Torskerogn på denne tiden av året som er den avsluttende fasen av skreisesongen er kjempestor, og ypperlig råvare til røyking. Og det gjør du selv på kjøkkenet. Enkelt og greit, uten søl eller lukt. Det finnes nemlig noe så genialt å få kjøpt i Jernia-butikker som en røykepose i aluminium som du legger på bunnen av steikeovnen. Etter en halvtime er torskerogna ferdigrøykt og du har en delikatesse å glede deg til.
Tilbehøret er vårlig inspirert, en påskegul potetsalat, grønn squashtagliatelle og en florlett og lysegrønn avocadoshot. Som du slett ikke behøver å servere i eget glass, den fungerer godt som vanlig saus på tallerkenen. Selv om både røyksmaken og safransmaken i seg selv er markante, er dette ingen kraftig rett, avocadoen og squashen letter inntrykket en del.
Sauvignon blanc er en drue som gir vårlige assosiasjoner siden vinene ofte har en litt sprø friskhet. Det klassiske området for denne druen er Loire-dalen i Frankrike. Men vi ønsker oss litt mer tropisk bløthet til den retten og går derfor til andre siden av kloden, nærmere bestemt Chile. Santa Rita Sauvignon Blanc Reserva 2011 (2877) er både en vellaget og samtidig ganske elegant sauvignon blanc-tolkning, i hvert fall fra denne delen av vinverdenen, som gjør en svært god jobb sammen med den vårlig torskerogna.
Et annet område utenom de franske som hevder seg med denne druen er Rueda nordvest for Madrid i Spania. Her er det naturlig nok mye varmere enn i Frankrike og resultatet er en rundere og fetere stil. Men på grunn av høyden over havet som gir store forskjeller mellom dag- og nattemperatur, blir friskheten god. Vår kandidat er imidlertid ikke av denne druen men den for området mer tradisjonelle blandingen av verdejo og viura. Marques de Riscal Rueda Superior 2013 (33468) er en usedvanlig god vin for pengene. Snev av tropisk frukt i så vel duft som smak, bløt friskhet, rund og behagelig med en anelse honning som matcher røyk- og safranaromaene veldig godt. Med andre ord et meget godt valg som dessuten er snill mot lommeboka.
Det er for så vidt også australieren Bin 65 Chardonnay 2007 (2545) som etter ti år på markedet har fått mange venner (og mange uvenner blant vinsnobbene). Nå er det 2001-versjonen som er smakt til denne retten, men mest sannsynlig er det 2002 som er på vei inn, og det er bra for den er nok betydelig friskere. Australsk hvitvin på dette nivået skal drikkes så ung og frisk som mulig. Bin 65 har en touch av fatkrydder og det matcher røykaromaene i maten godt. Dessuten har den det smøraktige tropiske fruktpreget som er så typisk for chardonnay fra et varmt klima. Et folkelig (støter ingen) alternativ som riktignok ikke løfter retten men som gjør en grei jobb.
Druen grüner veltliner som er Østerrikes mest utbredte druesort, får optimale forhold i Wachau som rent topografisk kan sammenlignes med Rheingau i Tyskland, bratte solbakte skråninger med svært skrint jordsmonn av forvitret og ofte jernholdig jord med gneis, granitt, glimmerskifer, marmor og silikater. Perfekt utgangspunkt for konsentrerte viner. Produsenten av vår vin er et kooperativ, Freie Weingärtner Wachau som har parseller i de fleste av dalens mest ettertraktede skråninger. Therassen Thal er en av dem. Denne vinmarken gir ikke de kraftigste vinene,
men for vårt formål holder det i lange baner. Dette er for øvrig en svært fleksibel vin som kan brukes til så vel gode fiskeretter, skalldyr som sjøkreps og hummer samt lyst kjøtt. Genial vin med andre ord.