Dagens rett

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Vannmelonsalaten er en av favorittene fra denne sommerens beste kokebok
Foto: (Stian Broch)

Vannmelonsalaten er en av favorittene fra denne sommerens beste kokebok

Thaisommer er siste kokebok fra Terje Ommundsen, mannen bak restaurantene Plah og Ahaan, og en av Norges fremste eksperter på thaikjøkkenet.
03 August 2022 - 00:00

Denne salaten har jeg spist mange ganger etter at jeg fikk den første gang på Ahaan - thai-street food-restauranten i Oslo - som er en forlengelse av mer kjente Plah.

Les om da Ahaan åpnet sine dører

Gleden var stor da jeg fikk vite at den ville være en del av Terje Ommundsens siste kokebok, Thaisommer, som kom på forsommeren i år. Denne oppskriften er ikke blitt mindre populær av den grunn, og bakgrunn for utallige vrier avhengig av hva som finnes på kjøkkenet.

Om den er vanedannende, så gjelder det resten av kokeboka hvor Terje tar oss med gjennom sine favoritter for sommersesongen, egne vrier på retter han har lært å kjenne på sine uendelig mange reiser til Thailand.

Vannmelonsalaten kan også tas med på tur om du legger de ulike ingrediensene i hver sin boks. Foto: Stian Borch

Inspirasjonen til vannmelonsalaten fikk Terje på en restaurant i Koh Samui, en paradisisk øy Thailandsbukta. Oppskriften er tilpasset norske forhold, for som han skriver "i Thailand damper man ribben, gnier den inn med eddik og salt, før man legger den i sola i et par dager", så er ikke dette så lett i Norge. Men tørking i ovn fungerer veldig godt.

Frityrsteking av ribbe høres sikkert skremmende ut for store deler av salatpublikummet, men for alle andre som synes salater er for lett og magert, så er trøsten at denne er både syrlig, søt, godt krydret og mettende. 

Er du blant dem som savner ribbe året rundt, så er dette oppskriften du skal velge i sommerhalvåret. 

Ommundsen-Thaisommerx.jpg [178.45 KB]
I kokeboka som er delt inn i sommerens ulike faser, myldrer det ellers av fristende retter som takket være mangfoldet i norsk dagligvarebransje (og da tenker jeg ikke på de tre store), er lett å få til for de fleste. Valgets kval er den største utfordringen, men siden sommeren er lang om vi tar med september også, rekker du å lage mange av dem. Etter min mening vil de fleste rettene fungere også midtvinters, når vi trenger thaivarme også på tallerkenen. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Fremgangsmåte

Ribbe:

  1. Legg ribben med kjøttsiden ned i soyasausen dagen før den skal brukes. La den stå i kjøleskapet.
  2. Del ribben i to passende biter slik at den får plass i en kjele. Kok den i lettsaltet vann i ca 45 minutter.
  3. Ta den ut og skjær små ruter i svoren mens den ennå er varm. 
  4. Gni den inn med eddik ogt salt.
  5. Sett den til tørking i ovnen ved 60 grader i ca 3 timer. 
  6. Varm opp olje i en kjele til ca 180 grader og friter ribbebitene til de er sprø utenpå og svoren popper.
  7. Ta ut og hold varm.

Kokosdressing:

  1. Stek kokosmassen i en tørr panne eller i ovnen til den blir gyllen. Avkjøl.
  2. Knus den i en morter sammen med chili til en fin paste.
  3. Tilsett sukker, fiskesaus og limesaft.
  4. Den skal smake søtt, syrlig og sterkt - og litt nøtteaktig.

Salaten:

  1. Kutt vannmelon i terninger.
  2. Finhakk sjalottløk.
  3. Skjær ribben i skiver.
  4. Bland sammen i en bolle og vend inn dressingen.
  5. Strø urtene og den sprøstekte løken over. 
  6. Server hoisinsaus ved siden av.

Dette er sommerens beste salater

Slik lager du hoisinsaus

Slik frityrsteker du løk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Terje Ommundsen, Thaisommer, Gyldendal Forlag

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her