Ukens vin
Knallkjøp fra solkysten

Knallkjøp fra solkysten

Disse vinene er laget av en drue som sjelden oppnår mye omtale. Det er det slutt på med heretter.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2016 - 12:41

Bobal har du kanskje hørt om, men ikke reflektert så mye over. Grunnen er nok at den for det meste lever et anonymt liv i form av enkle masseproduserte viner fra Utiel-Requena rett inn i landet for Valencia hvor den er dominerende drue.

Trenger stramme tøyler 

Bobaldruer.

Faktisk dekker bobal 90.000 hektar og var i 2004 den tredje mest plantete sorten i hele Spania. Når det legges til at den i utgangspunktet er svært produktiv, er det lett å forstå at mye av vinen som lages ikke er spesielt god.  

Men kvalitetsorienterte produsenter som Bodegas Mustiguillo har løftet denne druen ut av anonymiteten og inn i en form som til fulle demonstrerer dens potensial.

Og det fortjener den, for bobal har røtter i denne delen av «solkysten» tilbake til minst 1400-tallet.

Bod. Mustiguillo Mestizaje Vino de Pago 2014 er en smaksbombe av en vin med stor mykhet og parfymert frukt, fin syre og et pent tanninbitt. En herlig vin som også har fast plass i rundt 100 polutsalg. Og som byr på usedvanlig mye vin for pengene.  

Øko og gamle vinstokker 

Mestizaje er spansk for mestis, altså blandet rase,  eller smeltedigel og peker på det faktum at den lokale druen bobal har fått hjelp av druer fra andre kulturer. Det er likevel bobal som dominerer. I Finca Terrerazo Vino de Pago 2014 fra samme produsent gjør bobal jobben alene, og dette er virkelig imponerende saker. Den er dypere og mer konsentrert med bedre syre- og tanninstruktur. Mens lillebroren smaker fortreffelig nå, er denne godt egnet for lagring i minst 10 år.

 

Bobaldruematerialet til begge vinene kommer fra buskbeskjærte vinplanter. De er plantet fra 1945-1970 i høytliggende vinmarker (800 m.o.h.) som har et kalkholdig jordsmonn. Mustiguillo vanner ikke vinmarkene og jobber ellers økologisk i både vinmarker og vinkjeller.

Spansk grand cru

Mustiguillo er en relativt stor eiendom på 126 hektar i ett eneste stykke, men fordelt på korn, mandler og mange forskjellige druesorter. Hvorav bobal er viktigst.

Mustiguillo tilhører gruppen Grandes Pagos de España som oppstod i Castilla La Mancha i 2000 som en motvekt mot masseproduksjon. Målet var å få fram vingårder hvis potensial var glemt eller uutnyttet gjennom en satsing på enkeltvinmarksviner, vino de pago, etter det franske cru-systemet. I dag teller organisasjonen 30 produsenter over hele Spania.

Fra El Terrerazo.

 

Mustiguillo lager tre vino de pago-er, hvorav altså to er å få i Norge. Så til tross for at Mestizaje også er en vino de pago, koster den mye mindre enn andre i denne kategorien. 

De lager også Risky Grapes La Traca Bobal 2014 som er et sideprosjekt. Denne herlige vinen er i 2014 laget av bobal alene og kommer fra en vinmark utenfor El Terrerazo Vino de Pago-området.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

5 flotte viner fra Burgund møter 5-retter fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. oktober i Oslo

5 flotte viner fra Burgund møter 5-retter fra Klosteret

Bli med på en helt unik aften med viner fra Albert Bichot. Vinprodusenten som er kjent for sine flotte viner og som blender av P.A. Larsen-vinene fra Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her