Andebryst med rødvinssaus, byggryn- og potetkake
Foto: ClarkandCompany

Andebryst med rødvinssaus, byggryn- og potetkake

Andebryst er festmat, særlig når kjøttet får følge av god rødvinssaus og en "kake" som her.

Fremgangsmåte

Andrebrystet: Gni kjøttet inn med salt og pepper. La det ligge kjølig natten over.

  1. Brun kjøttet først med skinnsiden ned ved middels til sterk varme.og deretter på kjøttsiden ved middels varme.
  2. La kjøttet hvile når det er stekt.
  3. Ved servering legges kjøttet inn i forvarmet stekeovn (185 grader) og får ligge på stekeovnsplate med skinnsiden opp i ca. 7 minutter.
  4. La hvile litt igjen før kjøttet skjæres i pene skiver.

Byggryn- og potetkake:Bløtlegg byggryn i kaldt vann natten over. 

  1. Hell fra bløtevannet og fyll på nytt. Kokes nesten tørt slik at grynene blir klebrige.
  2. Rør inn hakket timian, salt og pepper.
  3. Skrell de nykokte varme potetene og lag stappe 2/3. Skjær resten i biter og bland inn i stappen. Smak til med salt og pepper.
  4. Press stappen ned i en godt smurt kakeform.
  5. Legg over et lokk av byggryn og la kaken stivne i kjøleskapet.
  6. Like før servering varmes kaken ved 150 grader i stekeovnen i ca. 10 minutter.
  7. Bruk ettervarmen etter kjøttet og la potetkaken stå i ovnen mens kjøttet hviler.
  8. La kaken stå ute i 10 minutter før den skjæres i porsjonsstykker. 

Sausen:

  1. Hakk sjalottløk og fres i smør.
  2. Tilsett vin og la sausen koke inn til den er redusert til et par spiseskjeer.
  3. Tilsett kjøttkraft og kok opp.
  4. Skum godt og la sausen koke til det er ca. 6 dl igjen.
  5. Blir sausen for tynn, kan den jevnes med maisennamel rørt ut i litt kald vin.
  6. Smak sausen godt til.

Rosenkål:

  1. Rens rosenkål og del opp i blader.
  2. Blansjer disse i 10-15 sekunder i kokende vann.
  3. Skyll i kaldt vann. 

Ved servering fordeles varm saus på tallerkenene.

Anrett kjøttet og stykker av potetkaken oppå sausen. Pynt med rosenkålblader, tyttebærsyltetøy og timian.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her