Svinekoteletter i epleskrud

Det skal ikke mange håndgrepene til for å løfte en høstblek svinekotelett til større smakshøyder. Med en godt tilpasset og litt kreativ saus, og ikke minst - en velvalgt vin i glasset er kvelden reddet.

Svinekoteletter står for mange som like trist som pizzaen hvis navn er utbrukt som skjellsord. Men det behøver slett ikke være slik. Får du tak i skikkelig møre svinekoteletter, som ikke har vært frosne, kan du med hjelp av denne oppskriften forvandle en hverdagslig råvare til reneste festmaten.

Fruktig saftighet i saus og vin
Eple- og løksausen bringer saftighet inn i det litt tørre svinekjøttet. Med en god hjemmelaget potetmos, er suksessen sikret. Og spiser du ikke svinekjøtt av en eller annen årsak, kan den samme oppskriften med fordel brukes til kylling- eller kalkunbryst.

For i dette tilfellet er sausen i høyeste grad med på å styre vinvalget. Epler, smørsurret løk, en touch krydder peker i retning av en rund hvitvin av typen chardonnay, gjerne med litt fat eller annet krydder, eller en saftig rødvin med bløte tanniner, gjerne basert på druen merlot.

Som hvitvin velger vi en ren chardonnay med det typiske preget av tropisk frukt som kjennetegnerslik vin fra den sørlige halvkule. Både sørafrikanske Thandi Chardonnay Fair Trade 2005 (44339) og australske Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 (2581) fungerer svært godt mot maten. Franske d'A Chardonnay 2013 (15135) er en enkel men god partner. Skal du feire noe spesielt, er Torres Milmanda Reserva 2001 (41713) strålende til.

Men vi gir oss ikke før vi har prøvet noen røde også. Og som nevnt bør merlot kunne fungere. Denne druen oppnådde for noen år tilbake enorm popularitet over hele vinverdenen først og fremst på grunn av sin bløthet. Lett å like aromamessig og lett å drikke siden den har svæørt myke tanniner. Og med dagens vinmakingsteknikker kan naturlig bløte tanniner gjøres enda bløtere.

Hva med noe rødt
Vi starter med en enkel og billig vin fra Ungarn som har merlot i blandingen i tillegg til pinot noir og en lokal drue ved navn biborkadarka. Mozaik Red Cuvée 2003 (44575) er enkel men helt fin til denne retten.

Men den kan ikke konkurrere med denne vinperlen som er usedvanlig vellykket til kotelettene, og til en rekke andre retter, for denne vinen er nemlig en svært allsidig matvin. Nydelig preg av kirsebær med innslag av krydder, særlig lakris. Usedvanlig tiltalende friskhet, lette tanniner, god og lang ettersmak. Og navnet er Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) . Produsent er altså Poliziano, et av Toscanas hotteste vinnavn som kan vise til en jevn forbedringskurve, sammen med sine øvrige kolleger i Montepulciano, gjennom de siste ti-tolv år.

Montepulciano er en sjarmerende by helt sør i Toscana som er mest kjent for sine edle viner, Vino Nobile di Montepulciano, som etter sigende skulle være pave Paul den tredjes favorittvin, men som fem hundre år senere fortsatt befinner seg i skyggen av de mer feterte vinene lenger nord i Toscana. Rosso di Montepulciano er betegnelsen på områdets viner beregnet på å drikkes mens de er unge, og mens storebror Vino Nobile legges til modning.

Svinekotelett med eple og løksaus

Fremgangsmåte

Lag eplesausen:
Kutt epler og har alt, også kjernehusene, i en panne. Tilsett eplejuice og salvie, kok opp og la småkoke i 30 minutter. Press blandingen gjennom en sikt eller dørslag i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la småkoke nok en gang i 30 minutter under stadig omrøring. Overfør til en skål og sett til avkjøling. Denne dosen er nok til mange middager à 4 porsjoner. Du kan derfor med fordel halvere mengden og fortsatt ha nok. Eller du kan bruke sausen som tilbehør til eller ingrediens i andre kjøttretter. Og du kan selvsagt og med fordel lage sausen dagen i forveien.
 
Potetmos:
Kok potetene i litt vann. Hell av vannet og ta vare på det. Mos potetene med en potetstapper, tilsett smør og melk. Spe med kokevannet til luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.
 

Rist fennikelfrøene i tørr stekepanne til det begynner å lukte lakris. Men de skal ikke bli brente! Skjær bort eventuelt overflødig fettrand (la noen millimeter være igjen for smakens skyld!) på kotelettene.

Smelt 40 g smør i en stor stekepanne. Tilsett løken og fennikelfrøene og stek lett i 10 minutter til løken er gylden og myk. Legg over på et fat og sett til side.

Ha resten av smøret i den samme pannen og stek kotelettene i 3-4 minutter på hver side på ikke for sterk varme. Dryss over salt og pepper Legg kotelettene på et fat, dekk med folie og sett på et varmt sted.

Ha calvados/brandy i pannen og kok den ut til nesten all væske er fordampet. Hell i kyllingkraften og kok inn til halvparten gjenstår. Legg løken tilbake i pannen, pisk inn 3 ss av eple- og salviesausen og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper.

Legg kotelettene på tallerkener og fordel sausen over. Server med potetmos og resten av eplesausen samt dampet broccoli eller grønne bønner.

Flere oppskrifter på koteletter finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen