Tanums Gestgifveri fyller 340 år

Tanums Gestgifveri, vakkert beliggende i Tanumshede, nord i Bohuslän, fyller i disse dager 340 år, og er således det eldste og lengst drevne gjestgiveri i Sverige. Dagens innehaver, Mikael Öster, tilhører 24. generasjon.

- Vi vet ikke eksakt hvilken dato som er gjestgiveriets fødselsdag, så vi feirer derfor hele denne høsten. Da er jo også vestkystens skalldyr og fisk, hvilket er de råvarer som vi helst arbeider med, som aller best, sier Mikael Öster.

- Det er naturligvis en prestasjon av en svensk bedrift å kunne være i kontinuerlig virksomhet under flere hundre år. Men det er hva gjestgiverne på Tanums Gestgifveri har klart ettersom stedet har holdt driften i gang helt siden Björn i Hee fikk de første gjestgiverrettighetene i 1663, sier Kjell A Mattsson, tidligere fylkesmann i Göteborg- og Bohus Län og som har fulgt gjestgiveriets utvikling svært tett gjennom mange år.

Når Steiner Öster og hans hustru, Règine, tok over gjestgiveriet i 1969 handlet det ikke bare om å servere god mat og tilby hyggelige overnattingsmuligheter. De så også det omkringliggende kulturelle livet og bygningene som en naturlig enhet med gjestgiveriet.

Brennevinet fløt
At det i dag finnes en førsteklasses restaurant med festlokaler, nyrenoverte hotellrom og svært gode konferansemuligheter i en småbygd som Tanumshede beror ene og alene på familien Östers entusiasme og lojale tanker for stedet.

Den gamle skysstasjonen fra 1600-tallet er i dag en gastronomisk perle i Bohuslän. For 340 år siden fløt brennevinet til sild og husmannskost - i dag samles tradisjon og kulinarisk nytenking i det vakre gule huset, beliggende ikke langt fra E6.

Både pappa Steiner og sønnen Mikael, dagens gjestgivere, tilbereder gjerne vestkystens fisk og skalldyr med den klassiske franske matstilen som grunn.

Kontaktinformasjon:
Tanums Gestgifveri
Apoteksvägen 7, 457 31 Tanumshede
Tel: 0046 525 290 10

Fra den historiske kokeboken på 124 sider, skrevet av Åke Williams, og som gjestgiveriet utgir i forbindelse med jubileet, har vi sakset disse to oppskriftene:

Hummer med spinat og fersk asparges

Antall porsjoner

4

Ingredienser

0.5 stk
zuccini
0.5 kg
Saus
2 dl
hummerkraft

Fremgangsmåte

Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.

Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.

Lag en saus av hummerkraft og kremfløte. Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.

Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.

Dette er en uvanlig, men enkel, hummerrett som vekker beundring i sin spennende presentasjon. Til sausen benytter Mikael Öster hummerkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i spesialforretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.

Sendt inn av

Foto: Tomas Yeh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Anna Gretas sildesmørbrød

Fremgangsmåte

Bland sukker, salt og vann. Kok sammen og avkjøl laken.

Start med å hakke rødløk, dill, gressløk og hvitløk. Lag så en saus av chili og matolje. Smakes til med kvernet salt og peppar og evt litt hvittvinseddik.

Blande de hakkede urtene samt kapers i chilisausen og visp lett.

Silden, som bør ha ligget i lake i ca ett døgn, skjæres i biter og blandes i sausen med de hakkede urtene.
På hver brødskive legges salatblad, skivede egg og så sausen.
Garnér med dill og finskårede løkskiver.

Sildesmørbrød er en typisk mellomrett. I stedet for å legge sild selv kan man naturligvis benytte ferdigkjøpt.

Sendt inn av

Foto: Tomas Yeh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen