Dagens rett

Finnbiff med krydderost

I dag er det samenes nasjonaldag. Det feires med en vri på finnbiff

I dag er det samenes nasjonaldag. Det feires med en vri på finnbiff

Reinskav eller finnbiff er et supert valg både for et festmåltid midt i uka og for å markere landets andre nasjonaldag.
06 Februar 2019 - 01:00

I de senere år er det blitt stadig mer oppmerksomhet og ikke minst forståelse for at Norge har to nasjonaldager. Det betyr også to muligheter til å feire. Og til å oppdage nye mattradisjoner. Samisk festmat inkluderer selvsagt alltid reinsdyr og er ofte forbundet med retten bidos. 

Bidos finner du oppskriften på her

Men festmåltider midt i uka krever litt planlegging. Det trenger du imidlertid ikke med fryst skavet reinsdyrkjøtt, reinskav eller finnbiff, som finnes i de fleste butikker. 

Dagens oppskrift er laget av Mikkel Mathis Mikkelsen Eira som er en av reineierne som leverer til merkevaren Finnmark Rein og som sørger for å holde liv i denne viktige, men også truete tradisjonen som reindriften er.  

Se våre andre oppskrifter med reinsdyr 

Finnbiff med krydderost

Finnbiff med krydderost

Fremgangsmåte

  1. Finnbiff:
    Brun kjøttet porsjonsvis i en ­stekepanne med smør.
  2. Legg ­kjøttet over i en kjele og ha i crème fraîche og krydderost.
  3. Smak til med salt og rikelig med nykvernet pepper, og la det putre et par minutter før servering.
  4. Potetmos:
    Skrell potetene og kutt i mindre biter.
  5. Kok i ca. 10 minutter eller til de er møre.
  6. Mos potetene og spe på med fløte til ønsket ­konsistens.
  7. Smak til med salt og pepper og dryss over gressløk.

Flere lekre retter med finnbiff finner du her

Se alt det gode du kan lage av reinskav og andre stykningsdeler av reinsdyr

Oppskrift på det tradisjonsrike samiske festmåltidet Bidos

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her