Wok med shitake og scampi/tigerreker
Apéritif

Wok med shitake og scampi/tigerreker

Scampiene skal i wokpanna, og der skal de få følge med den deilige soppen shitake. Selvfølgelig mye annet snadder også.

Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsakene i strimler eller biter.

Varm opp woken med 1/3 av oljen, og begynn med å steke soppen. Du ser at at oljen er varm nok ved å prøvesteke en liten bit. Når oljen freser, er den passe varm.

Sil av kraften, ha i resten av oljen, og ha så i løken. La dette steke et øyeblikk før du har i rettich, persillerot og resten av grønnsakene. Spinat og purre has i sist. La alt steke i 2-4 minutter. Ha i scampiene/tigerrekene tilslutt - de skal bare bli rosa - da er de ferdige. Ligger de for lenge blir de seige og tørre.

Helt tilslutt tilsettes soyasausen og buljongen. Hvis du ønsker retten noe tykkere, kan den jevnes ut med 2 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann. Server straks.

Til denne retten serveres ris som evt. kan kokes med gurkemeie eller safran for å få en gul farge.

Tips:
Dersom ønskelig kan scampiene byttes ut med vanlige reker, men de må ikke koke, bare varmes lett. Fisk fungerer også utmerket eller kyllingfilet.

Fakta om shitake:
Shitake er en eksotisk gjest fra Kina, Korea og Japan som ofte dyrkes på eiketre etter en mer enn 1000 år gammel oppskrift.

Shitake er en velduftende og raffinert sopp som kjennetegnes av en fin og mild soppsmak. Fersk shitake egner seg til de fleste former for tilberedning, steking, til supper, eller som tilbehør. Men, den er tungt fordøyelig og bør derfor stekes/kokes godt i tilberedningsprosessen.

Tørket shitake har en fastere konsistens og egner seg meget godt til blant annet orientalsk mat.

Tips:
Får du ikke tak i shitake, kan du bruke østerssopp eller sjampinjong.

Lyst til å legge noe annet i wokpanna er det veldig mange forslag her

Mange flere oppskrifter med scampi finner du her

Og her oppskrifter med Shiitake 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her