MAT: Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten - Aperitif.no
Mat

Club sandwich

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Det blir selvsagt amerikansk i glass og på tallerken selv med den kjappe løsningen club sandwich til thanksgiving.
26 November 2020 - 02:00

Club sandwich er så amerikansk som en rett kan bli. Og med kalkunkjøtt i stedet for kylling, blir den et veldig godt alternativ for en feiring midt i uka.

Herreklubbmat

En ting er i alle fall sikkert og det er at alle liker denne geniale kombinasjonen av lyst kjøtt, toast, bacon og dressing. Noe som er like sikkert er at det finnes utallige versjoner av retten.

Hvis du planlegger hele kalkunen til høsttakkefesten, finner du oppskriften her

Hvordan den aller første utgaven var, vet vi vel heller ikke helt sikkert. Men den skal altså stamme fra Saratoga Club House, en berømt herre- og spilleklubb ved slutten av 1800-tallet som tidligere het Morrissey's Club House, og som lå i delstaten New York.

Inspirerte Dagobert?

Første spor av sandwichen er i 1894, og den eldste kjente kokebokoppføringen er fra 1903, i Good Housekeeping Everyday Cook Book av Isabel Gordon Curtis.

Enkelte kilder mener det var en gjest som laget sandwichen, mens andre mener det er en kreasjon signert kokken Danny Mears som jobbet i klubben.

Andre oppskrifter på club sandwich

Den klassiske oppskriften innebærer tre skiver lyst brød med kalkunkjøtt toppet med bacon, grønne salatblader, tomat og majones, mellom lagene. Altså en solid stabel og dermed munnfull, og sikkert det som var inspirasjonen til Dagoberts høye smørbrød i tegneserien «Blondie».

Prinsen av Wales' favoritt

Denne samme klubben får æren for å ha funnet opp den tynne sprø potetchipsen, og det så tidlig som 1853. Potetchips er for øvrig et selvfølgelig tilbehør til club sandwich.

Retten ble uhyre populær i USA og ble etter hvert favoritten til kong Edward den åttende av England. Han ble introdusert til den av sin kommende kone Wallis Simpson som visstnok var en ekspert på akkurat denne sandwichen og som var årsaken til at Edward abdiserte og tok tilbake tittelen prinsen av Wales. Som den overklassekvinnen hun var, er sannsynligheten stor for at dette var den eneste retten hun faktisk behersket.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Hjemmelaget Club sandwich

Hjemmelaget Club sandwich

Fremgangsmåte

Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir.

Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver.

Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver.

Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene.

Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich.

Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen.

Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips eller pommes frites.

Aïoli:
Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin.
Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aiolien er tykk og fast.

Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aiolien blir for tykk.

Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Her finner du mange småretter du kan ha til lunsj

Spis sandwichene slik de er eller server med pommes frites eller stekte potetbåter ved siden av.

Har du imidlertid god tid er det bare å trå til. Stekte poteterfrites eller potetsalat som er vanlig å få servert ved siden av en club sandwich, det er også coleslaw og syltete grønnsaker av ulike slag.

Tips: Rester av grillet kylling kan også brukes.

Her finner du mange deilige oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.
Ukens kake
Charlotte royale

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.

Det som tar lengst tid er å vente på at geleen stivner, så lettlaget er denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen
Dagens rett
Dampet hvit og grønn asparges med hollandaisesaus

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen

Det er i hvert fall tilhengerne av hvit og grønn asparges enige om, nemlig at hollandaise er det beste tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette kjøkkenet vil kineserne helst ha for seg selv - nå finnes det i Bergen

Når du ikke lenger får den maten du er vokst opp med, lager du den selv. Michelle Zhao tar dette ett skritt lenger med Banzha og introduserer bergensere (og andre nordmenn) for en helt ny smak av Kina.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med disse vinene får du en rimeligere smak av denne stjerneprodusenten
+
Godbiter i pollisten

Med disse vinene får du en rimeligere smak av denne stjerneprodusenten

Mens toppvinene nærmer seg to tusenlapper, er dette konseptet reneste røverkjøpet, og uten at du går glipp av all energien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.
Ukens kake
Charlotte royale

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.

Det som tar lengst tid er å vente på at geleen stivner, så lettlaget er denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen
Dagens rett
Dampet hvit og grønn asparges med hollandaisesaus

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen

Det er i hvert fall tilhengerne av hvit og grønn asparges enige om, nemlig at hollandaise er det beste tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Start sommeren med de nydeligste champagner til eksklusive råvarer
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 27. juni i Oslo

Winemakers Dinner: Start sommeren med de nydeligste champagner til eksklusive råvarer

Så Stock er det denne kvelden duket for bobler i ypperste klasse fra Champagne Louis Roederer, Champagne Valentin Leflaive og André Clouet satt til lekre retter som er disse edle dråper verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du waldorfsalat
Guide
3 oppskrifter på waldorfsalat

Slik lager du waldorfsalat

Det mest klassiske følget til nyttårskalkunen av alle er waldorfsalat. Her får du tre forskjellige oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: Nydelige viner fra Provence til sommerlig meny på Nedre Foss Gård
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 23. mai i Oslo

Winemakers Dinner: Nydelige viner fra Provence til sommerlig meny på Nedre Foss Gård

Domaine de la Suffrene og Château de Roquefort drar i gang en vennskapelig duell om hvilke av deres sommerlige Provenceviner som passer best til kveldens delikate meny

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette kjøkkenet vil kineserne helst ha for seg selv - nå finnes det i Bergen

Når du ikke lenger får den maten du er vokst opp med, lager du den selv. Michelle Zhao tar dette ett skritt lenger med Banzha og introduserer bergensere (og andre nordmenn) for en helt ny smak av Kina.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her