Dagens rett

Rognkaker

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Med Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen blant årets finalister til den høythengende æresbevisningen Beste norske kokebok 2020, ligger det an til at også den oppvoksende slekt får lysten på skikkelig retromat,
17 November 2020 - 02:00

Både Eirik Nilssen og Halvar Ellingsen er store entusiaster for nordnorske mattradisjoner. Mens Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er Halvars andre kokebok, har Eirik lengre erfaring, og dette er hans andre gang som finalist i Beste norske kokebok, sist var i  2014. Mens Halvar til daglig lærer folk nordpå å sitte til bords i fem strake timer for å nyte lokale råvarer i fine dining-form, jobber Eirik nå for det meste med å formidle mattradisjoner. Dette er den tredje i serien av tradisjonsmat fra nord. Hans bakgrunn er imidlertid fra fine dining gjennom kommunikasjonsjobben for Bocuse d'Or Norge i en årrekke.

Eirik skriver "Er det ikke de tradisjonelle, trygge rettene som ligger ditt hjerte nærmest?" Jo, så absolutt, men for mange er dette mer eksotisk enn taco og pizza. Mat de kanskje har smakt eller bare hørt om av besteforeldrene. 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen  er mer enn matnostalgi, den formidler også en matkultur som for all del ikke må gå tapt, men som lever farlig.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

Slik lager du rognkaker

Slik lager du rognkaker

Fremgangsmåte

  1. Skjær et snitt i rognposen og skrap ut rognen. Fjern eventuelle blodårer og andre urenheter.
  2. Kok potetene og skrell dem. Knus potetene fint og bland med rogn, egg, salt, potetmel og sort pepper.
  3. Varm litt smør i en stekepanne og stek rognkakene på medium varme. Røra skal være tykk, men litt flytende.
    Den vil renne litt utover i panna før den setter seg. Er den for rennende kan den justeres med litt potetmel.

Stek rognkakene gylne og server med råkostsalat, kokt potet og smeltet smør eller baconfett.

Flere deilige oppskrifter med rogn

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Oppskriften er hentet fra kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Sendt inn av Halvar Ellingsen, Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her