Mat

Club sandwich

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Det blir selvsagt amerikansk i glass og på tallerken selv med den kjappe løsningen club sandwich til thanksgiving.
26 November 2020 - 01:00

Club sandwich er så amerikansk som en rett kan bli. Og med kalkunkjøtt i stedet for kylling, blir den et veldig godt alternativ for en feiring midt i uka.

Herreklubbmat

En ting er i alle fall sikkert og det er at alle liker denne geniale kombinasjonen av lyst kjøtt, toast, bacon og dressing. Noe som er like sikkert er at det finnes utallige versjoner av retten.

Hvis du planlegger hele kalkunen til høsttakkefesten, finner du oppskriften her

Hvordan den aller første utgaven var, vet vi vel heller ikke helt sikkert. Men den skal altså stamme fra Saratoga Club House, en berømt herre- og spilleklubb ved slutten av 1800-tallet som tidligere het Morrissey's Club House, og som lå i delstaten New York.

Inspirerte Dagobert?

Første spor av sandwichen er i 1894, og den eldste kjente kokebokoppføringen er fra 1903, i Good Housekeeping Everyday Cook Book av Isabel Gordon Curtis.

Enkelte kilder mener det var en gjest som laget sandwichen, mens andre mener det er en kreasjon signert kokken Danny Mears som jobbet i klubben.

Andre oppskrifter på club sandwich

Den klassiske oppskriften innebærer tre skiver lyst brød med kalkunkjøtt toppet med bacon, grønne salatblader, tomat og majones, mellom lagene. Altså en solid stabel og dermed munnfull, og sikkert det som var inspirasjonen til Dagoberts høye smørbrød i tegneserien «Blondie».

Prinsen av Wales' favoritt

Denne samme klubben får æren for å ha funnet opp den tynne sprø potetchipsen, og det så tidlig som 1853. Potetchips er for øvrig et selvfølgelig tilbehør til club sandwich.

Retten ble uhyre populær i USA og ble etter hvert favoritten til kong Edward den åttende av England. Han ble introdusert til den av sin kommende kone Wallis Simpson som visstnok var en ekspert på akkurat denne sandwichen og som var årsaken til at Edward abdiserte og tok tilbake tittelen prinsen av Wales. Som den overklassekvinnen hun var, er sannsynligheten stor for at dette var den eneste retten hun faktisk behersket.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Club sandwich

Club sandwich

Fremgangsmåte

  1. Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir.
  2. Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver.
  3. Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver.
  4. Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene.
  5. Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich.
  6. Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen.
  7. Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips eller pommes frites.
Aïoli:
  1. Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin.
    Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aiolien er tykk og fast.
  2. Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aiolien blir for tykk.
  3. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Her finner du mange småretter du kan ha til lunsj

Spis sandwichene slik de er eller server med pommes frites eller stekte potetbåter ved siden av.

Har du imidlertid god tid er det bare å trå til. Stekte poteterfrites eller potetsalat som er vanlig å få servert ved siden av en club sandwich, det er også coleslaw og syltete grønnsaker av ulike slag.

Tips: Rester av grillet kylling kan også brukes.

Her finner du mange deilige oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her