Mat

Club sandwich

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Det blir selvsagt amerikansk i glass og på tallerken selv med den kjappe løsningen club sandwich til thanksgiving.
26 November 2020 - 02:00

Club sandwich er så amerikansk som en rett kan bli. Og med kalkunkjøtt i stedet for kylling, blir den et veldig godt alternativ for en feiring midt i uka.

Herreklubbmat

En ting er i alle fall sikkert og det er at alle liker denne geniale kombinasjonen av lyst kjøtt, toast, bacon og dressing. Noe som er like sikkert er at det finnes utallige versjoner av retten.

Hvis du planlegger hele kalkunen til høsttakkefesten, finner du oppskriften her

Hvordan den aller første utgaven var, vet vi vel heller ikke helt sikkert. Men den skal altså stamme fra Saratoga Club House, en berømt herre- og spilleklubb ved slutten av 1800-tallet som tidligere het Morrissey's Club House, og som lå i delstaten New York.

Inspirerte Dagobert?

Første spor av sandwichen er i 1894, og den eldste kjente kokebokoppføringen er fra 1903, i Good Housekeeping Everyday Cook Book av Isabel Gordon Curtis.

Enkelte kilder mener det var en gjest som laget sandwichen, mens andre mener det er en kreasjon signert kokken Danny Mears som jobbet i klubben.

Andre oppskrifter på club sandwich

Den klassiske oppskriften innebærer tre skiver lyst brød med kalkunkjøtt toppet med bacon, grønne salatblader, tomat og majones, mellom lagene. Altså en solid stabel og dermed munnfull, og sikkert det som var inspirasjonen til Dagoberts høye smørbrød i tegneserien «Blondie».

Prinsen av Wales' favoritt

Denne samme klubben får æren for å ha funnet opp den tynne sprø potetchipsen, og det så tidlig som 1853. Potetchips er for øvrig et selvfølgelig tilbehør til club sandwich.

Retten ble uhyre populær i USA og ble etter hvert favoritten til kong Edward den åttende av England. Han ble introdusert til den av sin kommende kone Wallis Simpson som visstnok var en ekspert på akkurat denne sandwichen og som var årsaken til at Edward abdiserte og tok tilbake tittelen prinsen av Wales. Som den overklassekvinnen hun var, er sannsynligheten stor for at dette var den eneste retten hun faktisk behersket.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Club sandwich

Club sandwich

Fremgangsmåte

  1. Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir.
  2. Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver.
  3. Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver.
  4. Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene.
  5. Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich.
  6. Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen.
  7. Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips eller pommes frites.
Aïoli:
  1. Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin.
    Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aiolien er tykk og fast.
  2. Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aiolien blir for tykk.
  3. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Her finner du mange småretter du kan ha til lunsj

Spis sandwichene slik de er eller server med pommes frites eller stekte potetbåter ved siden av.

Har du imidlertid god tid er det bare å trå til. Stekte poteterfrites eller potetsalat som er vanlig å få servert ved siden av en club sandwich, det er også coleslaw og syltete grønnsaker av ulike slag.

Tips: Rester av grillet kylling kan også brukes.

Her finner du mange deilige oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her