Klassisk fårikål
Foto: Matprat/Mari Svenningsen

Klassisk fårikål

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter. Her er den tradisjonelle oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Del hodekålen i båter, pass på at en del av stilken følger med slik at båtene holder sammen under kokingen.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en tykkbunnet gryte, begynn med kjøtt.
  3. Strø salt og pepper mellom lagene.
  4. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, minst 2 timer, gjerne 3.
  5. Pass på at fårikålen ikke koker tørt, tilsett gjerne litt mer vann underveis, og rist litt på kjelen innimellom.

Server fårikålen med kokte mandelpoteter og gjerne flatbrød ved siden av.

Tips: Det er viktig å servere fårikålen rykende varm på varme tallerkener siden sauefettet ikke er så delikat når det blir kaldt.

Tips: Fårikålkjøtt av sau er kraftigere i smaken og gjerne noe fetere enn lammekjøttet. Pass på at du finner kjøtt med litt fett og gjerne med bein som gir en god kraft.

Tips: Fårikålen blir aller best dersom du koker den dagen før du skal servere den slik at smaken får "satt" seg. Når fårikålen er kald kan du dessuten lett fjerne fettet som legger seg som et lokk på toppen av gryten og som mange ikke liker.
 
 

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her