Ukens kake

Verdens beste Kvæfjordkake

Det er ikke bare fordi den er så lett å lage at denne kalles verdens beste
Foto: (Nadin Martinuzzi)

Det er ikke bare fordi den er så lett å lage at denne kalles verdens beste

Kombinasjonen av marengs, kakebunn og vaniljekrem er forførende god.  Det er ikke rart at kvæfjordingene er stolte av oppfinnelsen sin.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2018 - 13:00

Om du ikke visste det så ligger Kvæfjord i Troms fylke, på grensen til Nordland fylke. Bygda er kjent for tre ting, som alle er i verdens beste-kategorien: jordbær, poteter og altså denne kakeoppskriften.

Siden sesongen ikke er her ennå for de to første, som sjelden opptrer utenfor kommunegrensene - eventuelt bare på torget i Harstad, så må du nøye deg med å teste ut bygdefolkets kakesmak.

Det er for øvrig ikke de selv som har bestemt at den skal være verdens beste, det er det derimot Nitimen-lytterne som gjorde i 2002 da Norges nasjonalkake skulle kåres. Hele 69 prosent stemte på denne kaken. Og populariteten holder seg fortsatt. 

Se våre andre oppskrifter på denne kaken

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev  

Verdens beste Kvæfjordkake

Verdens beste Kvæfjordkake

Fremgangsmåte

  1. Kakebunn:
    Ha margarin og sukker i en bakebolle og visp hvitt. Rør deretter inn én og én eggeplomme om gangen.
  2. Bland hvetemel, bakepulver og melk inn i røren. Bre kakerøren utover en langpanne dekket med bakepapir. Det er svært vanskelig å få kaken hel ut av langpannen uten bakepapir.
  3. Det går også an å benytte smør i kakebunnen.
  4. Marengs:
    Ha eggehvitene i en bakebolle og pisk nesten stive. Ha i sukker og pisk helt stiv. Fordel marengs over kakerøren og dryss over hakkede mandler.
  5. Stek kaken i ca. 30 minutter midt i ovnen ved 160°C. Kaken er ferdigstekt når marengsen er litt gyllenbrun.
  6. Fyll:
    Mens kaken steker ordnes fyllet, bland vaniljekremen med stivpisket krem. Det går også an å benytte vaniljesaus på pose, følg anvisningen på pakken for tilberedning. 

Tips:
Dersom kaken lages noen dager i forkant av servering, legg nederste kakehalvdel med marengsen vendt ned mot kakefatet og smør vaniljekremen på selve kakebunnen, andre kakehalvdel legges deretter oppå med marengsen opp. Da holder marengsen seg sprø enda lenger.

Mange foretrekker romkrem i Kvæfjordkaka - den lager du slik

  1. Montering:
    La kaken avkjøles på rist før den deles i to, midt på.
  2. Fjern forsiktig bakepapiret, det er lettest å gjøre når kaken er delt i to.
  3. Fordel vaniljekremen på den ene halvdelen og legg den andre halvdelen på toppen.

Verdens beste holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant. Men det spørs om det blir noe igjen av denne deilige kaken.

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her