Kake
Uimotståelige makroner med bringebærfyll

Uimotståelige makroner med bringebærfyll

Med denne lettvinte oppskriften får du 60 sommerfriske makroner å servere. Husk bare å følge tipsene for perfekt resultat.
08 August 2013 - 07:10

Franske makroner er noe av det fineste konditorkunsten har å by på. De kommer i mange forskjellige farger og smaker. De små kjeksene er utrolig gode på smak, og skal du lage søtsaken slik en mester gjør det, bestemmer fargen på makronen hvilken smak du skal ha inni. Gule er sitronsmak, brune er sjokoladesmak og rosa blir de når du bruker bringebær som her.

Les mer om makroner

Under innspillingen av Hele Norge baker var det å lage franske makroner en av våre største tekniske utfordringer, og mine sjokolademakroner ble ikke vellykkete. Jeg har også tidligere kastet flere brett med makroner. Sprukket, rå, uten kant eller bare rett og slett dårlig stekt. Jeg har vært mer enn frustrert inne på kjøkkenet. Hvorfor skal det være så vanskelig å lage perfekte franske makroner?

Makronmyter

Det finnes utrolig mange myter rundt det å lage franske makroner: noen sier at man ikke skal lage dem på en regnfull dag fordi marengsen kan bli ustabil av været. Andre sier at man MÅ ha en tresleiv mellom ovnsdøra slik at det ikke blir for varmt, mens atter andre sier at du må røre veldig forsiktig når du har mandelmelet i for å ikke ødelegge røren.

Mer om makroner og litt til

Du har kanskje også prøvd å lese deg opp på tips om makroner? De du finner her, er det jeg står igjen med som suksessfaktorer for perfekte makroner.

Skålding gir penere makroner

Det aller viktigste med makroner er å ha en stabil marengs som start. Pisk eggehvitene godt og lenge til en stiv marengs før du har sukkeret i. Det betyr 7 minutter på medium hastighet med mikser. Når sukkeret er i bollen, mikser jeg marengsen i 4-5 minutter før den er klar til å blandes med mandlene og melisen. Marengsen min er da glatt og skinnende.

Å kjøpe ferdig mandelmel har for meg vist seg å være kun for å spare tid. Å skålde mandler synes jeg tar lang tid, men tar du jobben så blir det penere enn om du ikke skålder mandlene. Du trenger imidlertid ikke skålde mandlene. Makronene blir bare litt grovere og du ser skallet i kjeksen.

Har du bestemt deg for å kjøpe ferdig mandelmel, så styr unna fettredusert mandelmel (fra helsekost). Det fungerer dårlig i makroner.

Slikkepottrikset

Har du makroner som sprekker i overflaten, kan du kanskje redde dem ved å sette en bakeplate rett under makronene ved steking.

Et viktig grep for å få en vellykket søtsak er å røre sammen deigen til den slipper slikkepotten eller du ser gjenskinnet av lyset i røren. Da er den ferdig.

TIPS 1:  Makronene blir best om du lar dem ligge i fryseren eller kjøleskap i noen dager før servering. Selv bruker jeg å lage kjeksene og legge hele brettet med bakepapir og alt rett i fryseren for så å lage par av dem rett før servering. Du får dem også med dette trikset veldig lett av bakepapiret. Skal du servere dem samme dag, anbefaler jeg deg å vente til de er helt kalde før du tar dem av papiret.  Se flere kokketips

TIPS 2: Har du problemer med å få kjeksene av bakepapiret, kan en fuktig kjøkkenhåndduk gjøre nytten. Legg bakepapiret oppå den fuktige kluten og vent noen minutter. Etter en stund vil du kunne trekke kjeksene lett av papiret.  Se flere kokketips

Makroner med bringebærfyll

Makroner med bringebærfyll

Fremgangsmåte

  1. Makroner:
    Miks skåldede mandler i foodprosessor til fint mandelmel. Bland dette med melisen.
  2. Pisk eggehviter stive. Tilsett sukker. Pisk til skinnende og glatt konsistens.
  3. Sikt i melis og mandelblandingen og vend dette i røren. Farg eventuelt røren i en farge som passer med ditt fyll. Her er valgt rosa siden bringebær er ekstra godt som fyll.
  4. Sprøyt dette ut på bakepapir med en rund tyll. Makronene skal være så store som en femmer. La makronene tørke i 30 min.
  5. Stek dem på midterste rille i 12 minutter. Stekes på 150 grader.
  6. Smelt smør i en kjele og ha i finhakket sjokolade slik at dette smelter.
  7. Fyll: 
    Pisk egg og melis til stiv eggedosis. Smelt smør og ha i hvit sjokolade. Bland godt. Ha sjokoladeblandingen i eggedosisen og avkjøl kremen. Gjerne over natten på kjøkkenbenken om du vil ha perfekt konsistens. Mos bringebærene og sil eventuelt bort frøene. Bland dette i sjokoladekremen. Sprøyt krem på en kjeks og legg en annen oppå.

TIPS 1:
Makronene blir best om du lar dem ligge i fryseren eller kjøleskap i noen dager før servering. Legg derfor hele brettet med bakepapir og alt rett i fryseren for så å lage par av dem rett før servering. Du får dem også med dette trikset veldig lett av bakepapiret. Skal du servere dem samme dag, anbefales du å vente til de er helt kalde før du tar dem av papiret. 

TIPS 2:
Har du problemer med å få kjeksene av bakepapiret, kan en fuktig kjøkkenhåndduk gjøre nytten. Legg bakepapiret oppå den fuktige kluten og vent noen minutter. Etter en stund vil du kunne trekke kjeksene lett av papiret.

 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her