Godbiter i pollisten
20 år gammel sørafrikaner konkurrerer sterkt med modne bordeauxer

20 år gammel sørafrikaner konkurrerer sterkt med modne bordeauxer

Springfield Methode Ancienne Cabernet Sauvignon 1997 er en helt unik vin. Ikke billig, men noe du bør unne deg, eller noen du er glad i.
Aase E. Jacobsen
09 November 2017 - 10:00

Springfield Methode Ancienne Cabernet Sauvignon 1997 er ikke bare unik fordi den er 20 år gammel, men også fordi den er representerer en sjelden vinstil fra en del av Sør-Afrika som ikke forbindes med vin for et langt liv i kjelleren.

Robertson ligger litt inn i landet, men klimaet modereres likevel av sørøstlige vinder fra det Indiske havet. Siden nattemperaturene her er lave, plukkes druene før soloppgang for å bevare maksimalt med friskhet før de bearbeides videre i vinkjelleren.

Det kjennes på smaken, for den er langt unna den ofte kokte frukten som billige viner fra dette området kan ha. Derimot er den virkelig flott og moden med veldig god syrefriskhet og godt tanninbitt – selv etter 20 år.

 

Så kommer den da fra en produsent som har valgt en litt tyngre vei til suksess enn andre. På begynnelsen av 1980-tallet begynte søskenene Jeanette og Abrie Bruwer arbeidet med å rydde land i det karrige jordsmonnet for å plante cabernet sauvignon. At det var et fornuftig valg, alt slitet til tross, er denne vinen god dokumentasjon på.  

Hurtigmodning på 18 meters dyp

At søskenene ikke er som alle andre, er følgende historie et annet bevis på. Fra samme årgang tok de i 1999 et parti på 800 flasker som de senket i sjøen utenfor Robertson på Sør-Afrikas sørøstlige spiss. I 2002 ble den hentet opp igjen etter en god tids leting. Jeanette Bruwer beskriver eksperimentet som en blanding av moro og litt galskap. Vinflaskene kunne jo blitt borte eller ødelagt. Ideen dukket opp på en av deres mange fisketurer. Hun og broren er nemlig uhelbredelig bitt av fiskebasillen.

 

Jeg smakte flasken som hadde vært tre år på havets dyp – rundt 18 meter – i mars 2015. Den smakte noe modnere enn 1997-utgaven som er i salg i Norge nå. Som en mellomting mellom en moden cabernetdominert Médoc og en Napa-cabernet, og forblir et eksperiment med hva som skjer med cabernet som modnes under sjøvann.

Om 850 kroner er for mye, fortvil ikke, for samme vin i 2011-utgave er tilgjengelig for 389,90 kroner. Også den skrudd sammen slik at den vil utvikle seg lenge i din egen kjeller, minst 10 år, sikkert 20 også for den del, forutsatt at den får ligge i fred ved stabile forhold. Men den smaker helt fantastisk i dag med sin ungdommelige friske solbærfruktighet. Til norsk vilt er den rett og slett sublim.

Der ingen skulle tru

Methode Ancienne betyr «på gammel måte» og det innebærer at druene ikke knuses før de fylles i åpne sementkar for 10 dagers uttrekkstid før forsiktig pressing med påfølgende spontangjæring (druenes egne gjærsopper) og modning i eikefat og ingen filtrering før flasketapping. Vinen skal rett og slett får være i fred og dermed lage seg selv.

 

Også for den hvite Springfield Methode Ancienne Chardonnay 2012 benyttes denne teknikken som gir en veldig atypisk sørafrikansk chardonnaykarakter, først og fremst fordi den er svært kompleks og jordsmonnspreget/mineralsk, men også fordi den har god syrefriskhet og at mosten ikke er påvirket av svovel. Resultatet er en ytterst seriøs vin med burgunderambisjoner.

 

Bordeauxambisjoner har deres Work of Time som er en blanding av cabernet sauvignon og franc, merlot og petit verdot. I 2010-utgave er den et spennende og lett eksotisk uttrykk med god sødme og stor mykhet samtidig som den har gode runde tanniner som sikrer minst 8 års lagring.

 
Fra vingården. 

Det er likevel Life from Stone Sauvignon Blanc som har gjort Springfield kjent. En veldig god representant for druen med godt preg av fruktskall, mineraler og blomster. Vinens navn forteller Springfields filosofi i tre ord. Litt som «der ingen skulle tru», for vingårdens planter vokser praktisk talt rett på steingrunn, med litt forskjellig sammensetning avhengig av druesort og vinstil.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024

Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her