Dagens rett

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Slå til med helstekt kveite i kveld

Slå til med helstekt kveite i kveld

Kveite er vår festfisk nummer en og når den bakes hel i ovnen og serveres med din egen skalldyrsaus belønnes du rikelig med smak. Litt med tidkrevende tilbehør riktignok, men det er det verdt.
16 Juli 2021 - 23:01

Ikke minst brer det seg julelignende aromaer i huset når kveita bakes med denne krydderblandingen. At det funker midtsommers, blir du overbevist om her. For de intense krydderaromaene matches av skalldyrsausen og det hele balanseres av sødmen fra blomkålelementene. Du trenger ikke poteter til dette måltidet, men små smørkokte nypoteter smaker også helt fantastisk ved siden av.  

Se våre andre oppskrifter med kveite

Får du ikke tak i småkveite, kan du bruke piggvar eller slettvar. 

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Fremgangsmåte

  1. Rens, skrap og vask kveiten godt, klipp av finner, kutt bort hode og hale.
  2. Snitt forsiktig i skinnet, først en gang på langs og tre ganger på tvers, dette for å gjøre det enklere å porsjonere etter steking. Gjøres på begge sider.
  3. Smøret smøres på begge sider av kveiten og krydres med krydderblandingen. Legges i en ildfast form.
  4. Forvarm ovn til 250 grader. Kveiten settes inn i varm ovn og steker der til den er ferdig , ca 20 minutter. Ta ut og la hvile. 
  5. Skalldyrglace:
    Skall fra reker, hummer eller sjøkreps knuses. Grønnsaker renses og finkuttes.Varm olje i en vid kjele og tilsett skall og grønnsaker, fres til gyllen bruning.
  6. Hell på cognac og sett fyr, la brenne ut før tomatpuré og timian tilsettes, fres i 2 minutter.
  7. Tilsett kraft, kok opp, skum godt av alt som legger seg på toppen, kok forsiktig i 30 minutter. Sil og kok inn til ca. 2 dl. gjenstår. Pisk inn usaltet smør rett før servering
  8. Kremet blomkål:
    Blomkål renses, vaskes og deles i små buketter. Avskjær kokes i lettsaltet vann i 40 minutter, sil og ta vare på kraften.
  9. Tips:
    Har du andre grønnsaker som kan være med i kraften, som en løk eller gulrot, blir den enda bedre.
  10. Blomkålbuketter kokes møre i melk og kraften fra avskjæret. Sil og kok inn kraften til 1/4 liter gjenstår. Smelt smør og tilsett hvetemel, la frese på svak varme i 2 minutter uten at det tar farge, spe med blomkålkraft til glatt fin saus og tilsett fløten. Smak til med salt og pepper, siles.
  11. Servering:
    Skalldyrsausen varmes og smør piskes inn.
  12. Blomkålsausen varmes rett før servering, tilsett den kokte blomkålen og anrett blomkålstuingen i midten av en stor middagstallerken.
  13. Fisken tas ut av ovnen, fileten løftes forsiktig av bena, legges fint oppå blomkålen og med skalldyrsaus rundt.
  14. Pyntes med kryddergrønt, gjerne frisk estragon.

Mange flere oppskrifter med kveite finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her