Ukens vin
Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Denne roséen fra Piemonte overbeviser nok en gang, nå i en enda rundere og mer innsmigrende utgave, og til samme lave pris som i fjor.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2016 - 18:10

Trediberri Langhe Rosato 2015 kan du nyte med god samvittighet i sommer. Først og fremst fordi den smaker veldig godt med deilig frukt, åpen og god med pen friskhet. En vin som egner seg til de fleste sommerens anledninger, fra terrassen, via piknikkurven (den har skrukork) til hagefesten. Dernest er den riktig så billig, har moderat alkohol og ikke minst er den laget med forholdsvis liten tilsetting av svovel, noe som er betryggende for den som frykter hodepine dagen derpå.

Det er ikke et ukjent fenomen at det brukes mye svovel for rosévin for at den skal holde seg frisk i både duft, smak og farge i løpet av sitt veldig korte liv.

Veldig mange roséviner er også veldig ferske og umodne i fruktpreget. Så ikke denne. Og spesielt ikke i 2015-årgang som var en riktig varm sådan. Det har gitt en moden, men likevel syrefrisk fruktkarakter.

Det den har til felles med andre roséviner er at den kommer til å bli enda bedre utover sommeren etter hvert som frukten får rundet seg av og vinen oppleves mer fullendt. Bare mellom første og andre gangs smaking i år løftet den seg ett hakk, og er nå klar til å nytes gjennom det som forhåpentligvis blir en lang og god sommersesong. 

Her kan du lese om hvordan vinmakerne tenker når de lager rosévin

Den er laget av nebbiolodruer fra selveste La Morra, en av barolobyene, nærmere bestemt underområdet (såkalt frazione) Berri hvor produsenten Trediberri holder til. Det er selvsagt ikke druene som skulle ende som barolo som går med til en så rimelig vin, men på sikt vil de nok det siden det er snakk om druer fra de yngste vinplantene. Siden drueplanter ikke yter maksimalt før de er voksne (12-15 år), er dette et lurt grep av vinbonden for å utnytte druematerialet maksimalt. Det er også brukt litt barbera i denne vinen, innkjøpt fra naboområdet Roero.

Nicola Oberto.

Bak denne vinen som er laget ene og alene for det norske markedet, men som også amerikanerne har fått snusen i, står Nicola Oberto, en ung vinmaker som har solid rotfeste i denne delen av Piemonte. Faren Federico jobbet for øvrig i 40 år hos Ratti.

Berri i La Morra.

Det kjennes også på Nicolas mer elaborerte viner som Trediberri Langhe Nebbiolo 2014 : en leskende, saftig og lett krydret vin som er et perfekt baroloalternativ for sommeren. Deres Trediberri Barolo 2011 har jeg ikke prøvd ennå, men 2010 smakte fortreffelig. Og prisen er jo bare knallgod. Han lager også en barbera som er vel verd å prøve ut. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her