Helstekt kalvefilet med stekte poteter
Foto: LauriPatterson

Helstekt kalvefilet med stekte poteter

Kalvekjøttet blir ekstra mørt når du følger vår oppskrift. Sausen, grønnsakene og de stekte poteten gjør dette også til et festmåltid.

Fremgangsmåte

  1. Kalvekjøttet: Vend kjøttet i finhakket timian, salt og pepper. Brun kalvefileten med smør og olje i en panne. Stikk inn et steketermometer og etterstek i ovn på 175 °C i ca. 15 minutter, avhengig av tykkelsen på fileten. Når steketermometeret viser 62 °C er kjøttet rosa. La filetene hvile i 15 minutter før de skjæres opp.
  2. Grønnsakene: Vask grønnsakene og skjær dem i staver eller terninger. Fres dem lett i smør i en middels varm panne og dryss over salt og nykvernet pepper.
  3. Poteter: Beregn 2-3 poteter per person avhengig av hvor store de er. Vask potetene godt og del dem i båter. Ha dem over i en langpanne, gjerne kledd med bakepapir for å spare oppvask. Hell over litt olje, salt og urtekrydder. Stek potetene på 225 °C i ca. 15 minutter. For ekstra sprø poteter kan man bruke varmluft de siste minuttene. Potetene stekes mens fileten hviler.
  4. Sausen: Skrell og finhakk sjalottløken, fres den blank i smør i en varm panne med høye kanter. Hell over kalvefond og champagne. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sil sausen og ha den tilbake i pannen eller i en kjele. Tilsett maisenna utrørt i litt kaldt vann og kok opp under omrøring. Visp inn crème fraîche og smak til med salt og pepper.

Tips:
Mens fileten står i ovnen, kan du gjøre klar potetene. Når du tar ut kjøttet og lar det hvile, setter du inn potetene i stekeovnen. Mens potetene steker og kjøttet hviler lager du sausen og grønnsakene. Det vil sive ut noe kjøttkraft når kjøttet hviler, det kan du med fordel helle over i sausen da det gir kjempegod smak.

Her finner du mange oppskrifter med kalv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her