Drikke
Vellykkete naturviner

Vellykkete naturviner

Naturviner må ikke smake gammel eplekjeller eller fjøs. Det er disse hvitvinene veldig gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
22 Mars 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dessuten dokumenterer de også lagringspotensialet til viner laget med minimal eller ingen bruk av svovel. For en ni år gammel hvitvin som fortsatt er full av liv og holder minst fem år til, kan vel ikke kalles et risikoprosjekt. Terpin Stamas Bianco 2002 (95146)er en morsom vin som ikke har forandret seg noe særlig i flaske. I hvert fall om jeg sammenligner 2002-utgaven med den fra 2006 (som ikke er tilgjengelig her til lands).

Den lange skallkontakten (60 dager) under gjæringen bidrar til å holde vinen frisk lenge. Og 60 dager er langt mer enn for rødvin. Men siden konsentrasjonen av flavanoider og antocyaner, som gir farge til og konserverer vinen, er mindre i hvite enn røde druer, må også uttrekkstiden økes.

Dermed får også vinen mer preg av en rødvin enn en hvitvin. Fargen er dypere, noen ganger nærmest oransje, derav kallenavnet «oransjeviner», og vinene har et klart tanninbitt. Enkelte utgaver har en altfor uttalt bitterhet, etter min smak i alle fall, men Franco Terpin kan sitt håndverk.

Imponerende

For hans rene tokai friulano-vin, Terpin Jakot 2007 (95147), er skallkontakten sågar 60 dager. En imponerende vin med veldig god mineralkarakter flott frukt og god tørrhet. En vin som kan erstatte de fleste rødviner i et måltid. Og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. 

12 måneder på fat etter den lange uttrekkstiden forbereder også vinen på et langt liv i flaske. Vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen, såkalt «mikrooksygenering», samtidig som den beskyttes mot oksygenet ved at den ligger på det aktive bunnfallet. Dette bidrar også med aromatisk kompleksitet.

Vinens navn er for øvrig stavet baklengs. Dette fordi produsenten opplagt ikke har lov til å kalle den Tokaj.

Tåler mye

Terpin filtrerer eller klarer ikke vinene før flasketapping, både for å beholde mest mulig smak og for å unngå bruk av svovel ved tapping.

At slike viner er skjøre er en sannhet med store modifikasjoner. Selvsagt finnes det mindre gode produsenter og flasker, men de fleste gode naturviner trenger mye luft på å åpne seg, og selv etter et par-tre dager i åpnet flaske har de mer å by på.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her er en mulig ny favoritt
Dagens rett
Kyllingfilet bakt med ost og tomatsaus servert med pasta

Her er en mulig ny favoritt

Når du bruker kylling, tomatsaus, ost og pasta, dekkes de fleste behov. Retten er dessuten superrask å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner
Godbiter i pollisten

Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner

Kraften som de veletablerte vinplantene henter ut av det vulkanske jordsmonnet er i en klasse for seg og gir viner med et utrolig langt liv, og ikke minst fortsatt for en gunstig penge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne suppen kan du lage så sint (eller mild) du vil
Dagens rett
Paprikasuppe

Denne suppen kan du lage så sint (eller mild) du vil

Paprika kommer ikke bare i mange farger og former, men også mange styrker. Hvilken velger du selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her er en mulig ny favoritt
Dagens rett
Kyllingfilet bakt med ost og tomatsaus servert med pasta

Her er en mulig ny favoritt

Når du bruker kylling, tomatsaus, ost og pasta, dekkes de fleste behov. Retten er dessuten superrask å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 16. februar i Bodø

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø

Det nye året gir nye muligheter til å kose seg, og hva er bedre enn å gjøre det med en herlig smaksmeny fra Larsen Mat & Vinbar kombinert med elegante viner fra selveste Moulin Aux Moines.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser
Dagens rett
Sufflé med laks

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser

Luftig og lett som få retter, men vær oppmerksom når du tilbereder dagens rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner
Godbiter i pollisten

Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner

Kraften som de veletablerte vinplantene henter ut av det vulkanske jordsmonnet er i en klasse for seg og gir viner med et utrolig langt liv, og ikke minst fortsatt for en gunstig penge.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her