Drikke
Vellykkete naturviner

Vellykkete naturviner

Naturviner må ikke smake gammel eplekjeller eller fjøs. Det er disse hvitvinene veldig gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
22 Mars 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dessuten dokumenterer de også lagringspotensialet til viner laget med minimal eller ingen bruk av svovel. For en ni år gammel hvitvin som fortsatt er full av liv og holder minst fem år til, kan vel ikke kalles et risikoprosjekt. Terpin Stamas Bianco 2002 (95146)er en morsom vin som ikke har forandret seg noe særlig i flaske. I hvert fall om jeg sammenligner 2002-utgaven med den fra 2006 (som ikke er tilgjengelig her til lands).

Den lange skallkontakten (60 dager) under gjæringen bidrar til å holde vinen frisk lenge. Og 60 dager er langt mer enn for rødvin. Men siden konsentrasjonen av flavanoider og antocyaner, som gir farge til og konserverer vinen, er mindre i hvite enn røde druer, må også uttrekkstiden økes.

Dermed får også vinen mer preg av en rødvin enn en hvitvin. Fargen er dypere, noen ganger nærmest oransje, derav kallenavnet «oransjeviner», og vinene har et klart tanninbitt. Enkelte utgaver har en altfor uttalt bitterhet, etter min smak i alle fall, men Franco Terpin kan sitt håndverk.

Imponerende

For hans rene tokai friulano-vin, Terpin Jakot 2007 (95147), er skallkontakten sågar 60 dager. En imponerende vin med veldig god mineralkarakter flott frukt og god tørrhet. En vin som kan erstatte de fleste rødviner i et måltid. Og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. 

12 måneder på fat etter den lange uttrekkstiden forbereder også vinen på et langt liv i flaske. Vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen, såkalt «mikrooksygenering», samtidig som den beskyttes mot oksygenet ved at den ligger på det aktive bunnfallet. Dette bidrar også med aromatisk kompleksitet.

Vinens navn er for øvrig stavet baklengs. Dette fordi produsenten opplagt ikke har lov til å kalle den Tokaj.

Tåler mye

Terpin filtrerer eller klarer ikke vinene før flasketapping, både for å beholde mest mulig smak og for å unngå bruk av svovel ved tapping.

At slike viner er skjøre er en sannhet med store modifikasjoner. Selvsagt finnes det mindre gode produsenter og flasker, men de fleste gode naturviner trenger mye luft på å åpne seg, og selv etter et par-tre dager i åpnet flaske har de mer å by på.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en festmiddag med kalkun midt i uka
Dagens rett
Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

By på en festmiddag med kalkun midt i uka

Med kalkunfilet får du et lettlaget festmåltid midt i uka. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her