Ukens vin
Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Denne roséen fra Piemonte overbeviser nok en gang, nå i en enda rundere og mer innsmigrende utgave, og til samme lave pris som i fjor.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2016 - 18:10

Trediberri Langhe Rosato 2015 kan du nyte med god samvittighet i sommer. Først og fremst fordi den smaker veldig godt med deilig frukt, åpen og god med pen friskhet. En vin som egner seg til de fleste sommerens anledninger, fra terrassen, via piknikkurven (den har skrukork) til hagefesten. Dernest er den riktig så billig, har moderat alkohol og ikke minst er den laget med forholdsvis liten tilsetting av svovel, noe som er betryggende for den som frykter hodepine dagen derpå.

Det er ikke et ukjent fenomen at det brukes mye svovel for rosévin for at den skal holde seg frisk i både duft, smak og farge i løpet av sitt veldig korte liv.

Veldig mange roséviner er også veldig ferske og umodne i fruktpreget. Så ikke denne. Og spesielt ikke i 2015-årgang som var en riktig varm sådan. Det har gitt en moden, men likevel syrefrisk fruktkarakter.

Det den har til felles med andre roséviner er at den kommer til å bli enda bedre utover sommeren etter hvert som frukten får rundet seg av og vinen oppleves mer fullendt. Bare mellom første og andre gangs smaking i år løftet den seg ett hakk, og er nå klar til å nytes gjennom det som forhåpentligvis blir en lang og god sommersesong. 

Her kan du lese om hvordan vinmakerne tenker når de lager rosévin

Den er laget av nebbiolodruer fra selveste La Morra, en av barolobyene, nærmere bestemt underområdet (såkalt frazione) Berri hvor produsenten Trediberri holder til. Det er selvsagt ikke druene som skulle ende som barolo som går med til en så rimelig vin, men på sikt vil de nok det siden det er snakk om druer fra de yngste vinplantene. Siden drueplanter ikke yter maksimalt før de er voksne (12-15 år), er dette et lurt grep av vinbonden for å utnytte druematerialet maksimalt. Det er også brukt litt barbera i denne vinen, innkjøpt fra naboområdet Roero.

Nicola Oberto.

Bak denne vinen som er laget ene og alene for det norske markedet, men som også amerikanerne har fått snusen i, står Nicola Oberto, en ung vinmaker som har solid rotfeste i denne delen av Piemonte. Faren Federico jobbet for øvrig i 40 år hos Ratti.

Berri i La Morra.

Det kjennes også på Nicolas mer elaborerte viner som Trediberri Langhe Nebbiolo 2014 : en leskende, saftig og lett krydret vin som er et perfekt baroloalternativ for sommeren. Deres Trediberri Barolo 2011 har jeg ikke prøvd ennå, men 2010 smakte fortreffelig. Og prisen er jo bare knallgod. Han lager også en barbera som er vel verd å prøve ut. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her