Brød i alle fasonger

Brød er viktig, ikke minst i julehøytiden. Det er på denne tiden av året familien samles rundt spisebordet, og spesielt frokosten får stor oppmerksomhet.
Redaksjonen
16 Desember 2003 - 12:41

Vi har derfor satt sammen et knippe enkle og tradisjonsrike, men også gode og varierte brødoppskrifter som du kan boltre deg med i julen.

Brød grunnoppskrift

Fremgangsmåte

Brukes ferskgjær, så smuldre denne i en bakebolle, og strø over salt og sukker. La gjæren få smelte helt, før du tilsetter lunken væske. Ha i melet, og elt deigen godt. Deigen skal være ganske fast.

Dekkes til med glasshåndkle eller plastfolie. La heve til dobbelt størrelse. Elt deigen på nytt, og del den i emner, og form til brød eller rundstykker. Etterheves i 15 - 20 minutter.

Stekes på nederste trinn, øverste rille ved 240 C i 12 - 14 min for rundstykker og fint brød,
200 C i 30 - 45 min. for grovere brødsorter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Loff

Fremgangsmåte

Tilsett gjerne litt nøtter, urter, oliven, soltørket tomat o.l. i deigen.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Slik blir foccacia skikkelig god

Slik blir foccacia skikkelig god

Fremgangsmåte

  1. Stekes ved 175 °C i ca. 45 minutter.
  2. Rør ut gjæren i litt av det lunkne vannet. Ha i resten av vannet, salt, ca 1 dl av olivenoljen og melet. Deigen er ganske løs.
  3. La deigen heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen i smurt langpanne (den helles nærmest i). Trykk den godt ut til kantene, og trykk med fingerbaken over deigen slik at det blir groper.
  4. Hell over resten av olivenoljen, dryss på havsalt og oliven og la brødet etterheve under plast ca. 20 minutter på lunt sted.
  5. Stek brødet. Skjær biter av brødet ved servering.

Her det flere gode oppskrifter på foccacia 

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kneipploff

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Grovt rugbrød

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Kneippbrød

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Finsk rugbrød

Finsk rugbrød

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebollen og bland med lunken surmelk og vann. Bland mel, krydder og salt og rør inn den lunkne væsken. Elt godt og lenge. Deigen skal være elastisk og så fast at den slipper bollen. Bruk gjerne eltekroken til kjøkkenmaskinen.

La den heve under plast på lunt sted ca.1 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 10 biter. Form brødene til runde boller som klappes flate og legges på bakeplate.

La de flate bollene heve ca. 20 minutter på lunt sted. Stekes ved 200 °C i 15 minutter. Avkjøl på rist utildekket.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fransk valnøttbrød

Fransk valnøttbrød

Fremgangsmåte

Stekes ved 200 °C i ca. 30 minutter.

Smuldre gjære i bakebollen, tilsett lunkent vann og rør ut gjæren. Rør i smør eller olje, de hakkede valnøttene og salt. Bland i rugmel og så mye hvetemel at deigen blir smidig og slipper bollen.

La deigen hvile under plast på lunt sted ca. 45 minutter.

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store biter. Form dem til runde brød og klem dem litt flate. La dem heve under plast på lunt sted i ca. 30 minutter. Snitt de ferdig hevede brødene med en spiss kniv, lag 4 snitt over hele brødet slik at det blir 8 biter når de taes fra hverandre.

Sett dem i ovnen og stek dem. Avkjøles på rist utildekket. De kan med fordel fryses.

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grovt Knekkebrød

Fremgangsmåte

Vannet lunkes til 37 C og helles i en bolle. Tilsett det grove rugmelet, smuldre gjær, salt, sukker og margarin. Deigen eltes smidig. Skrap ned fra kantene, strø mel over og la deigen få hvile i ca 10 min. Ha deigen på melet bakebord, og elt inn det fine rugmelet. Kjevle ut deigen tynt med en riflet kjevle til en stor leiv, og stikk ut runde kaker som er ca 20 cm i diameter. Bruker du glatt kjevle, må deigen prikkes med en gaffel. Stikk ut et hull i midten.

Bak ut alle kakene på en gang, og la dem ligge i rad på et bord. Legges på stekeplater og stekes i forvarmet ovn på 275 C i ca 8 - 10 min. Sett inn 2 plater av gangen. Når kakene på den øverste platen har blitt svakt lysebrune, bytt plass med nederste plate, og la stå til de er blitt harde og tørre.

Brødet skal oppbevares tørt, gjerne i stekeovnens varmeskap.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Velsmakende havrekjeks

Fremgangsmåte

Havregryn legges i en bolle.

Hell over melken og la grynene få svelle i ca 2 timer.

Margarin tilsette havregrynsmassen sammen med hornsalt. Ha i melet, og jobb med deigen til den blir fast.

Kjevl ut deigen til en tynn leiv på et bakebord strødd med kruskakli.

Stikk ut runde kaker ca 9 cm i diameter. Kakene legges på bakepapirkledde plater.

Stekes i forvarmet ovn ved 225 C i ca 8 - 10 min.

Her finner du flere deilige kjeks å bake

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hvetekjeks

Hvetekjeks

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver, salt og sukker. Smuldre smøret i melblandingen. Ha sesamfrø i vannet og hell blandingen i melet.

Bland deigen raskt sammen, pakk den i plastfolie, og la den hvile 1 time i kjøleskap.

Kjevle deigen tynt ut. Stikk ut runde kaker, og legg dem på plater dekket av bakepapir. Prikkes lett med en gaffel.

Stekes midt i ovnenen som skal være forvarmet til 225 C i ca 8 min. Oppbevares i boks med tett lokk.

Her finner du flere deilige kjeks å bake

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kavringer

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen kraftig til den blir smidig. Dekk til bakebollen med plast, eller glasshåndkle, og la heve i 45 min.

Elt deigen og del den i 30 emner som rulles til boller. Stekes ved 200 C i forvarmet ovn ca 15 min. Avkjøles og deles i to med en skap kniv.

La kavringene tørke i varmeskap på 50 C i 2 timer. Oppbevares i boks med tett lokk.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Flatbrød

Fremgangsmåte

Bland alt melet på et bakebord, og lag en grop i det. Hell melken i gropen og jobb/elt deigen godt sammen til den blir smidig. Kjevle ut tynne leiver som stekes på takke.

Når brødene er avkjølt legges de i stabel med lett press på. Oppbevares tørt og kjølig.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Slik baker du potetlefser

Slik baker du potetlefser

Fremgangsmåte

  1. Oppskriften gir ca 8 lefser eller 24 lomper.
  2. Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.
  3. Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.
  4. Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.
  5. Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.
  6. Holdes varme under glasshåndkle.

Tips: Har du ikke takke kan du steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.

Spenstige potetretter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mørlefse

Fremgangsmåte

Visp sammen rømme, melk, sirup og sukker. Tilsett mel og bakepulver. Bland deigen lett, den skal være løs. Elt deigen lett på bakebord og trill den til en pølse som deles i 6 like store emner. Emnene kjevles til leiver med ca 25 cm i diameter.

Prikkes lett, og stekes gyldne på takke, eller midt i stekeovnen ved 230 C i 6 - 80 min. Serveres med smør, sukker og en god sirup.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her