Julemat

Langtidsstekt ribbe

Du bør absolutt prøve langtidssteking av juleribba
Foto: (Matprat.no/Alf Børjesson)

Du bør absolutt prøve langtidssteking av juleribba

Lar du ribba få ekstra lang tid i ovnen, får du til gjengjeld et svært saftig kjøtt og ikke minst supersprø svor.
20 Desember 2022 - 09:03

Mange synes ribbe er i feteste laget, men de har ikke prøvd å langtidssteke den. Etter sju timer i ovnen er nemlig fettet «borte», enten smeltet inn i kjøttet eller så ligger det i bunnen av pannen. Men det er bemerkelsesverdig lite fett som ikke trekkes inn i kjøttet.

Saftigere og mer smak

Det gode med langtidssteking ved lav temperatur er at proteinene koagulerer veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. For et magert kjøtt som svinekjøtt jo egentlig er, er dette ideelt. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur.  

Når du steker ribbe på tradisjonelt vis, må du bruke veldig høy varme mot slutten for å få sprø svor. Med langtidssteking holder det faktisk med 200 grader i 10 minutter under grillen. Det gjør at faren for svartbrent svor blir mindre.

Penere skiver

En annen fordel med langtidssteking er det blir lettere å skjære ribba i tynne skiver siden kjøtt og fett henger bedre sammen. Til langtidssteking anbefales tynnribbe og ikke ribbe med kotelettkammen, den såkalte familieribba, siden fettet er så ujevnt fordelt på denne stykningsdelen.

Langtidssteking er først og fremst et valg man gjør for mindre møre stykningsdeler, og altså ikke koteletter.

Dette drikker du til ribbe

Prøv denne oppskriften på ekstra langtidsstekt ribbe

Sousvidesteking av ribbe er en enda mer tidkrevende prosess – rundt 40 timer! Har du sousvidemaskin, bør du absolutt prøve.

Oppskrift på sousvidestekt ribbe

Den store jule- og nyttårsmeny vår gir deg svar på de fleste spørsmål

 

Langtidsstekt ribbe

Langtidsstekt ribbe

Fremgangsmåte

  1. Rut svoren i kvadrater på 2x2 cm. Gni inn salt og pepper på kjøttsiden.
  2. Legg ribba med svoren ned i en ildfast form. La stå og godgjøre seg i kjøleskap til neste dag. Hell på vin og vann.
  3. Forvarm ovnen til 150 grader. Sett inn ribba og reduser til 75 grader.
  4. La steke i et par timer. Snu ribba og gni inn svoren med salt og pepper. La steke videre i minst fem timer.
  5. Pass på at det er væske i formen gjennom hele stekingen.
  6. Like før servering flyttes ribba et hakk opp i ovnen og skrus temperaturen opp til 200-225 grader (varmluft og grillelement) for å få svoren til å "poppe".
  7. Server ribba med stekesjy, rødkål og kokte poteter.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her