- Vi vet ikke eksakt hvilken dato som er gjestgiveriets fødselsdag, så vi feirer derfor hele denne høsten. Da er jo også vestkystens skalldyr og fisk, hvilket er de råvarer som vi helst arbeider med, som aller best, sier Mikael Öster.
- Det er naturligvis en prestasjon av en svensk bedrift å kunne være i kontinuerlig virksomhet under flere hundre år.
Men det er hva gjestgiverne på Tanums Gestgifveri har klart ettersom stedet har holdt driften i gang helt siden Björn i Hee fikk de første gjestgiverrettighetene i 1663, sier Kjell A Mattsson, tidligere fylkesmann i Göteborg- og Bohus Län og som har fulgt gjestgiveriets utvikling svært tett gjennom mange år.
Når Steiner Öster og hans hustru, Règine, tok over gjestgiveriet i 1969 handlet det ikke bare om å servere god mat og tilby hyggelige overnattingsmuligheter. De så også det omkringliggende kulturelle livet og bygningene som en naturlig enhet med gjestgiveriet.
Den gamle skysstasjonen fra 1600-tallet er i dag en gastronomisk perle i Bohuslän. For 340 år siden fløt brennevinet til sild og husmannskost - i dag samles tradisjon og
kulinarisk nytenking i det vakre gule huset, beliggende ikke langt fra E6.
Både pappa Steiner og sønnen Mikael, dagens gjestgivere, tilbereder gjerne vestkystens fisk og skalldyr med den klassiske franske matstilen som grunn.
Hummer med spinat og fersk asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
Lag en saus av hummerkraft og kremfløte. Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Dette er en uvanlig, men enkel, hummerrett som vekker beundring i sin spennende presentasjon. Til sausen benytter Mikael Öster hummerkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i spesialforretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Sendt inn av Mikael Öster, Tanums Gestgifveri
Foto: Tomas Yeh
Anna Gretas sildesmørbrød
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland sukker, salt og vann. Kok sammen og avkjøl laken.
Start med å hakke rødløk, dill, gressløk og hvitløk. Lag så en saus av chili og matolje. Smakes til med kvernet salt og peppar og evt litt hvittvinseddik.
Blande de hakkede urtene samt kapers i chilisausen og visp lett.
Sildesmørbrød er en typisk mellomrett. I stedet for å legge sild selv kan man naturligvis benytte ferdigkjøpt.
Sendt inn av Mikael Öster, Tanums Gestgifveri
Foto: Tomas Yeh