Dagens rett

Stekt reinsdyrfilet med skogsbærsaus og Norzola-saus samt soppstuing og Hasselbackpoteter

Reinsdyr er noe av det beste du kan avslutte året med
Foto: (grau-art)

Reinsdyr er noe av det beste du kan avslutte året med

Mørt og smaksrikt og så mildt at alle kan like det. Med denne oppskriften kan gjestene velge hvilket tilbehør de vil ha.
30 Desember 2022 - 02:00

Mørt og godt reinsdyrkjøtt er noe av det beste norsk natur kan by på. Og fileten er unektelig ekstra luksuriøs. Det er midtpunktet i en feiende flott viltmiddag som er den beste måten å avslutte året på.

Du kan selvsagt lage den med elg om du har det i fryseren eller storfekjøtt om vilt er utenfor rekkevidde. 

Se våre andre oppskrifter med reinsdyr

Reinsdyrfilet med to typer saus, soppstuing og Hasselbackpoteter

Reinsdyrfilet med to typer saus, soppstuing og Hasselbackpoteter

Fremgangsmåte

Stekt reinsdyrfilet:

  1. Legg fileten i tett plastpose med skogsbæryoghurt i slik at det dekker fileten. La det trekke i 2-3 timer.
  2. Ta fileten ut, tørk den godt og rull den i urter.
  3. Brun den på alle sider i smør, ca. 2-3 minutter på hver side.
  4. Strø salt og pepper på etter bruningen og la den ettersteke under lokk ca. 5 minutter.
  5. For sikkerhets skyld kan du bruke steketermometer - for rosa innvendig stopper du stekingen på 60 grader. 
  6. Du kan også trykke med fingeren på fileten. Når den gir litt motstand, er den perfekt rosastekt.

Skogsbærsaus:

  1. Kok opp fløte, stekesjy og einerbær.
  2. La det koke ca. 10 minutter.
  3. Ta ut einerbærene og tilsett skogsbæryoghurten. Kok opp.
  4. Krydre etter smak. 

Norzola-saus:

  1. Kok opp crème fraîche eller seterrømme.
  2. Smuldre blåmuggosten og rør til jevn. 
  3. La koke i 5 minutter.
  4. Spe evt med helmelk hvis sausen blir for tykk. 
  5. Smak til med salt og pepper. 

Soppstuing:

  1. Brun den oppdelte soppen i smør.
  2. Rør i fløten og sherry. Kok opp og la koke ca. 5 minutter.
  3. Smak til med salt og pepper. 

Hasselbackpoteter:

  1. Vask og skrell faste, jevnt store poteter.
  2. Skjær dem i tynne skiver som skal henge sammen.
  3. Legg potetene i ildfast form eller i langpanne.
  4. Drypp over smeltet smør
  5. Stekes ca. 40 minutter ved 180 grader.
  6. Når det er ca. 10 minutter igjen av steketiden drysses den revne osten over.

Skjær opp fileten og server med de to sausene, soppstuingen og potetene. Pynt med friske skogsbær eller syltet kirsebær.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her