Guide

Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.
02 Oktober 2023 - 08:10

Fårikål er noe vi liker å se på som typisk norsk, retten er jo kåret til Norges nasjonalrett av lytterne i nitimen. Men, så viser det seg at mange andre land har sine varianter av lammekjøtt og kål, kokt sammen i en gryte. Du kan lese litt om historikken helt til slutt. Nå serveres du gode oppskrifter:

Klassisk fårikålgryte

Klassisk fårikålgryte

Fremgangsmåte

  1. Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene.
  2. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.
  3. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Hell på vann. Kok opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
  4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med nykokte poteter.

Tips
Mange mener at fårikålen smaker best dagen etterpå. Kok da fårikål som beskrevet ovenfor og avkjøl raskt. Sett den kaldt over natten og varm opp igjen før servering neste dag.

 

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker - Islandsk

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker - Islandsk

Fremgangsmåte

  1. Tørk kjøttet og skjær det i terninger.
  2. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter.
  3. Fjern skummet etter hvert som det danner seg. Rens kålen og skjær den i mindre biter.
  4. Vask og skrell nepene og del dem i fire.
  5. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.
  6. Smelt smør i en kjele.
  7. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden til sausen er passe tykk.
  8. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.

Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Irish Stew - Fårikål på irsk vis

Irish Stew - Fårikål på irsk vis

Fremgangsmåte

  1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
  2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver.
  3. Skrell og del løken i fire deler. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp.
  4. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter. Smak til med salt og pepper.
  5. Dryss over litt hakket persille før servering.

Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Cork Irish Stew

Cork Irish Stew

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i store terninger/serveringsstykker.
  2. Krydre kjøttet med salt og pepper.
  3. Varm opp oljen i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider.
  4. Brun bare litt av gangen og ha over i en gryte.
  5. Hell over vann slik at det dekker lammestykkene. Kok opp og ha i krydderblandingen.
  6. Krydderblanding:
    Pakk laurbærblad, persille, timian og rosmarin og hel pepper i en liten lerretspose, evt. rull det inn i blader fra en purre, og surr sammen med hyssing.
  7. Mens stuingen koker på svakt varme, skreller du potetene og skjærer dem først i skiver og så i strimler. Ha poteter, kål, løk, purreløk, sølvløk og selleri sammen med kjøttet. La det koke i 20 min. og tilsett ertene. Tilsett om nødvendig mer vann.
  8. Etter 10 minutter, eller når potetene er møre, er retten ferdig.
  9. Ta ut krydderposen, dryss over hakket persille og server.

Serveres med flatbrød eller annet godt brød.

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lamb with barley and cabbages - Amerikansk vri på fårikål

Lamb with barley and cabbages - Amerikansk vri på fårikål

Fremgangsmåte

  1. Skrell løken og del den i skiver.
  2. Skyll byggen i rennende vann.
  3. Rens kålen og del i store båter.
  4. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter.
  5. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering.

Serveres med godt brød eller kokte poteter.

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Dampet lam med kål som i Makedonia

Dampet lam med kål som i Makedonia

Fremgangsmåte

  1. Ha lammekjøttet i en støpejernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn.
  2. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet.
  3. Fordel chilipepper over og hell på kraft.
  4. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt.
  5. La det smørdampe i stekeovn på 250° C i ca. 2 timer.

Tips:
Du kan godt bruke rød chili som på bildet. Den skal bite litt fra seg.

Serveres med kokte poteter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brasiliansk fårikål

Brasiliansk fårikål

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i store terninger/stykker og bacon i små terninger.
  2. Stek bacon først og stek så lammekjøttet i fettet fra baconet.
  3. Ha over i en gryte og hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp.
  4. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La retten småkoke i ca. 45 minutter til kjøttet er mørt.
  5. Smak til med salt, pepper og allehånde.
  6. Legg kålen og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av.
  7. Serveres med løkstekt ris.
  8. Løkstekt ris:
  9. Finhakk en løk og stek den gyllenbrun.
  10. Tilsett litt olje og ha i ukokt ris. La risen surre og bli blank sammen med løken i 3 - 4 min.
  11. Ha så på to kopper vann for hver kopp ris og kok opp.
  12. Kle grytelokket med et kjøkkenhåndkle og sett det på gryten. La risen trekke i ca. 20 minutter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her