Uimotståelige makroner med bringebærfyll

Uimotståelige makroner med bringebærfyll

Med denne lettvinte oppskriften får du 60 sommerfriske makroner å servere. Husk bare å følge tipsene for perfekt resultat.

Franske makroner er noe av det fineste konditorkunsten har å by på. De kommer i mange forskjellige farger og smaker. De små kjeksene er utrolig gode på smak, og skal du lage søtsaken slik en mester gjør det, bestemmer fargen på makronen hvilken smak du skal ha inni. Gule er sitronsmak, brune er sjokoladesmak og rosa blir de når du bruker bringebær som her.

Les mer om makroner

Under innspillingen av Hele Norge baker var det å lage franske makroner en av våre største tekniske utfordringer, og mine sjokolademakroner ble ikke vellykkete. Jeg har også tidligere kastet flere brett med makroner. Sprukket, rå, uten kant eller bare rett og slett dårlig stekt. Jeg har vært mer enn frustrert inne på kjøkkenet. Hvorfor skal det være så vanskelig å lage perfekte franske makroner?

Makronmyter

Det finnes utrolig mange myter rundt det å lage franske makroner: noen sier at man ikke skal lage dem på en regnfull dag fordi marengsen kan bli ustabil av været. Andre sier at man MÅ ha en tresleiv mellom ovnsdøra slik at det ikke blir for varmt, mens atter andre sier at du må røre veldig forsiktig når du har mandelmelet i for å ikke ødelegge røren.

Mer om makroner og litt til

Du har kanskje også prøvd å lese deg opp på tips om makroner? De du finner her, er det jeg står igjen med som suksessfaktorer for perfekte makroner.

Skålding gir penere makroner

Det aller viktigste med makroner er å ha en stabil marengs som start. Pisk eggehvitene godt og lenge til en stiv marengs før du har sukkeret i. Det betyr 7 minutter på medium hastighet med mikser. Når sukkeret er i bollen, mikser jeg marengsen i 4-5 minutter før den er klar til å blandes med mandlene og melisen. Marengsen min er da glatt og skinnende.

Å kjøpe ferdig mandelmel har for meg vist seg å være kun for å spare tid. Å skålde mandler synes jeg tar lang tid, men tar du jobben så blir det penere enn om du ikke skålder mandlene. Du trenger imidlertid ikke skålde mandlene. Makronene blir bare litt grovere og du ser skallet i kjeksen.

Har du bestemt deg for å kjøpe ferdig mandelmel, så styr unna fettredusert mandelmel (fra helsekost). Det fungerer dårlig i makroner.

Slikkepottrikset

Har du makroner som sprekker i overflaten, kan du kanskje redde dem ved å sette en bakeplate rett under makronene ved steking.

Et viktig grep for å få en vellykket søtsak er å røre sammen deigen til den slipper slikkepotten eller du ser gjenskinnet av lyset i røren. Da er den ferdig.

TIPS 1:  Makronene blir best om du lar dem ligge i fryseren eller kjøleskap i noen dager før servering. Selv bruker jeg å lage kjeksene og legge hele brettet med bakepapir og alt rett i fryseren for så å lage par av dem rett før servering. Du får dem også med dette trikset veldig lett av bakepapiret. Skal du servere dem samme dag, anbefaler jeg deg å vente til de er helt kalde før du tar dem av papiret.  Se flere kokketips

TIPS 2: Har du problemer med å få kjeksene av bakepapiret, kan en fuktig kjøkkenhåndduk gjøre nytten. Legg bakepapiret oppå den fuktige kluten og vent noen minutter. Etter en stund vil du kunne trekke kjeksene lett av papiret.  Se flere kokketips

Makroner med bringebærfyll

Antall porsjoner

60

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Makroner
170 g
Fyll
2 stk
100 g
100 g

Fremgangsmåte

Makroner:
Miks skåldede mandler i foodprosessor til fint mandelmel. Bland dette med melisen.

Pisk eggehviter stive. Tilsett sukker. Pisk til skinnende og glatt konsistens.

Sikt i melis og mandelblandingen og vend dette i røren. Farg eventuelt røren i en farge som passer med ditt fyll. Her er valgt rosa siden bringebær er ekstra godt som fyll.

Sprøyt dette ut på bakepapir med en rund tyll. Makronene skal være så store som en femmer. La makronene tørke i 30 min.

Stek dem på midterste rille i 12 minutter. Stekes på 150 grader.

Smelt smør i en kjele og ha i finhakket sjokolade slik at dette smelter.

Fyll: 
Pisk egg og melis til stiv eggedosis. Smelt smør og ha i hvit sjokolade. Bland godt. Ha sjokoladeblandingen i eggedosisen og avkjøl kremen. Gjerne over natten på kjøkkenbenken om du vil ha perfekt konsistens. Mos bringebærene og sil eventuelt bort frøene. Bland dette i sjokoladekremen. Sprøyt krem på en kjeks og legg en annen oppå.

TIPS 1:
Makronene blir best om du lar dem ligge i fryseren eller kjøleskap i noen dager før servering. Legg derfor hele brettet med bakepapir og alt rett i fryseren for så å lage par av dem rett før servering. Du får dem også med dette trikset veldig lett av bakepapiret. Skal du servere dem samme dag, anbefales du å vente til de er helt kalde før du tar dem av papiret.
 
TIPS 2:
Har du problemer med å få kjeksene av bakepapiret, kan en fuktig kjøkkenhåndduk gjøre nytten. Legg bakepapiret oppå den fuktige kluten og vent noen minutter. Etter en stund vil du kunne trekke kjeksene lett av papiret.
 
 
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen