Ukens vin
Rosa og rødt kupp fra Provence

Rosa og rødt kupp fra Provence

Ukens viner er sjeldent elegante i prissjiktet rundt 150 kroner. Den ene har dessuten et veldig godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2016 - 14:24

 

 

Ch. Mascaronne Quat’ Saisons Rose 2015 er en svært delikat rosé med fine blomstertoner, syrlig rips og et lett jordsmonnspreg. I munnen har den veldig god frukt, er tvers gjennom delikat, men også med god vekt. En svært god matvin som også tåler litt krydder og utfordringer i maten.

 

Provence er langt mer kjent for sine roséviner enn sine rødviner. Ch. Mascaronne lager ikke bare en super rose, men også en solid rødvin. Ch. Mascaronne Fazioli Rouge 2012 er en fyldig og elegant rødvin som skapt for gode retter av lam eller også storfe. Den passer svært godt til litt mer forseggjorte grillretter. Ikke minst lagrer denne vinen utrolig godt. For to år siden var det 2005 som var i salg og den var svært overbevisende. Riktignok mer moden enn 2012 er nå, men den holder i minst seks år til. Trolig mye lengre.

Begge disse vinene er uttrykk for et terroir som kanskje ikke får helt den anerkjennelsen det fortjener, i hvert fall ikke når vi snakker om vin for lagring. Provence har riktignok mer enn nok av sol, høye temperaturer og lite nedbør i vekstsesongen, noe som er en utfordring når du skal lage viner med god friskhet. Men kombinasjonen av et kalkholdig skrint og steinete jordsmonn, veldig god ventilasjon fra havet og en relativt høy beliggenhet i landskapet gjør at druene ikke blir solbrente og får tilstrekkelig med avkjøling om natten.

Denne delen av Frankrike har noen skjulte perler

Produsenten er en skikkelig doldis, for Tom Bove er mannen som sørget for at vinene til Miraval fikk et solid kvalitetsløft takket være nitid restaurering av den gamle ærverdige eiendommen. I dag er disse vinene mest kjent fordi dagens slottseiere heter Angelina Jolie og Brad Pitt.

Slik smaker Miraval-roséen

Da La Mascaronne ble lagt ut for salg i 1999 overtok Tom den sterkt vanskjøttete eiendommen. Etter det har også vinene herfra fått mye oppmerksomhet på grunn av sin kvalitet. I fjor kjøpte han naboeiendommen Domaine La Bernarde som også representerer et stykke arbeid. Den tidligere marineoffiseren har åpenbart bestemt seg for å gjenopplive Provences rike vinarv. Han behøver neppe ta opp banklån for å gjennomføre sitt livsprosjekt all den tid «Brangelina» betalte 60 millioner dollar for Miraval i 2012.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Ch. La Mascaronne
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Provence
    Pris:
    319.90 kr
    Varenummer:
    9240901
    87 POENG
    Ch. La Mascaronne
  • Produsent:
    Ch. La Mascaronne
    Utvalg:
    Bestillingsutvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Provence
    Pris:
    159.30 kr
    Varenummer:
    9240801
    87 POENG
    Ch. La Mascaronne 2012
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ferietips for vinelskeren: Slik opplever du Franciacorta på to hjul
+

Ferietips for vinelskeren: Slik opplever du Franciacorta på to hjul

Som inngangsport til Alpene i Nord-Italia har vinområdet Franciacorta DOCG en dramatisk natur som likevel innbyr til sykkelturisme i behagelig tempo, og med ekstra god hjelp av el-sykkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ferietips for vinelskeren: Slik opplever du Franciacorta på to hjul
+

Ferietips for vinelskeren: Slik opplever du Franciacorta på to hjul

Som inngangsport til Alpene i Nord-Italia har vinområdet Franciacorta DOCG en dramatisk natur som likevel innbyr til sykkelturisme i behagelig tempo, og med ekstra god hjelp av el-sykkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her