Hvis du tilhører hamsterne blant oss, har du sikkert allerede fryseren full av sopp som bare lengter etter å bli brukt. Og er du en ekte hamster, betyr det å finne en anledning til å få brukt noe av soppen, like store muligheter til å legge ut på nye innhøstningsturer. Har du imidlertid definert deg bort fra alt som heter sanking og foretrekker å utføre naturopplevelsene med rak rygg, er det ingen grunn til å la være å lese videre. Denne soppretten kan nemlig med stort hell lages av kjøpesopp, fortrinnsvis sjampinjong eller aromasopp som har mye god smak.
Varme er viktigste beredskap når høstdepresjonene melder sin ankomst, og noe av det varmeste du kan spise er suppe. Som seg hør og bør lar vi soppsuppen få følge av en annen høstslager, nemlig lam, og da i tre varianter. Hvis du synes det høres for ambisiøst ut, holder det lenge med en eller to. Godt smaker det uansett.
En utfordring med suppe er at den passer best med drikkevarer som helst serveres kjølig. Og det blir kanskje en logisk brist når settingen å jage bort tungsinnet. De fleste assosierer nemlig melankoli med godt temperert rødvin - heller enn kald hvitvin.
Men det er nå en gang det som blir det mest vellykkede. Men for at ikke dette faktum alene skal fremkalle depresjoner, er det kanskje på sin plass å lokke frem et par røde kandidater til suppen. Både sopp og lam liker myke og lett modne viner med bløte tanniner og behagelig friskhet og gjerne med aromaer fra skogen som skogbunn, lær og jordsmonn. Dette er med andre ord ikke anledningen for å ta fram de kraftigste rødvinene. De kan du spare til senere.
Norditalienske Trinchero Barbera d'Asti byr på røde modne bær, skogbunn, jord og fat. Smaken er saftig og syrlig med en litt jordlig og svakt fatpreget finish. Så å si perfekt til denne suppen, men også til eksempelvis lam eller lyst kjøtt med kremet soppsaus.
En svært moden, men langt fra overmoden, og myk vin er Travaglini Gattinara . Den har alle de riktige aromaene og er et veldig godt følge til suppen.
Du er nå kanskje moden for å være med på jakten etter det perfekte følget til soppsuppe med lammegarnityr.
Perfeksjon - når harmoni er målet - oppnås med den hvite burgunderen Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune som byr på fantastisk kvalitet for pengene. En nydelig vin rett og slett som ikke skal serveres kaldere enn 11-12 grader.
Øl i stedet for vin
Hvis du har lyst til å prøve ut enda noen nye områder, er det belgiske ølet Saison Dupont denne kategoriens svar på en hvit burgunder. Flott duft av gule epler, nøtter og brød. Smaken følger opp med samme kompleksitet, nydelig skum og deilig humle- og maltpreg, fin bitterhet i slutten. Et meget godt alternativ til så vel hvit som rød vin, spesielt siden det vinner mye på å ikke serveres for kaldt slik at aromaene kommer skikkelig godt frem.
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.