Ukens kake
Prøv denne svenske vrien på riskrem på julaften
Foto: (Caroline Tengen)

Prøv denne svenske vrien på riskrem på julaften

Ris a la malta er svenskenes svar på danskenes ris alamande - og vår hjemlige riskrem. Forskjellen er at det er kirsebærsaus - og ikke jordbær- eller bringebærsaus som mange bruker her hjemme.
21 Desember 2023 - 13:00

Mange nekte plent å endre på juletradisjonene, men selv er jeg av den mening at det ikke blir ordentlig gøy før små forandringer er utprøvd. Da vet du i hvert fall hva du liker best. Selv elsker jeg riskrem og prøver mer enn gjerne nye kombinasjoner. 

Jeg har full forståelse for at jordbær- eller bringebærsaus er valget om fryseren inneholder akkurat det, men hånden på hjertet: våre naboer vet hva de holder på med. For kirsebærsaus er i en klasse for seg. 

Danskene bruker varm kirsebærsaus til sin riskrem tilsmakt med mandel - derav navnet (riz a l'amande betyr ros med mandel på fransk). Mens vi bruker kald jordbær- eller bringebærsaus - eller jevnet saft.

Den opprinnelige ris a la malta er med kandiserte mandariner eller appelsiner, trolig etter det franske matlagingsuttrykket maltaise som peker på en hollandaisesaus med smakstilsetning av (blod)appelsin.

Se vår oppskrift på sauce maltaise

Ukens oppskrift må derfor sies å være en symbiose av både den svenske, norske og danske tradisjonen. At det ble nettopp ris som ble basis for juledesserten, skyldes at da tradisjonen oppstod for mer enn 100 år siden, var de importerte risgrynene fortsatt forbundet med luksus. Selv fersk melk var ingen selvfølge, så derfor skal du nyte din riskrem med andakt.

Her er oppskriften på ris alamande

Og her er våre oppskrifter på ulike typer riskrem

Ris à la malta med rømme

Ris à la malta med rømme

Fremgangsmåte

  1. Grøt: Kok grøtrisen med vann og salt i en gryte i ca. 10 minutter under lokk.
  2. Tilsett melken, og la stå og svelle på svak varme i ca. 45 minutter under lokk.
  3. Ta gryten av varmen, og la grøten avkjøles.
  4. Visp rømmen lett, og vend den ned i den kalde grøten.
  5. Tilsett melis og vaniljesukker.
  6. Kirsebærsaus: Kok opp kirsebær, vann, demerarasukker og kanelstenger.
  7. Rør ut potetmelet i 1–2 ts vann, og rør dette ned i kirsebærsausen. 
  8. La avkjøles, og fyll deretter 8 glass lagvis med ris á la malta og kirsebærsaus.

Vi byr på flere deilige desserter med riskrem

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her