Dagens rett

Lammeskank med gran

Endelig kommer grankvistene til nytte i maten
Foto: (Nina Dreyer Hensley & Jim Hensley)

Endelig kommer grankvistene til nytte i maten

Hentet du julegrana selv, kan du nappe av en kvist til denne lekre lammeretten.
Aase E. Jacobsen
29 Desember 2020 - 02:00

Denne oppskriften kommer fra kokeboken Naturens Spiskammer av Anne Mæhlum som kom ut i 2016 og er en veldig god representant for en av de sterkeste gastronomiske trendene, nemlig bærekraft og utnyttelse av råvarer som finnes helt gratis og lett tilgjengelig i naturen. 

Blant de 54 ville vekstene som er beskrevet, er også grankvister. Heretter kommer du ikke til å gå forbi en gran uten å nappe med deg en kvist for å legge oppi gryta. Som i tilfellet med dagens utvalgte oppskrift.  

Tips:
Legg grankvister oppi pinnekjøttgryta i stedet for bjørkepinner. Det gir ekstra god smak. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Lammeskank med gran

Lammeskank med gran

Fremgangsmåte

Gni skankene inn med salt og pepper.

Brun raskt skanker, rødløk, hvitløk og røtgrønnsaker i litt smør i en panne før du legger alt over i en gryte. Hell over rødvin og kraft til skanekne er godt dekket.

Sett gryten i ovnen og la stå ved 150 grader i 3-4 timer eller til kjøttet slipper beinet. Legg noen granskudd mellom skankene halvveis ut i koketiden. Hvis det ikke er sesong for skudd, kan du også bruke granbar, men det må ikke koke lenge, maks 10 minutter. Koker det for lenge, kan det gi en bitter smak på sausen.

Dryss over tyttebær mot slutten av koketiden. Server med hjemmelaget potetmos, gjerne tilsmakt med ramsløk.

 Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Naturens Spiskammer av Anne Mæhlum. 

Her finner du flere oppskrifter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Kokeboken Fra Naturens spiskammers

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her