror det flere typer mango i tillegg til frukter som for eksempel chicozapote som har begeistret mange kokker fra fjern og nær. Frukten vokser på treet med samme navn som blant annet brukes i produksjonen av tyggegummi. 

- Når jeg skal sette sammen nye retter, er det råvarene som gir inspirasjon, forteller José Luis. Jeg vurderer teksturen og fargene deres i tillegg til smaken selvfølgelig. 

Urter er også ofte med på menyen i Mexico. De vanligste som ethvert hjem benytter i store mengder, er frisk persille og koriander. I tillegg er gresskarblomsten en karakteristisk ingrediens i tradisjonell meksikansk mat.

Kokken anser det meksikanske kjøkkenet som det viktigste i Amerika. Noe han mener skyldes den store og varierte råvaretilgangen som finnes her. Hver stat i Mexico har dessuten sin egen matkultur.

- Slik jeg ser det er det tre hovedkjøkken i Mexico, sier José Luis. 

Statene han mener har de mest innflytelsesrike kulinariske tradisjonene i tillegg til Oaxaca hvor han selv befinner seg er Yucatán og Puebla.

Overraskelsen

Med så store variasjonsmuligheter som det meksikanske kjøkkenet har, ligger overraskelsene på lur. Til dessert tilbereder José Luis en Sorpresa de nicuatole, hvilket er en maisgeléoverraskelse.

For å lage maisgelé, mikses vann og maisdeig som kokes sammen med sukker, kanelstenger, og hakkede mandler. Når maisen er kokt, tilsettes gelatinen. Etter å ha kokt enda litt,helles den i formene mens rødt sukker strøs på toppen.

- Det er egentlig ikke nødvendig å bruke gelatin fordi maisen gjør at massen får gelékonsistens, forteller José Luis. - Problemet er at den må koke i fire-fem timer for at dette skjer, derfor jukser jeg litt med gelatin i stedet.

Maisgelé er en dessert med solide røtter som stammer fra tiden før de spanske conquistadorene oppdaget Amerika. Per i dag er den meget populær både som supplement til frokosten og som dessert. På mange av gatehjørnene i Oaxaca by og spesielt utenfor skoler, står det damer og selger denne. Forskjellen mellom disse og geleen José Luis lager, er at den dekkes av en type jordbærmousse. Foruten kremfløte og jordbær, består den av philadelfiaost.

- Det er viktig at jordbærene er kalde slik at konsistensen blir tykkere, presiserer kokken.

Her kan en dessuten variere med ulike type bær og frukt. Prikken over i-en, er en sirupliknende gelé som består av søtpotet og ananas. De kokes hver for seg med sukker og mikses sammen. Nederst i dessertglasset ligger imidlertid maisgeléen og venter på å overraske søthungrige ganer. Sommerfuglene tar måltidets siste flygetur over tungens smaksløker før de stuper ned i magen.

Tekst: Tone Aguilar
Foto: Marco Aguilar og StockXpert
 

Chalupitas - ostefylte minitortillas med salsa

Chalupitas - ostefylte minitortillas med salsa

Fremgangsmåte

 1. Memelitas (små maistortillas):
 2. Bland maismel og vann godt sammen til du får en jevn, fuktig deig.
 3. Del deigen i seks like store biter (emne). Kjevle hvert emne ut til små runde lomper, tre millimeter tykke og 10 centimeter i diameter. Det er viktig at bitene dekkes med plast både over og under når de formes, slik at de ikke blir tørre.
 4. Stek memelitaene i en tørr, forvarmet panne ved høy temperatur. Stekes i cirka to minutter på hver side eller til du får en fin stekeskorpe. 
 5. Når memelitaene er stekt på den ene siden klyper du de sammen langs kanten slik at de får en rand og blir som små skåler, og steker de så gyldne på den andre siden.
  Salsa:
 6. Tomater, chili og hvitløk grilles. Etter grilling fjernes skallet på tomatene og chilien.
 7. Ta ut frøene og de hvite hinnene inne i chiliene. Ha alt i en blender og kjør til ønsket konsistens, smak til med salt.
 8. Ostefyll:
 9. Bland ost og den finhakkede korianderen godt. Smak til med salt og pepper
 10. Amarantblader:
 11. Rens amarantbladene eller annen bladsalat og stek de over middels høy varme i litt olje sammen med hvitløk og løk. Smak til med salt eller behov.
 12. Servering:
 13. Ha memelitaene på et stekebrett. På hver memelita legges først et lag salsa, to spiseskjeer osteblanding og to spiseskjeer stekt bladsalat.
 14. Stek dem deretter 10 minutter i ovnen på cirka 150 grader.
 Tips: For formingen av Memelitasene brukes det gjerne en egen presse der man legger deigemnene mellom to lag plast og man presser til man får perfekt form på tortillaene. Dette kan  også gjøres med en kjevle eller en tallerken.
 

Sendt inn av José Luis Cruz Villegas, Mexico

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Flambert fisk i mangosaus

Flambert fisk i mangosaus

Fremgangsmåte

Mangosaus:
Kutt løk og mango i middels store biter.
 
Varm opp matoljen, ha mango og løk i pannen og stek over middels varme til løken er gjennomsiktig. Tilsett vodka, appelsinsaft, salt og pepper. 
 
Avkjøl litt før blandingen has i blenderen og kjøres til en fin saus. Bland finhakket paprika med den ferdige sausen.
 
Fisken:
Krydre fisken med salt og pepper. Dypp den i hvetemel på begge sider, og stek den i litt olje over middels høy varme til den er gyllen på begge sider.
 
Flamber fisken med vodkaen og sett så fisken i ovnen 12-15 minutter på 200 grader.
 
Gi spinatbladene et raskt oppkok i saltvann rett før servering og la renne godt av seg i en sil.
 
Servering:
Legg fisken på en seng av spinat og med mangosaus ved siden. Legg to skiver brie på toppen og server.
 
Tips: Sett gjerne hele tallerkenen i ovnen til osten er gratinert hvis du ønsker det.
 

Sendt inn av José Luis Cruz Villegas, Mexico

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sorpresa de nicuatole (Maisgeléoverraskelse)

Sorpresa de nicuatole (Maisgeléoverraskelse)

Fremgangsmåte

Nicuatole (Maisgelé
Vann og maisdeigen mikses i blenderen.

Blandingen tilsettes kanelstenger, sukker og finhakkete mandler og kokes på middels varme til maismassen er kokt, cirka 10 minutter. Rør hele tiden.

Gelatinen blandes ut i litt varmt vann og tilsettes maismassen.

Kok opp og la koke i to minutter til før det helles i fire geléformer eller små glass. Strø rødfarget sukker på toppen.

La det hele stå i 40 minutter, eller til geléen har satt seg.

Ananas- og søtpotetgelé
Ananasen og søtpotetene kokes med sukker hver for seg. 12 ss sukker til ananasen og 8 ss sukker til søtpotetene.

Når ananasen og potetene er kokt møre (etter cirka 10 minutter), helles det overflødige vannet av og la stå til det kjølner litt før du mikser begge sammen i blenderen.

Fruktmousse
Jordbær, ost, kremfløte og sukker kjøres sammen i blenderen til den har en middels tykk konsistens.

Servering
Den stivnede maisgeléen legges i bunnen av dessertglasset, deretter fylles glasset til randen med fruktmoussen.

På toppen fordeles den sirupliknende ananas- og søtpotetgeléen.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av José Luis Cruz Villegas, Mexico

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette
Dagens rett

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette

Kombinasjonen er sopp og loven samt en potetmos med fetaost gir akkurat det selskapet godt lammekjøtt trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette
Dagens rett

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette

Kombinasjonen er sopp og loven samt en potetmos med fetaost gir akkurat det selskapet godt lammekjøtt trenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Hvilket øl du damper blåskjellene i, henger sammen med hvilken type øl du liker
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 4

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her