- Skyll blåskjellene i kaldt vann, og skrap løs eventuelle byssustråder og rur fra skjellene.
- Kontroller at alle skjellene er lukket. Knips på de skjellene som er åpne, dersom de ikke lukker seg er de døde og skal kastes.
- Finhakk sjalottløken og fres den i smør i en kjele til den er blank. Ha i hvitvinen og la koke opp før du har i blåskjellene.
- Damp skjellene under lokk på sterk varme i 3--4 min til de åpner seg. Rist på kokekaret av og til så skjellene blir jevnt dampet.
- Kast skjell som ikke har åpnet seg.
- Rens ut skjellmaten og legg den tilbake i halve skjell.
- Pesto: Kjør basilikumblad, pinjekjerner, hvitløk og parmesan i foodprosessor til en fin pasta.
- Spe med olje til en fyldig saus.
- Smak til med salt og pepper.
- Fordel pestoen over skjellene og server dem nylagde sammen med godt brød, og gjerne hjemmelaget pommes frites
Tips: Blåskjell skal alltid serveres nylagde, men de tåler å stå i kjøleskap fra den dagen til den neste. Pesto kan lages i god tid, den er holdbar i minst 1 uke i kjøleskap.
ips: Du kan også lage pesto av bladpersille, koriander eller ruccola.