En reise i fårikålens verden

Høsten er i sannhet tiden for å virkelig kose seg med alt det gode naturen kan by på. Noe av det beste er selvsagt årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Fårikål er noe vi liker å se på som typisk norsk, retten er jo kåret til Norges nasjonalrett av lytterne i nitimen. Men, så viser det seg at mange andre land har sine varianter av lammekjøtt og kål, kokt sammen i en gryte. Du kan lese litt om historikken helt til slutt. Nå serveres du gode oppskrifter:

Island
Islandsk matkultur er i nær slekt med den norske, og gjennom tidene har lam spilt en viktig rolle. Her hjemme er fenalår en delikatesse og på Island finnes en liknende variant. Lammelåret saltes og modnes og pakkes inn i lerret. Så blir det røykt og til slutt kokes lammelåret før det er klart til å spises.
Fremgangsmåten til retten nedenfor skiller seg fra fårikål, men råvarene og resultatet ligner mye på hverandre. Til lammeretter pleier man å spise mørkt, torvrøkt rugbrød som ligner på sveler i utseende.

Fårikål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1.5 kg
2 ts

Fremgangsmåte

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Hell på vann. Kok opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med nykokte poteter. Mange mener at fårikålen smaker best dagen etterpå. Kok da fårikål som beskrevet ovenfor og avkjøl raskt. Sett den kaldt over natten og varm opp igjen før servering neste dag.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker

Fremgangsmåte

Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.

Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.

Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Irish Stew - Irsk stuing

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

0.5 stk
8 stk
2 stk
4 stk
6 dl

Fremgangsmåte

Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.

Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cork Irish Stew

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i store terninger/serveringsstykker. Krydre kjøttet med salt og pepper. Varm opp oljen i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider. Brun bare litt av gangen og ha over i en gryte. Hell over vann slik at det dekker lammestykkene. Kok opp og ha i krydderblandingen.

Krydderblanding: Pakk laurbærblad, persille, timian og rosmarin og hel pepper i en liten lerretspose, evt. rull det inn i blader fra en purre, og surr sammen med hyssing. Mens stuingen koker på svakt varme, skreller du potetene og skjærer dem først i skiver og så i strimler. Ha poteter, kål, løk, purreløk, sølvløk og selleri sammen med kjøttet. La det koke i 20 min. og tilsett ertene. Tilsett om nødvendig mer vann. Etter 10 minutter, eller når potetene er møre, er retten ferdig. Ta ut krydderposen, dryss over hakket persille og server.

Serveres med flatbrød eller annet godt brød.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kål

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 stk
2 dl
bygg, helkorn eller gryn
stk

Fremgangsmåte

Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggen i rennende vann. Rens kålen og del i store båter. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

3 stk
3 stk
lange skarpe chillipepper i skiver
2 dl
kraft/vann/buljong
2 ss

Fremgangsmåte

Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250° C i ca. 2 timer.

Serveres med kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

100 g
1.5 dl
1 dl

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i store terninger/stykker og bacon i små terninger. Stek bacon først og stek så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha over i en gryte og hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La retten småkoke i ca. 45 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde. Legg kålen og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av. Serveres med løkstekt ris.

Løkstekt ris:
Finhakk en løk og stek den gyllenbrun.Tilsett litt olje og ha i ukokt ris. La risen surre og bli blank sammen med løken i 3 - 4 min. Ha så på to kopper vann for hver kopp ris og kok opp. Kle grytelokket med et kjøkkenhåndkle og sett det på gryten. La risen trekke i ca. 20 minutter.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Historikk:
Urmenneskene vandret ut i verden langs strandsonen. Der fant de mat fra vann, luft og land. Blant annet spiste de strandkål og andre av kålens mange varianter. Når urmenneskene kom opp i kjøligere åser og fjellstrøk, jaktet de på villsau. På et eller annet sted/tidspunkt møttes kål og lam i en gryte eller stekegrop. Dette er en naturlig kombinasjon, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Og har man smakt på noe godt en gang, så ønsker man å fortsette med det, også i våre dager. Det finnes mange varianter av mat der kål og lam inngår. Vi finner f.eks. kålrulader og forskjellige "slektninger" spredd over hele verden fra Nepal til Sør-Amerika. Vi finner også flere nesten identiske varianter av fårikål rundt om i verden, men hvor kål bare er en av flere grønnsaker.

Forsiden akkurat nå

Til toppen