UKENS VIN: Rosa og rødt kupp fra Provence
Ukens vin

Rosa og rødt kupp fra Provence

Ukens viner er sjeldent elegante i prissjiktet rundt 150 kroner. Den ene har dessuten et veldig godt lagringspotensial.

 

 

Ch. Mascaronne Quat’ Saisons Rose 2015 er en svært delikat rosé med fine blomstertoner, syrlig rips og et lett jordsmonnspreg. I munnen har den veldig god frukt, er tvers gjennom delikat, men også med god vekt. En svært god matvin som også tåler litt krydder og utfordringer i maten.

 

Provence er langt mer kjent for sine roséviner enn sine rødviner. Ch. Mascaronne lager ikke bare en super rose, men også en solid rødvin. Ch. Mascaronne Fazioli Rouge 2012 er en fyldig og elegant rødvin som skapt for gode retter av lam eller også storfe. Den passer svært godt til litt mer forseggjorte grillretter. Ikke minst lagrer denne vinen utrolig godt. For to år siden var det 2005 som var i salg og den var svært overbevisende. Riktignok mer moden enn 2012 er nå, men den holder i minst seks år til. Trolig mye lengre.

Begge disse vinene er uttrykk for et terroir som kanskje ikke får helt den anerkjennelsen det fortjener, i hvert fall ikke når vi snakker om vin for lagring. Provence har riktignok mer enn nok av sol, høye temperaturer og lite nedbør i vekstsesongen, noe som er en utfordring når du skal lage viner med god friskhet. Men kombinasjonen av et kalkholdig skrint og steinete jordsmonn, veldig god ventilasjon fra havet og en relativt høy beliggenhet i landskapet gjør at druene ikke blir solbrente og får tilstrekkelig med avkjøling om natten.

Denne delen av Frankrike har noen skjulte perler

Produsenten er en skikkelig doldis, for Tom Bove er mannen som sørget for at vinene til Miraval fikk et solid kvalitetsløft takket være nitid restaurering av den gamle ærverdige eiendommen. I dag er disse vinene mest kjent fordi dagens slottseiere heter Angelina Jolie og Brad Pitt.

Slik smaker Miraval-roséen

Da La Mascaronne ble lagt ut for salg i 1999 overtok Tom den sterkt vanskjøttete eiendommen. Etter det har også vinene herfra fått mye oppmerksomhet på grunn av sin kvalitet. I fjor kjøpte han naboeiendommen Domaine La Bernarde som også representerer et stykke arbeid. Den tidligere marineoffiseren har åpenbart bestemt seg for å gjenopplive Provences rike vinarv. Han behøver neppe ta opp banklån for å gjennomføre sitt livsprosjekt all den tid «Brangelina» betalte 60 millioner dollar for Miraval i 2012.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Ch. La Mascaronne 2019

Produsent:
Ch. La Mascaronne
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
9240901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. La Mascaronne 2012

Produsent:
Ch. La Mascaronne
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
159,30 kr
Varenummer:
9240801
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen