Dagens rett

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Slå til med helstekt kveite i kveld

Slå til med helstekt kveite i kveld

Kveite er vår festfisk nummer en og når den bakes hel i ovnen og serveres med din egen skalldyrsaus belønnes du rikelig med smak. Litt med tidkrevende tilbehør riktignok, men det er det verdt.
17 Juli 2021 - 00:01

Ikke minst brer det seg julelignende aromaer i huset når kveita bakes med denne krydderblandingen. At det funker midtsommers, blir du overbevist om her. For de intense krydderaromaene matches av skalldyrsausen og det hele balanseres av sødmen fra blomkålelementene. Du trenger ikke poteter til dette måltidet, men små smørkokte nypoteter smaker også helt fantastisk ved siden av.  

Se våre andre oppskrifter med kveite

Får du ikke tak i småkveite, kan du bruke piggvar eller slettvar. 

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Fremgangsmåte

  1. Rens, skrap og vask kveiten godt, klipp av finner, kutt bort hode og hale.
  2. Snitt forsiktig i skinnet, først en gang på langs og tre ganger på tvers, dette for å gjøre det enklere å porsjonere etter steking. Gjøres på begge sider.
  3. Smøret smøres på begge sider av kveiten og krydres med krydderblandingen. Legges i en ildfast form.
  4. Forvarm ovn til 250 grader. Kveiten settes inn i varm ovn og steker der til den er ferdig , ca 20 minutter. Ta ut og la hvile. 
  5. Skalldyrglace:
    Skall fra reker, hummer eller sjøkreps knuses. Grønnsaker renses og finkuttes.Varm olje i en vid kjele og tilsett skall og grønnsaker, fres til gyllen bruning.
  6. Hell på cognac og sett fyr, la brenne ut før tomatpuré og timian tilsettes, fres i 2 minutter.
  7. Tilsett kraft, kok opp, skum godt av alt som legger seg på toppen, kok forsiktig i 30 minutter. Sil og kok inn til ca. 2 dl. gjenstår. Pisk inn usaltet smør rett før servering
  8. Kremet blomkål:
    Blomkål renses, vaskes og deles i små buketter. Avskjær kokes i lettsaltet vann i 40 minutter, sil og ta vare på kraften.
  9. Tips:
    Har du andre grønnsaker som kan være med i kraften, som en løk eller gulrot, blir den enda bedre.
  10. Blomkålbuketter kokes møre i melk og kraften fra avskjæret. Sil og kok inn kraften til 1/4 liter gjenstår. Smelt smør og tilsett hvetemel, la frese på svak varme i 2 minutter uten at det tar farge, spe med blomkålkraft til glatt fin saus og tilsett fløten. Smak til med salt og pepper, siles.
  11. Servering:
    Skalldyrsausen varmes og smør piskes inn.
  12. Blomkålsausen varmes rett før servering, tilsett den kokte blomkålen og anrett blomkålstuingen i midten av en stor middagstallerken.
  13. Fisken tas ut av ovnen, fileten løftes forsiktig av bena, legges fint oppå blomkålen og med skalldyrsaus rundt.
  14. Pyntes med kryddergrønt, gjerne frisk estragon.

Mange flere oppskrifter med kveite finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Matkurs: Bli en grillmester
Matkurs og vinkurs
Matkurs i Oslo

Matkurs: Bli en grillmester

25. oktober inviterer Weber deg til et amerikansk grillkurs. Perfekt for deg som vil løfte grillferdighetene til neste nivå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her