Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv (gjerne en tapetkniv) og rut svoren.
- Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Dekk formen med aluminiumsfolie.
- Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 grader. Damp steken i ca. 45 minutter.
- Skru temperaturen ned til 175 grader og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 72 grader i kjernetemperatur, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse.
- Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
- Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
- Del eplene i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.
- Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver.
Server med hjemmelaget surkål , epler, svisker, sjysaus og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten.
Flere deilige retter med skinkestek
Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig