Beste norske kokebok
Tidligere stjernekokk har laget årets aller beste kokebok

Tidligere stjernekokk har laget årets aller beste kokebok

Med Ny Norsk Mat fikk Even Ramsvik full pott på første forsøk. Denne kokeboken er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
30 November 2017 - 20:00

Even Ramsvik (34) er kjent i kokkemiljøet for sin perfeksjonisme. Derfor har han ikke vært kokebokklar før nå.

- Jeg har jobbet med ideen i seks år, og de to siste av dem nesten på fulltid, sier han.

Det bærer da også kokeboken Ny Norsk Mat preg av. Her er det absolutt ingenting å sette fingeren på. 

Derfor gikk den også til topps i kåringen Beste Norske Kokebok 2017, foran 31 andre nye kokebøker. 

Juryen begrunner sitt valg slik: 

«Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken.»

Les mer om årets finalister i Beste Norske Kokebok

Om dette er hans første kokebok, har han lang fartstid i teten av norsk kokeelite. Faktisk siden han som 22-åring vant sin første større kokkekonkurranse i 2006. Med Ylajali oppnådde han alle kokkers drøm, nemlig å få belønning i form av en Michelin-stjerne.

Se rettene han laget på Ylajali 

Før han for to år siden hoppet av den karusellen og gikk inn i restaurantgruppen Lava Invest sammen med andre kokkekolleger. 

 Det er 10. gangen at Beste Norske Kokebok kåres. En mer verdig jubileumskandidat enn Ny Norsk Mat skal du lete lenge etter. Prisen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.

 

 

Grønne asparges med granskuddsmør og fløte er en av de spennende oppskriftene i Ny Norsk Mat.

10 vinnere  av Beste Norske Kokebok

Stiansen inviterer til fest (Font)

Morten Schakenda om boller og brød  (Aschehoug)

Sverre Sætre Den store bakeboka  (Press)

Gastronomisk Institutt Den Beste Sjømaten   (Drivkraft)

Eyvind Hellstrøm, Hellstrøm Jr.  (Aschehoug)

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang (Gyldendal) + Lise Finckenhagen, Slikkepott (Font)

Bodil Nordjore, Lefseboka  (eget)

Tom Victor Gausdal Kokkelære  (Press)

Kok & Stek  (Gursli Berg)

Even Ramsvik Ny Norsk Mat

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her