En suppe som sparker fra er topp om sommeren

Kreolsk fiskesuppe

(Magone)

En suppe som sparker fra er topp om sommeren

Om du vegrer deg for å spise noe varmt, enn si noe sterkt mens sola fortsatt skinner, bør du prøve denne fiskesuppen. Den passer dessuten veldig godt å serveres iskald.

Vi har alle hørt det før, at i land hvor intens varme er hverdagskost, drikkes det varm te og nytes kryddersterk mat selv midt på dagen. Chili og varm mat øker utvilsomt kroppstemperaturen. Noen teorier går derfor ut på at det balanserer varmen utendørs. På samme måte som at du skal kle deg i svart om du holder deg i skyggen ved svært høye temperaturer. Men andre teorier heller mot at det er blitt en vane etablert over mange hundre enn si tusen år: vann og mat må kokes for å kunne nytes og chili inneholder capsaicin som beskytter mot farlige mikroorganismer.

Les mer om chiliens historie 

Med andre ord en naturlig forklaring. Vi trenger verken koke eller beskytte maten, chili bruker vi bare fordi vil liker det intense prikkende munnfølelsen.

Også drinker kan være chilisterke

En suppe som denne har en sterk base som kan gjøres så sterk du ønsker. Den kan serveres med eller uten sjømat, men en god klatt rømme er perfekt. Melkefett er det beste mot den brennende munnfølelsen sterk mat gir. Den kan også serveres rett fra kjøleskapet og smaker himmelsk med ferske reker eller kokte blåskjell. 

Drikke er alltid utfordrende til sterk mat, så ikke bruk penger på dyre viner. Aller best er en hvitvin med restsødme og moderat, men et leskende øl med maks 5 prosent alkohol fungerer også veldig godt. 

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Creolsk fiskesuppe a la Lena

Fremgangsmåte

Varm opp olivenolje i en stor kjele. Fres hakket løk, hvitløk og gulrot i oljen. Spe med fiskekraft. Du kan også brukes fiskebuljong.

Tips:
Fiskekraft koker du forresten selv på fiskehoder; laksehoder gir en egen kraftig smak. 

Slik koker du fiskekraft

Tilsett  hakket tomat og hakket chilipepper, ta ut frøene, de er sterkest. Ha i ajvar (kjøpes i tyrkiske butikker) er også litt sterkt, men gir en fyldig paprikasmak. Kan anbefales, enten i stedet for rød chili eller i tillegg hvis du vil ha suppen skikkelig hot.

Ha i vann og la suppen småkoke i et par timer. Smak til med salt, litt balsamicoeddik og litt sukker.

Tips:
Dette kan gjøres dagen før eller suppebasen kan fryses ned til seinere bruk. For å få en helt jevn suppe, kan du kjøre den i blenderen først. 

Nå er suppekraften klar til å fylles med fisk, reker og skjell etter behov. Dette gjøres like før servering, da dette bare skal trekke.

Fylles suppen med mye sjømat, kan den brukes mer som en gryterett. Det bør være litt fast fisk i suppen eks. steinbit, breiflabb, brosme eller laks/ørret.

Fisken skjæres i terninger. Ikke rør fisken i stykker. Litt frisk dill før servering setter ekstra smak på suppen. Suppen serveres med en skje seterrømme i tallerkenen (Det er et must), godt brød og kaldt drikke, gjerne øl.

Les mer om chiliens historie 

Også drinker kan være chilisterke

Se flere lekre fiskesupper her

Forny din suppemeny med disse oppskriftene

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Magone

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen