Macaroni & cheese
Apéritif

Macaroni & cheese

Den klassiske amerikanske pastaretten mac 'n cheese er virkelig kosemat. En favoritt blant både voksne og barn.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader med varmluft.

Kok makaroni i godt saltet vann, 1 minutt kortere enn instruksene på pakken tilsier, sil av og plasser makaronien i en ildfast form.

Hell melken i en liten kjele,  tilsett persillestilker, laurbærblad, muskat, pepperkorn og løk, og varm opp på lav varme til den begynner å småkoke, i ca 5 minutter. Fjern kjelen fra stekepannen, og sil melken i et desilitermål. Kast grønnsaker og krydder. Dette steget kan sløyfes, men tilsetter mer smak i retten. 

Smelt smøret over middels-lav varme i den samme lille kjelen. Ikke la smøret brunes. Når smøret har smeltet, tilsetter du hvetemel og visper godt sammen med en tresleiv til blandingen ligner glansfylt lim.

 Tilsett den "infuserte" melken litt etter litt - omtrent 0,25 dl først og rør kraftig igjen. Deretter, når denne melken er blandet godt inn, tilsetter du neste melkemengde og fortsetter å inkorporere all væske før du tilsetter den neste. Når omtrent halvparten av melken er tilsatt kjelen, bytter du til en ballongvisp og begynner å tilsette større mengder melk, men visp alltid raskt. Belønningen din vil være en jevn, blank, kremet saus.

Skru ned varmen, og la små putre i et par minutter. Tilsett så osten litt etter litt, mens du rører kraftig. Smak til med salt og pepper. 

Hell ostesausen over makaronien i den ildfaste formen. Strø med brødrasp, og plasser midt i ovnen i ca 20 minutter til gratengen er gyllenbrun. Server som den er eller med frisk salat til.

Tips:
Vil du sprite opp din mac 'n cheese med bacon, blomkål eller et av de andre forslagene, har du disse ingrediensene i den ildfaste formen sammen med makaronien før du heller ostesausen over. 

Her finner du andre deilige gratinerte retter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her